Anstalten i Hudiksvall uppfördes år 1869. Den är en av de cellfängelser som, enligt riksdagens principplan (1980) för förändringar i anstaltsorganisationen, skall ersättas av en ny. Tomt är anskaffad.
Narkotikamissbruket har blivit ett allt större problem. HIV/AIDS-problematiken har tillkommit och antalet intagna med psykiska störningar har ökat. Denna utveckling har lett till betydande svårigheter i en arbetsmiljö där differentieringsmöjligheter helt saknas. I det förnyelsearbete som pågår framstår Hudiksvallsanstalten som helt otidsenlig.
Personalen har fått möjlighet att förändra verksamheten inom ramen för ett projekt för intensifiering av insatser mot droger. Målet är att få en narkotikafri miljö på anstalten och att förbereda den intagne för att klara en drogfri tillvaro när straffet avtjänats. Personalen har också fått utbildning för detta viktiga arbete. Alltför stor del av tid och energi har dock hittills gått åt till att lösa problem som finns på en kriminalvårdsanstalt av äldre modell. När ett problem lösts har nya tillkommit. Lokaler och utrymmen räcker inte till för en modern verksamhet.
Vi vill än en gång fästa uppmärksamheten på den arbetsmiljö där personalen ska försöka uppfylla de kriminalpolitiska beslut som fattats.
Under nuvarande förhållanden finns ingen frigångsavdelning åtskild från bostadsavdelningen. Den som har frigång är utsatt för påtryckningar från medintagna med missbruksproblem. Besöksrummen används i samband med urinprovtagning, vilket leder till kollisioner. Besöksrum brukas också som obs-rum, en ur säkerhetssynpunkt helt otillfredsställande ordning. Det saknas lokaler för introduktion och drogkurser. Sammanträdesrummet kan inte tillgodose dessa angelägna behov.
Matsal saknas helt. Måltiderna serveras från en matvagn i korridoren på nedre botten. Detta är olämpligt ur hygiensynpunkt och ger dålig matro för de intagna. För kökspersonalen är arbetet tungrott och stressigt. Köket är dessutom trångt. De tunga lyften är många med risk för förslitningsskador. Kylrum och husmorsexpedition saknas. Alla fastighetens sopor, inklusive kökets, läggs i en container på gården. Städutrymmen saknas genomgående.
När det gäller duschar ska många intagna samsas om de få som finns. Motionshall saknas och problemen är störst på de intagnas fritid. Det är då det är risk för destruktiva handlingar, mobbing etc. De flesta intagna kommer från häktet, är avgiftade, men går ner sig snabbt om de inte kan engageras i aktiviteter på fritiden. En motionshall kan betyda oerhört mycket som komplettering till drogkurser och övrigt motivationsarbete. Verkstadslokalerna är också för små.
När det gäller omklädningsrum och hygienmöjligheter för personalen är de mycket bristfälliga. Kvinnlig vård- och tillsynspersonal saknar omklädningsrum. Bristen på samtalsrum är akut. Frivården hänvisas till besöksrum för samtal med intagna. Kontaktmannaskap kommer att införas och medför behov av samtalsrum. Personalen planerar tillsammans med frivården att socialtjänsten skall besöka anstalten och delta i planeringssamtal i början av varje intagens anstaltsvistelse.
Arbetsförmedlingens kontaktman behöver tillgång till ett rum där samtal kan föras ostört. Anstalten har en NAV- verksamhet (Nämnden för andlig vård) som är mycket angelägen. En präst från frikyrkan och en präst från statskyrkan besöker anstalten och vill också ha tillgång till samtalsrum. Komvux är hänvisad till ett f.d. förrådsutrymme som också är genomgångsrum.
Det krävs ett snabbt ställningstagande när det gäller Hudiksvallsanstalten. Om en nybyggnation skjuts på en obestämd framtid måste en kraftig upprustning av nuvarande lokaler genomföras. Om varken nybyggnation eller upprustning är aktuell bör frågan väckas om inte anstalten borde tilldelas andra arbetsuppgifter, som kräver mindre utrymmen än en sluten lokalanstalt.
Framtiden när det gäller arbetsmarknaden i Gävleborgs län ser mycket dyster ut. Den angelägna nybyggnaden av Hudiksvallsanstalten bör kunna komma till stånd även av regional- och arbetsmarknadspolitiska skäl.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny kriminalvårdsanstalt i Hudiksvall.
Stockholm den 16 januari 1991 Iris Mårtensson (s) Olle Östrand (s) Axel Andersson (s) Karl Hagström (s) Sinikka Bohlin (s)