Varje år begås i Sverige ett mycket stort antal olovliga körningar enligt 3 § trafikbrottslagen (1951:649). De personer som gör sig skyldiga till olovlig körning utgör i de flesta fall en trafikfara.
Den sedan år 1987 gällande bestämmelsen om förverkande av fordon i 7 § trafikbrottslagen har inte ökat respekten för denna lag.
Värdena på de förverkade fordonen har enligt en av riksåklagaren genomförd undersökning i allmänhet varit låga -- mellan 500 och 6 000 kronor. De förverkade fordonen har därigenom lätt kunnat ersättas genom förvärv av andra fordon.
Riksåklagarens undersökning har visat att de personer från vilka förverkande skett tidigare dömts för trafikbrott vid ett flertal tillfällen och att varje lagföring avsett flera trafikbrott.
Det händer ofta att personer som blivit stoppade av polisen och rapporterade för olovlig körning sätter sig i bilen direkt därefter och fortsätter färden. Inte sällan inträffar det också att personer som åtalats för olovlig körning helt ogenerat själva kör bil till och från rättegången.
Maximistraffet för olovlig körning är idag fängelse i sex månader. För att öka respekten för stadgandet i 3 § trafikbrottslagen bör straffet för detta brott höjas till fängelse i ett år. Genom en sådan höjning blir det också möjligt att tillgripa exempelvis anhållande och häktning om det visar sig att den misstänkte trots förverkande inte kan avhållas från att fortsätta sin brottsliga verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att höja straffsatsen för olovlig körning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 21 januari 1991 Jerry Martinger (m)