Sverige har kompetenta nämndemän, som utför viktiga samhällsuppgifter och goda insatser i rättskipningen. Men att vara nämndeman är en synnerligen ömtålig uppgift. Nämndemannen har inte enbart den dömande rollen. Hon/han representerar även den vanlige medborgaren och skall under rättegångsprocessen kunna föra in synpunkter som medverkar till att bredda faktaunderlaget.
Det är sålunda inte enbart yrkesdomarens åsikter utan även nämndemannens som skall vara relevanta inför ett domslut.
Rätt åt alla
Orätt åt ingen
Klara regler
Lika för alla
För att kunna utföra uppgiften som nämndeman behövs åter och åter igen information. Nämndemannens uppgift är ju att vara samhällsföreträdaren, där juristen representerar yrket. Men nämndemännen är därför ett vetgirigt folk som vill ha mer information om lagar och lagstiftarnas avsikt. Man har behov av att göra studiebesök t.ex. på en kriminalanstalt. Man har behov av information och föredragningar om olika delar av rättsväsendet. Kontakter med lokala företrädare för polis, åklagare, domstol, kronofogde, socialtjänst, kriminalvård m.fl.
Vår uppfattning är också att det vore lättare att främja en mer allsidig rekrytering och därmed fler unga människor till nämndemannauppdraget, om fler utbildningsinsatser tillkom.
Det måste fortfarande satsas mer pengar på nämndemannautbildningen. Visserligen tillkom l989 en rejäl pott -- tack vare initiativ från riksdagens sida -- men denna insats måste nu ånyo upprepas. Inför l99l års nämndemannaval är det viktigt för alla parter -- och inte minst för dem som för första gången tar på sig det ansvarsfulla uppdraget som nämndeman -- att klara spelregler gäller för utbildning och information. Nämndemannauppdraget är idag ett ansvarskrävande, dömande uppdrag. Nämndemannens röst har samma värde som yrkesjuristens.
Särskilda ekonomiska medel bör därför avsättas för informationsinsatser till nämndemännen genom domstolsverkets budget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska medel för informationsinsatser.
Stockholm den 24 januari 1991 Ulla Orring (fp) Hans Lindblad (fp)