Om brottsbekämpning står bl.a. följande att läsa i prop. 1990/91:100 bil. 4, sid.
4 (justitiedepartementet):
Brottsbekämpning är en central uppgift för rättsväsendet men också för andra myndigheter. Till de grundläggande målen hör tryggheten för liv, hälsa, integritet och personlig egendom. Av särskild betydelse är att utveckla insatserna för att motverka våld och stödja brottsoffer. Kampen mot narkotikan och den ekonomiska brottsligheten står också i förgrunden.
Under rubriken ''Grundläggande prioriteringsfrågor'' i bil.
15, sid.
66 (civildepartementet) heter det bl.a.:
Polisens insatser när det gäller spaning och utredning bör särskilt inriktas på våldsbrott, narkotikabrott samt ekonomisk brottslighet och då särskilt sådan som hotar stora samhälleliga värden såsom miljöbrottslighet.
Samtidigt som bekämpandet av ekonomisk brottslighet jämställs med såväl narkotikabrott som våldsbrott i angelägenhetsgrad måste tyvärr konstateras att de reella insatserna mot den ekonomiska brottsligheten släpat efter betydligt under senare år i förhållande till den uttalade ambitionsnivån.
Andelen poliser som är verksamma inom ekorotlarna uppgår bara till ungefär hälften av det antal som arbetar med narkotika- och våldsbrott. De två sistnämnda brottsområdena tillförs fortfarande en ökande andel av personalresurserna medan andelen minskar för ekobrotten. Såväl åklagare som polisens ekorotlar har framfört kritik mot de otillräckliga resurserna. Resursbristen leder till försämrad brottsspaning, försenade eller uteblivna brottsutredningar samt preskriberade brott. Bara de allra grövsta brotten, i den mån de avslöjas, och de mest obetydliga förseelserna (som inte kräver så mycket utredningsarbete) blir föremål för ingripanden och rättsliga åtgärder.
Enbart under loppet av några år har andelen anmälda brott som går vidare till domstol minskat med 60 %. Och det finns flera andra företeelser som tyder på att samhället sänkt ambitionsnivån vad gäller bekämpningen av ekonomiska brott. Så t.ex. dömdes 1983 1 148 personer i Sverige för skattebrott. 1989 hade antalet dömda för skattebedrägerier minskat till 388 personer. Och detta trots att denna typ av brottslighet i själva verket ökat väsentligt. Slutsatsen är närmast självklar. Risken för upptäckt är försvinnande liten, och om brottet ändå uppdagas är risken för dom och straff inte särskilt stor.
Också utvecklingen av antalet konkurser talar sitt tydliga språk. De har ökat från 6 400 1988 till hela 11 400 ifjol. Och bakom konkurserna döljer sig i många fall avancerad ekonomisk brottslighet.
Under 80-talets första år gick samhället till bred offensiv mot den ekonomiska brottsligheten. Det skedde bl.a. genom tillsättandet av den s.k. EKO-kommissionen som lade fram en rad konkreta förslag till åtgärder för att begränsa förekomsten av sådan brottslighet. Bl.a. avlivade kommissionen effektivt myten att ekonomisk brottslighet var en företeelse som bara drabbade en anonym stat.
Ekobrottsligheten leder till en kraftig omfördelning i ekonomin. Och även om inga exakta siffror på dess totala ekonomiska omfattning kan anges, råder det knappast längre någon tvekan om att ekonomisk brottslighet har en långt större negativ verkan på samhällsekonomin än någon annan typ av kriminalitet.
Ett flertal undersökningar inom bl.a. brottsförebyggande rådet (BRÅ) har visat att resultaten av åtgärderna mot ekobrottslighet är mycket begränsade och att de fåtaliga lagskärpningarna egentligen haft en förhållandevis liten tillämpning.
Det föreligger mot ovanstående bakgrund utan tvekan starka skäl att på nytt på allvar skärpa uppmärksamheten och öka insatserna mot den ekonomiska brottsligheten. Detta bör lämpligen ske dels genom en utvärdering av hittills gjorda insatser och dels genom en förstärkning av resurserna hos i första hand polisen och åklagarmyndigheterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade insatser mot den ekonomiska brottsligheten.
Stockholm den 23 januari 1991 Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s)