Säkerheten i trafiken är beroende av många olika faktorer. En väsentlig olycksrisk är alkoholförtäring i trafiksammanhang. Onykterheten i den svenska trafiken är med internationella mått mätt mindre än i andra jämförbara länder. Det är säkerligen många bidragande orsaker till att så är fallet.
En väsentlig faktor bakom den relativt sett gynnsamma situationen torde vara att Sverige tidigt fick en promillelagstiftning, som innebar att körning i alkoholpåverkat tillstånd, därest alkoholhalten i blodet uppnådde viss nivå, regelmässigt resulterade i frihetsstraff. Domstolarna tillämpade lagen mycket konsekvent, vilket medförde att förutsebarheten av fängelsestraff var stor. Denna lagstiftning, och tillämpnigen av den, i kombination med informativa insatser har resulterat i att allmänheten kommit att betrakta onykterhet i trafiken som ett mycket allvarligt brott. Sverige har kommit att bli ett föredöme när det gäller att bekämpa trafiknykterhetsbrott.
Den senaste revideringen av trafiknykterhetslagstiftningen har emellertid lett till en oroande utveckling. Synen på trafiknykterhetsbrott håller snabbt på att ändras. Tillämpningen av frihetsstraff även vid mycket höga promilletal minskar kraftigt. Man skulle möjligen kunna ha en viss förståelse för detta, därest annan påföljd som den tilltalade och omgivningen fann lika kännbar, kom till användning. Skyddstillsyn i kombination med bindande föreskrifter att följa en behandling skulle säkerligen i vissa fall ha god individual preventiv verkan och också vara acceptabel ur synpunkten att förebygga denna typ av brott. Men i rättstillämpningen har nu i ökad utsträckning villkorliga domar kommit att dömas ut även vid mycket höga promilletal. Denna tolkning av lagen var det nog få som förutsåg.
Tydligen ger den nuvarande lagstiftningen, tillsammans med förarbetena, möjlighet till en tillämpning, som inte bara strider mot allmänhetens rättsuppfattning utan också mot de försäkringar som under lagstiftningsprocessens gång gavs att det inte skulle innebära en mildare syn på rattfylleribrott i förhållande till tidigare praxis.Det är viktigt att den rättsliga processen understryker att rattfylleri är ett allvarligt brott, och då är valet av påföljder viktigt.
Villkorliga domar vid här ifrågavarande brott är oacceptabla också från andra utgångspunkter. Sådana påföljder skall endast tillämpas därest fara för fortsatt brottslighet ej föreligger. Ifråga om rattfyllerister kan sägas att faran för nya körningar i alkoholpåverkat tillstånd alltid är för handen.
För trafiksäkerheten är det viktigt att den nuvarande trenden i tillämpningen av den nya rattfyllerilagstiftningen snarast bryts. Om detta ej kan ske på administrativ väg är det viktigt att göra sådana förändringar i lagen att rattfylleriets straffvärde återställs och att därmed påföljderna blir så kännbara att lagen även fortsättningsvis får en tillräcklig allmänpreventiv effekt. Trafiksäkerheten behöver detta stöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av den nya lagstiftningen angående rattfylleri.
Stockholm den 25 januari 1991 Karin Israelsson (c) Isa Halvarsson (fp) Gudrun Norberg (fp)