I målet om olovlig avlyssning vid Stockholms tingsrätt hösten 1990 ägde en rad egendomligheter rum under målets handläggning. Sålunda beslutade tingsrätten utan att ha något som helst lagstöd för detta att avvisa advokater som biträder målsägande ur rättssalen. Tingsrätten genomförde utan att ha något författningsstöd personalkontroll av nämndemännen. En företrädare för säkerhetspolisen tilläts närvara vid förhandlingen med uppgift att ge anvisningar till vittnen om vad de fick yppa vid förhandlingen.
Det är naturligt att en rättegång som den nu aktuella ter sig problematisk för statsmakterna. Det är emellertid absolut nödvändigt att de lagregler som styr rättegångsförfarandet är så entydiga och klara och domstolarnas oberoende och integritet så fullständig att rättsliga organ lojalt tillämpar gällande rätt oavsett yttre påtryckningar och svårigheter.
Regeringen bör tillsätta en utredning, i vilken även företrädare för Sveriges advokatsamfund och rättsvetenskapsmän bör ingå, med uppgift att utifrån erfarenheterna från det omnämnda målet vid Stockholms tingsrätt analysera vilka ändringar i rättegångsförfarandet och domstolens organisation som kan vara påkallade för att stärka domstolarnas oberoende ställning och målsägandebiträdenas ställning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppgift att föreslå åtgärder för att stärka domstolarnas oberoende och målsägandenas ställning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 januari 1991 Bo Hammar (v) Berith Eriksson (v)