Enligt en BRÅ-rapport från 1985 finns det misstankar om brott i 75 procent av alla företagskonkurser i Sverige. Enligt en annan BRÅ-rapport från 1987 är varannan importsändning under ett år feldeklarerad. Bland måleriföretagen i Göteborgs och Bohus län är 50 procent misstänkta för ekonomisk brottslighet, visar ytterligare en undersökning som BRÅ har genomfört.
Det finns således underlag för att anta att den ekonomiska brottsligheten är omfattande. Det är emellertid svårt att mera exakt säga hur stor den är beroende på den bristfälliga statistiken. Ett stort problem när det gäller de ekonomiska brotten är nämligen dels att de inte upptäcks och dels att de oftast inte anmäls i de fall de har upptäckts. Detta är naturligtvis otillfredsställande. Vi anser att regeringen bör låta utreda varför misstänkta ekonomiska brott inte anmäls samt därefter vidta lämpliga åtgärder så att lagföringen kommer att fungera i de fall ekonomiska brott upptäcks.
Ett annat problem med lagföringen av de ekonomiska brotten synes vara att lagstiftningen är så konstruerad att domstolarna ofta dömer till milda straff trots att vinningarna av brottet kan vara avsevärda genom att stora summor kan ha undandragits staten i form av skatter och andra avgifter. Det framstår som angeläget att regeringen låter genomföra en samlad översyn över påföljderna i samband med olika ekonomiska brott. Av undersökningar som BRÅ nyligen har genomfört framgår det att polisen, skattemyndigheterna och tullen inte kan sägas ha fullföljt de prioriteringar av den ekonomiska brottsligheten som regeringen föranstaltade om i början av 1980-talet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvärdering och översyn av reglerna om ekonomisk brottslighet.
Stockholm den 23 januari 1991 Ingbritt Irhammar (c) Marianne Andersson (c) i Vårgårda