En av hörnstenarna i vårt statsskick är att den dömande makten skall utövas av skickliga, kompetenta, oavhängiga och oväldiga domare. Domarkåren är rättsstatens sista utpost.
Efter vilka kriterier sker hos oss utnämning av domare? Vem tillkommer utnämningsmakten? Finns det någon garanti för att utnämningsmakten icke missbrukas -- det är den fundamentala frågan som motionen handlar om.
Domartjänsterna kan indelas i tre grupper med hänsyn till tillsättningsförfarandet. Till den första gruppen hör bland andra justitieråd och regeringsråd (verkschefstjänster och liknande). Till den andra gruppen hänförs bland andra lagman i hovrätt och lagman i de tre största tingsrätterna (anmälningstjänster). Till den tredje gruppen räknas hovrättsråd, lagman i annan tingsrätt, chefsrådman och rådman (förslagstjänster).
Det är endast beträffande förslagstjänsterna -- den tredje gruppen -- som granskning och meritvärdering äger rum med tillgodoseende av de självklara kraven på offentlighet och insyn. Så sker genom en särskild tjänsteförslagsnämnd. En annan sak är att även den nämnden bör befästa sin opartiskhet genom att ordföranden i Sveriges advokatsamfund får säte och stämma i nämnden.
Den som utnämns till justitieråd, lagman i hovrätt eller lagman i Stockholm, Göteborg och Malmö behöver följaktligen icke få sina meriter underkastade den granskning och värdering som vederfars den som söker befattning som lagman i annan tingsrätt eller som hovrättsråd. Den påtalade olikheten är självfallet ytterst otillfredsställande från objektiv synpunkt. Den borde därför vara omöjlig att försvara. Tjänsteförslagsnämnden skall ju vara en garant för att utnämningar sker utan ovidkommande hänsyn och på ett från rättssäkerhetssynpunkt oantastligt sätt -- för att återge vad departementschefen yttrade i propositionen l989/90:79 om domarbanan och meritvärderingen vid tillsättning av domartjänster. Frågan kvarstår emellertid som obesvarad varför departementschefen med denna klarsynta inställning avstod från att utrusta nämnden med befogenheten att hävda dessa principer även vid övriga domartillsättningar.
Även från rent konstitutionella synpunkter är det angeläget att åstadkomma sådana garantier att den verkställande makten kan frigöra sig från varje form av misstanke att utnämningsmakten missbrukas på något sätt. ''Caesars hustru får ej ens misstänkas.'' Här finns olika möjligheter. I USA ankommer det på senaten att godkänna viktiga domarutnämningar. Hos oss har framförts tanken att ''ordinarie domartjänst skall tillsättas i turordning så, att regeringen tillsätter tjänsten första gången den blir ledig, andra gången tillsätts tjänsten av riksdagens lagutskott och tredje gången tillsätts den av Sveriges advokatsamfund, och så vidare i samma följd''; förslag till ny grundlag l988 av bland andra den nyligen bortgångne Gustaf Petrén, Timbros förlag. En ytterligare möjlighet är att regeringen icke skall äga frångå eller gå utanför tjänsteförslagsnämndens förord, som då om möjligt skall omfatta tre namn; i nämnden skall då ingå ordföranden i Sveriges advokatsamfund. Andra lösningar kan säkert finnas. Utgångspunkten bör emellertid vara att genom medverkan utifrån säkerställa en så fullödig domarkår som möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i förfarandet vid tillsättning av domartjänster som förordats i motionen.
Stockholm den 11 januari l991 Allan Ekström (m)