Innebörden av det senaste riksdagsbeslutet om rattfylleri m.m. (1989/90:JuU2) är -- förutom att den nedre promillegränsen utan entydigt vetenskapligt stöd och med frångående av vad som gäller i övriga Europa och inom EG sänktes från 0,5 till 0,2 promille -- att allvarliga överträdelser av rattfyllerilagen icke bestraffas med samma allvar, fasthet och konsekvens som tidigare. Resultatet av reformen kan faktiskt sägas ha blivit det motsatta mot vad förespråkarna av reformen hade förutsatt nämligen ''en klart strängare inställning till trafiknykterhetsbrotten''( se bet.).
Enligt äldre ordning var fängelse det normala straffet för rattfylleri, som oftast konstituerades genom en alkoholhalt i blodet av 1,5 promille eller mera. Påföljden var uttryck för brottets straffvärde: det var obetingat förkastligt att köra bil i sådant tillstånd. Domstolarnas nära nog konsekventa utdömande av frihetsstraff inverkade säkerligen på den allmänna inställningen till och synen på rattfylleri.
Med stöd i lagens förarbeten har Högsta domstolen (HD) nyligen frångått den ordning som sålunda gällt under en mycket lång följd av år. I några uppmärksammade domar har HD ändrat straffet på fängelse till annan lindrigare påföljd. I det ena fallet hade bilföraren haft en alkoholhalt i blodet av 2,27 promille och under bilkörningen stött samman med två andra bilar och dessutom smitit från olycksplatsen. Med hänsyn till omständigheterna hade föraren emellertid enligt HD:s mening icke visat ''uppenbar likgiltighet'' för andra trafikanters säkerhet. Underdomstolarnas domar på fängelse ändrades till lindrigare påföljd. I ett annat fall hade bilföraren visat sådan uppenbar likgiltighet för andra trafikanters säkerhet men mannens mångåriga alkoholproblem och sociala förhållanden fann HD ändå väga tyngre än hänsynen till allmän laglydnad. (Referatet bygger på tidningsartiklar.)
De uttalanden i lagens förarbeten som HD kan ha fäst vikt vid är t.ex. följande: ''Enligt utskottets mening är det angeläget att ta till vara de möjligheter som finns att försöka motverka fortsatt brottslighet -- och därmed trafikfarligt beteende -- genom behandling (kurs, av mig) och andra former av stöd och hjälpåtgärder. Det torde också numera finnas ett brett stöd bland allmänheten för en inriktning som innebär en ökad användning av sådana åtgärder. Som utskottet ser det saknas anledning att befara att den allmänna laglydnaden skulle påverkas negativt av en sådan ändrad inriktning.'' -- -- -- ''Om däremot några särskilda omständigheter av det slag som nu berörts (uppenbar likgiltighet för medtrafikanters säkerhet) inte har förelegat, bör som justitieministern uttalar normala principer för påföljdsval kunna tillämpas i väsentligt större utsträckning än vad som nu är fallet.'' (Företrädarna för moderata samlingspartiet reserverade sig mot det frångående av gällande ordning för vilket dessa uttalanden ger uttryck, detta med stöd av motion i ämnet.)
Den sålunda redovisade inställningen till valet av påföljd är uttryck för den uppfattningen att straffets ändamål är att genom vård och behandling ''bota'' lagöverträdaren så att han icke återfaller i brott. Denna individualpreventiva lära, denna vårdideologi, har emellertid lidit skeppsbrott. Brottsbalken har ej utformats i något allmänt socialt syfte att sålla fram de medborgare i vårt land som är mest i behov av kriminalvård för att inte själva fara illa. Som justitierådet Bo Svensson formulerat saken (BRÅ APROPÅ 3/90) är ''straffets yttersta syfte att förmedla lagstiftarens budskap att vissa handlingar är förkastliga''. I skriften Brottsutvecklingen 1985 uttrycker Bo Svensson samma tanke med orden: ''Rättskipningen syftar inte till att diagnostisera och behandla individer som uppvisar symptom på social avvikelse (kriminalitet) utan att tydliggöra lagstiftarens budskap att vissa handlingar inte är tillåtna.'' Bo Svensson tillägger att det inte finns något vetenskapligt stöd för uppfattningen att man med olika former av behandling -- dödsstraff och möjligen kastrering undantaget -- kan påverka återfallsrisken. Straffet skall -- det är slutsatsen -- bestämmas med ledning av brottet och icke av brottslingen. En sådan syn på straffets ändamål kunde också spåras i den stora reform rörande straffmätning ocb påföljdsval som riksdagen beslutade om för några år sedan (1987/88:JuU45),även om lagrådet för sin del uttryckte tvivel genom omdömet att ''gammalt vin hällts i nya läglar'' (prop. 1987/88:120; motion 1987/88:Ju25). Innebörden av reformen beskrevs nämligen vara att påföljden skulle vara uttryck för hur allvarlig den brottsliga gärningen bör bedömas.
Med de uttalanden som justitieutskottet sålunda gjort till förmån för den individualpreventiva läran borde det icke vara svårt att förutse att domstolarna skulle frångå den tidigare ordningen att döma till frihetsstraff för grovt rattfylleri (1,5 promille eller mera), låt vara att även denna ordning blivit något anfrätt på sina håll. Det förefaller närmast självklart att så skulle ske. Utvecklingen är ytterst olycklig. Det finns betydande risk för att menige mans inställning till rattfylleri undergrävs.
Som framgått är äldre ordning att föredraga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att -- med motsvarande upphävande av 4 och 4 a §§ trafikbrottslagen -- återge 4 § den lydelse paragrafen hade före den 1 juli l990.
Stockholm den 11 januari l991 Allan Ekström (m)