Stölder av och ur bilar ökar dramatiskt vilket är både oroande och oacceptabelt.
Saken blir inte bättre av det förhållandet att gällande lagstiftning begränsar möjligheterna att ingripa mot sådana tillgrepp. Detta framgår av högsta domstolens dom den 26 januari 1980, DB 1.
En person som sålunda anträffas med en stulen bil -- i detta fall med uppbruten dörr och tjuvkopplad -- men som inte kan överbevisas om att ha tillgripit bilen, kan inte dömas för häleri utan endast för det lindrigare brottet olovligt brukande. Eftersom maximistraffet för olovligt brukande endast är sex månader kan personen i fråga som regel inte heller anhållas eller häktas. Dessa förhållanden kan knappast ha någon förankring i det allmänna rättsmedvetandet.
Rimligen borde en person som ertappas med en uppbruten eller tjuvkopplad bil också anses ha tillgripit den om han inte kan presentera goda skäl för sitt påstående att han inte tagit bilen. Om bevisningen mot honom för tillgrepp inte räcker till, ter det sig emellertid naturligt att i stället kunna döma honom för häleri. Enligt högsta domstolen är inte detta möjligt eftersom ansvar för häleri kräver ett förbrott som innebär att bilen ''är frånhänd annan genom brott''. Kravet på frånhändande har tolkats så att den person som ursprungligen tillgripit bilen måste ha haft uppsåt att varaktigt ''tillägna'' sig bilen. Då brottet ''tillgrepp av fortskaffningsmedel'' inte innefattar krav på tillägnelse godtas inte detta brott som förbrott till häleri. Den person som efter tillgreppet tagit befattning med bilen döms i stället för ''olovligt brukande''.
Från såväl polis- som åklagarsidan är man nu orolig, att bilstölderna kommer att öka ytterligare. Tidigare har polisen kunnat anhålla den misstänkte biltjuven för häleri, men efter HD-domen går inte det. HD-domen har gjort det enklare för biltjuvar att fortsätta sin brottsliga bana, vilket knappast kan vara syftet med vår lagstiftning.
Vi anser, att våra lagar måste skydda allmänheten från brott i så stor utsträckning som möjligt, samtidigt som vi självklart måste värna om rättssäkerheten. Med denna utgångspunkt och med hänsyn till vad vi nu anfört bör brottsbalken ändras så att de nu nämnda missförhållandena undanröjs.
För att snabbt uppnå en bättre tingens ordning bör möjligheterna för polis och åklagare att ingripa mot bilstölder underlättas genom att straffmaximum för olovligt brukande höjs till fängelse ett år. Vidare bör regeringen ges i uppdrag att framlägga förslag om sådana ändringar i häleriparagrafen att ansvar för häleri kan ådömas även i de fall då förbrottet är ''tillgrepp av fortskaffningsmedel''. Vad riksåklagaren anfört i det nyssnämnda rättsfallet kan därvid tjäna som vägledning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs 1. att riksdagen beslutar att straffmaximum för brottet olovligt brukande enligt 10 kap. 7 § första stycket brottsbalken skall vara fängelse i högst ett år,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den snarast framlägger förslag om sådana ändringar i 9 kap. 6 § brottsbalken att ansvar för häleri kan ådömas även i de fall förbrottet är tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Stockholm den 23 januari 1991 Ingbritt Irhammar (c) Anders Svärd (c) Kjell Ericsson (c) Birger Andersson (c)