I 16 kap. 8 § brottsbalken där det bl.a. stadgas förbud mot hets mot folkgrupp, stadgas att den som gjort sig skyldig till att sprida meddelanden, som hotar eller sprider missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationalitet, etniskt ursprung eller trosbekännelse kan dömas för hets mot folkgrupp. Straffet är nu fängelse i högst två år eller om brottet är ringa böter.
Under senare år har möjligheterna att sprida information och då också missbruka denna möjlighet ökat. Närradion kan utnyttjas av förhållandevis små föreningar till begränsade kostnader. Närradiosändningarna kan nå -- åtminstone i storstadsområdena -- förhållandevis stora grupper av lyssnare.
Samtidigt ställer ett alltmer mångkulturellt samhälle krav på återhållsamhet och tolerans, när det gäller människor med olika ursprung, med olika religion och olika kultur.
Med den ökade ström av invandrare och flyktingar från främmande länder, som har kommit till vårt land under senare år, har också nya konflikter och i vissa fall en ny intolerans kommit in i vårt samhällsliv. Detta är beklagligt och bör inte accepteras.
Vad som nu anförts kan exemplifieras med närradiosändaren Radio Islam, där sändningarna har kännetecknats av en grov antisemitism, som i och för sig är vanlig i vissa arabländer. Denna typ av antisemitiska eller motsvarande yttringar mot andra trosbekännelser, folkgrupper etc. får icke tolereras i vårt land. Den fanatism som dessa handlingar ger uttryck för, bör bekämpas. Här måste vårt samhälle kunna reagera med den hårdhet som krävs för att hindra spridningen eller upprepandet av denna typ av brott.
Dessvärre har det i vissa fall visat sig, att det utmätta straffet inte tycks tillräckligt för att avskräcka från en upprepning. Av denna anledning bör straffet vad gäller hets mot folkgrupp skärpas. Två brottsklasser bör införas.
För brott som bedöms som grova bör straffet uppgå till högst fyra år. För brott som icke bedöms som grova utgår böter eller fängelse i högst två år, det vill säga samma straffmätning som i nu gällande lag.
Vid bedömandet av om brottet är grovt bör hänsyn tagas till spridningssättet av meddelandet, grovheten i språk och hotelser och hur kännbar skadan kan bedömas bli samt risk för upprepande av brottet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om straffskärpning vad gäller hets mot folkgrupp.
Stockholm den 22 januari 1991 Margit Gennser (m)