Prostitutionen fyller inget som helst positivt syfte. Däremot ger den upphov till lidande, förnedring, spridande av sexuellt överförbara sjukdomar, tvång och fara för våldsdåd.
Genom att prostitutionen ''godtas'' av samhället accepteras också en förnedrande kvinnosyn. Uppfattningen att kvinnor kan köpas uttrycker ett förakt för kvinnan som människa. Hon är underlägsen och kan följaktligen behandlas som en vara som man betalar för att utnyttja efter eget önskemål. I bilden finns ofta också ett förakt eller en skräck för sexualiteten. I boken ''Caterine och rättvisan'' skriver tidigare sekreteraren i prostitutionsutredningen Hanna Olsson: ''Prostitutionen bärs inte upp av en positiv sexualitet, utan av behovet av en närhet till kvinnan men präglad av hämningar, rädsla och ibland av skräck och hat.'' I förlängningen av den inställningen till de prostituerade kvinnorna finns våldet. Varje år förekommer kvinnomord i anslutning till prostitution. Misshandel och hot förekommer i en omfattning som av naturliga skäl inte kan utläsas av brottsstatistik eller avkunnade domar.
Inkomster från prostitution medverkar också till att drogmissbruk möjliggörs och underhålls. Å andra sidan är prostitutionen inkörsporten till drogmissbruk för många kvinnor.
Även på andra sätt skadas kvinnor av prostitutionsverksamhet. Enligt de norska forskarna Cecilie Hoigård och Liv Finstad, refererade i Hanna Olssons ovannämnda bok, liknar prostituerade kvinnors skador de som incest- eller våldtäktsoffer uppvisar, nämligen ''ett utbränt känsloliv, självförakt, skuldkänslor, upplevelsen av splittring. Där finns också upplevelsen av orenhet.''
Att könshandeln, trots den medvetenhet om sexuellt överförbara sjukdomar i allmänhet och HIV/aids i synnerhet som finns hos de allra flesta i vårt samhälle, fortsätter är ett svårförklarligt fenomen. Det förekommer numera i vårt land att familjer utanför de utpekade riskgrupperna smittas genom familjefaderns kontakt med prostituerade.
Det finns sammanfattningsvis starka etiska, jämställdhetsrelaterade, medicinska och även samhällsekonomiska skäl att statsmakterna ingriper mot prostitutionen. Ett förbud mot företeelsen som sådan med straffsanktioner mot båda parter skulle hårt och i första hand drabba de prostituerade kvinnorna som dels är den svagare parten, dels lättare att hitta och identifiera. De kan också redan i dag bli föremål för samhällets insatser om de är missbrukare, HIV-smittade eller minderåriga. En kriminalisering av prostituerade skulle innebära att även det officiella samhället tog ställning mot dessa kvinnor som redan befinner sig i en utsatt och svag position.
Ovanstående resonemang är självklart lika gångbara i de fall av pojkprostitution som förekommer.
Slutsatsen blir att det är köpet som bör kriminaliseras. Kunderna måste kunna ställas till ansvar och dömas. Eftersom de flesta kunderna till prostituerade är vad vi brukar kalla vanliga män med ett i övrigt fungerande socialt liv och ofta med familjer, torde risken för lagföring ha en starkt negativ effekt på verksamheten.
En kriminalisering skulle dock ha sin största betydelse som signal att samhället inte tolererar handel med människors känslor och kroppar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kriminalisering av kunderna i prostitutionsförhållanden.
Stockholm den 23 januari 1991 Ulla Pettersson (s) Ingegerd Sahlström (s) Maj Britt Theorin (s) Inga-Britt Johansson (s) Maj-Inger Klingvall (s) Britta Sundin (s)