År l989 återinförde riksdagen ansvaret för tjänstefel i huvuddrag. Reformen innebar ett slutligt övergivande av det egendomliga synsättet att det även i offentlig verksamhet är uteslutande en angelägenhet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren då den sistnämnde tillfogar tredje man d.v.s. allmänheten skada, ett synsätt som uppbar l975 års beslut om avskaffande av ämbetsansvaret.
Reformen är emellertid otillräcklig.
Den nya bestämmelsen i 20 kap. 1 § brottsbalken om tjänstefel avser nämligen icke all offentlig verksamhet eller offentlig makt utan endast sådan som kommer till uttryck eller utförande vid myndighetsutövning. Därigenom undantas verksamhet t.ex. inom sjukvårdens, utbildningens eller kommunikationsväsendets områden. Detsamma gäller en stor del av verksamheten inom den allmänna kommunala förvaltningen. All verksamhet som är skattefinansierad eller eljest bedrivs med stat och kommun som huvudman bör emellertid vara förenad med ett särskilt ansvar, detta som uttryck för ståndpunkten att särskilda krav måste ställas på sådan verksamhet som bedrivs på samhällets vägnar genom statliga eller kommunala organ. Inom det privata området finns det som regel tillgång till olika alternativ -- men icke här.
Ståndpunkten, att offentlig verksamhet intar en rättslig särställning oavsett om den innefattar myndighetsutövning eller icke, går att återföra till 1 kap. 9 § regeringsformen. Den likhets- och objektivitetsprincip som grundlagsfästs där gäller för alla som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen. Den förordade utvidgningen av tjänstefelsansvaret skulle härmed få karaktär av sanktion för överträdelse av grundlagens bud.
Begränsningen till myndighetsutövning bör förty slopas.
Med denna ståndpunkt blir det möjligt att utkräva ansvar av ledamöter i kommunala organ, t.ex. kommunstyrelse som fattar beslut som innefattar överskridande av den allmänna kompetensen eller sätter sig över domstolarnas avgöranden i kommunalbesvärsmål som gäller den kommunala kompetensen. Härigenom kan beivran ske av upprörande trots gentemot domstols avgöranden. Sådana ingripanden skall riktas mot de personer som står bakom de klandrade besluten, icke gentemot kollektivet av skattebetalare vilket blir följden av institutet kommunalbot (SOU 1989:64).
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om sådan ändring av 20 kap. 1 § brottsbalken att begränsningen av tjänstefel till begreppet myndighetsutövning slopas.
Stockholm den 15 januari l991 Allan Ekström (m)