I vårt land har under alla år ''biltjuvarna'' utgjort ett stort problem inte bara för bilägarna utan även för lagstiftaren.
Rättshistorisk bakgrund
De problem som uppkommit har varierat genom åren och kan i huvuddragen beskrivas på följande sätt.
Första skedet: ''Biltjuvarna'' dömdes för stöld av bilen och det utan problem.
Andra skedet: ''Biltjuvarna'' förnekade uppsåt att behålla bilen med påföljd att åtalet för stöld ogillades.
Tredje skedet: ''Biltjuvarna'' betraktades som ''billånare'' och dömdes efter lagändring för tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Fjärde skedet: ''Billånarna'' förnekade då tillgreppet av fordonet men dömdes istället för häleri genom att bruka fordonet.
Femte skedet: ''Bilhälarna'' började då förneka kännedom om att fordonet var tillgripet och kan därför ofta endast dömas för olovligt brukande till böter eller fängelse i högst 6 månader.
Aktuellt problem
''Bilbrottslingarna'' förnekar nu allt oftare även olovligt brukande. Följden blir att polisens utredningar om bilbrotten blir allt svårare. Om brottsmisstanken i vart fall i inledningsskedet måste stanna vid olovligt brukande saknas i princip möjlighet till frihetsberövande, alltså gripande, anhållande och häktning av utredningsskäl. Detta försvårar naturligtvis allvarligt polisens utredning av brottet.
Erforderlig åtgärd
För brottet olovligt brukande i Brottsbalken 10 kap 7
§ bör i ett nytt andra stycke införas en särskild straffskala med fängelse i högst två år för grovt brott. Sådant brott bör föreligga bl.a. beträffande brukande av bilar av ej ringa värde. Samtidigt skapas möjlighet till sådana frihetsberövanden, som erfordras för att genomföra en tillfredsställande brottsutredning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att i 10 kap 7
§ brottsbalken om olovligt brukande införa ett andra stycke, vari stadgas att om brottet är grovt döms till fängelse i högst två år.
Stockholm den 11 januari 1991 Bengt Harding Olson (fp)