Samhällstjänst ''räddade'' familj, löd rubriken på tidningen Nämndemannens framsida i nr 4/90. Ändå har det inte gått lång tid sedan riksdagen fattade beslut om att fängelsestraff i vissa fall skulle få ersättas av samhällstjänst.
I Malmö hade tingsrätten möjlighet att döma en ung familjefar till samhällstjänst i stället för fängelse. Både han och hans hustru anser att det räddat familjen och att framtiden nu ser ljus ut. Mannen utbildar sig till byggnadssnickare, han är lärling och ende anställde hos en byggmästare och får en god och allsidig utbildning.
Domen löd på 100 timmars samhällstjänst i stället för fängelse. Brottet var inte planerat -- och det hade aldrig utförts om han varit nykter. Han hade tidigare varit i klammeri med rättvisan -- även då efter spritkonsumtion. Mannen använde inte sprit ofta, men när han gjorde det råkade han lätt illa ut.
Mannen togs denna gång in på häkte -- och den tiden var den värsta han upplevt. Den har givit honom en rädsla, som kommer att sitta i hela livet, säger han. Tidningen Nämndemannen har tidigare försökt få intervjuer med andra, som dömts till samhällstjänst, men ingen har velat ställa upp tidigare -- trots löfte om anonymitet.
Sin samhällstjänst fick denne man göra hos Rikslänkarna. Det innebar att han fick lära sig mycket om alkohol och dess följdverkningar och för denne man har det betytt mycket eftersom han ju endast begått brott i onyktert tillstånd.
I Malmö hade man fram till mitten av oktober 1990 dömt 22 ungdomar till samhällstjänst. Av dessa var då sex klara med sin påföljd. Fem har fått domarna undanröjda, i tre fall har de inte skött sin samhällstjänst, i två fall har de begått nya brott. Domen har förvandlats till fängelse. Nio rättegångar stod på tur där man kunde tänka sig att döma till samhällstjänst.
Man har även i andra länder en god erfarenhet av samhällstjänst. Den kan, genom att den skapar kontakt med andra människor med annat synsätt och som erbjuder ett kontaktnät, bryta en brottslig bana innan den har permanentats. Men trots att vi är mycket positivt inställda till samhällstjänst, anser vi att riksdagen måste ändra beslutet.
Det allvarliga i det beslut, som riksdagen fattade, är att samhällstjänst endast får utdömas på fem platser i landet, i Malmö, Helsingborg, Uppsala, Gävle och Linköping. Detta skapar olikhet inför lagen. I till exempel Västerås eller Örebro döms lagöverträdare till fängelse för samma brott, som på andra platser med ungefär liknande struktur och brottsutveckling skulle kunna ge ''bara'' samhällstjänst.
I dag styr alltså nästan slumpen vad en ung lagöverträdare kan dömas till för straff. Det beror på inom vilket tingsrättsområde brottet begåtts och/eller var den dömde bor. Detta kan inte accepteras i ett rättssamhälle. Det är även oacceptabelt att döma till samhällstjänst. Domen bör vara fängelse, men straffet skall kunna omvandlas till samhällstjänst. Den dömde vet då att fängelse omedelbart följer om han/hon inte fullföljer eller sköter sin samhällstjänst.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändrad lagstiftning beträffande samhällstjänst i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 24 januari 1991 Birgit Henriksson (m) Göran Ericsson (m)