Inledning
All terrorism måste fördömas av världssamfundet. Skyddet mot terrorhandlingar måste vara en prioriterad uppgift för såväl den politiska som den polisiära ledningen i varje enskilt land. Rädslan för terrordåd får dock aldrig bli så stor att terrorister därigenom direkt eller indirekt når sina syften. Bekämpandet av terrorism får inte heller medföra att oskyldiga människors rättssäkerhet sätts på spel.
Terroristlagstiftningen i Sverige tillkom efter den allvarliga flygkapningen på Bulltofta flygplats 1972. Lagstiftningen var från början tillfällig och förlängdes årsvis men delar permanentades delvis senare.
Regeringen föreslår nu en ny lagstiftning. Väsentliga delar föreslås utgå, nämligen reglerna om kommunarrest och det s.k. organisationsrekvisitet. Det medför en till vissa delar förbättrad rättssäkerhet. Vi menar dock att regeringen hade bort angripa problemet mer principiellt.
En grundläggande fråga, som inte ställs i propositionen, är huruvida det är förenligt med rättssäkerheten att inskränka människors frihet i allmänpreventivt syfte.
Skyddet för den enskildes privat- och familjeliv garanteras enligt den europeiska konventionens artikel 8:1. Inskränkningar av dessa rättigheter får äga rum bl a med hänsyn till förebyggandet av oordning och brott (artikel 8:2). Sådana inskränkningar får emellertid inte ske diskriminerande enligt artikel 14. Det kan därför ifrågasättas, huruvida lagförslaget står i överensstämmelse med artikel 8, jämfört med artikel 14, eftersom inskränkningar av nu nämnt slag uteslutande kan komma att drabba vissa utländska medborgare.
Behövs det en särskild terroristlag?
Det finns flera olika situationer då behov av en särskild terroristlag kan aktualiseras som t ex:vid bedömning av frågor om utvisning av särskilt farliga personer som begått brottvid bedömning av frågor om beviljande av asyli säkerhetspolisens allmänna spaningsarbete eller den öppna polisens spaningsarbete rörande redan begångna brott.
Det är uppenbart att fall ett och två kan regleras inom ramen för befintliga lagar, framför allt utlänningslagen. Syftet bakom att ha en särskild ''terroristlag'' är därför framför allt knutet till säkerhetspolisens och den öppna polisens arbete. Vi koncentrerar oss därför vid denna fråga.
Oavsett om man kommer fram till att en särskild terroristlag behövs eller inte, borde det vara en självklarhet att samma regler om tvångsmedel m.m. skall gälla såväl för svenska medborgare som för utländska. Om vi förutsätter att det finns ett reellt hot som kan avvärjas med lagstiftningen och att detta hot är så starkt och så allvarligt att även långtgående inskränkningar i grundläggande fri- och rättigheter kan tillåtas, måste rimligtvis alla medel tillåtas för att avvärja hotet oavsett om den som står för hotet har svenskt medborgarskap eller ej. Om hotet inte är så starkt att inskränkningar i fri- och rättigheter är berättigade måste rimligtvis regeringens lagförslag avslås. Något mellanläge som skulle gälla utländska men inte svenska medborgare har vi svårt att se en motivering för.
Vilka utlänningar skall omfattas?
Den grupp som avses omfattas av lagen avgränsas via olika myndighetsbeslut. Kriterierna för dessa beslut beskrivs i propositionens avsnitt 2.5, 2.6 och 2.7. Dessa kriterier är inte så precisa och avgränsade som det måste krävas av integritetskränkande regler. Vi är också tveksamma till om de forumregler som föreslås är i överensstämmelse med grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter, såsom dessa kommit till uttryck i såväl svensk grundlag som Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
När det gäller kriterierna håller vi med svenska avdelningen av internationella juristkommissionen, som i sitt remissyttrande efterlyst mer ''handfasta'' rekvisit.
Beträffande forumreglerna måste en bedömning göras av reglernas överensstämmelse med svensk grundlag och Europakonventionen. Bestämmelser om utvisning av presumtiv terrorist bör ingå i utlämningslagen.
Särskilda tvångsåtgärder
Regeringens lagförslag innebär att särskilda tvångsmedel kan vidtas mot vissa utlänningar. En fråga som inte belyses tillräckligt i propositionen är i vilken utsträckning polisen -- och därmed även säkerhetspolisen -- med redan befintliga allmänna regler i rättegångsbalken (RB) kan vidta tvångsmedel som i tillräcklig utsträckning garanterar ett effektivt samhällsskydd.
Alla tvångsmedel som föreslås i propositionen har en motsvarighet i RB. Den avgörande skillnaden är att tvångsmedel enligt RB förutsätter misstanke om att brott har begåtts. Men redan stämpling och förberedelse till grova terrordåd är sådana brott som kan innebära rätt till mycket långtgående tvångsåtgärder enligt RB. Vi anser att det måste ställas avsevärt högre krav på den redovisning av i vilka situationer de föreslagna tvångsmedlen kan tillgripas utöver vad som redan gäller enligt RB. Inget i det redovisade beslutsunderlaget ger någon grund för att de föreslagna reglerna är nödvändiga.
I förarbetena till propositionen redovisas rättsläget i ett flertal europeiska länder. Det framgår att den svenska lagstiftningen vad beträffar speciella tvångsmedel gällande utländska medborgare inte har någon motsvarighet i de undersökta länderna. I alla lagtekniska sammanhang betonas vikten av att den svenska lagstiftningen anpassas till framförallt nordisk men även europeisk lagstiftning. Denna princip frångås genom regeringens proposition. Vi finner ingen anledning till att Sverige ska ha en unik lagstiftning på detta område. Motivet som anges i förarbetena, att Sverige har en ''liberal praxis i asylfrågor'', torde knappast längre vara aktuellt. Argumentet saknar dessutom all relevans.
Den parlamentariska insynen
I propositionen framhålles att behovet av riksdagens insyn och kontroll tillgodosetts genom regeringens årliga redovisning till riksdagen av terroristbestämmelsernas och spaningslagens tillämpning. Vi delar inte denna uppfattning. Att hävda att den kortfattade redovisningen skulle utgöra någon som helst parlamentarisk kontroll är en stark överdrift. Om riksdagen ska ha en reell insyn måste frågan om formerna för denna närmare utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionen, utom såvitt gäller upphävandet av lagen (1989:530) om åtgärder för att förebygga våldsdåd med internationell bakgrund (terroristlagen),
2. att riksdagen vid avslag på yrkande 1 beslutar ge lagen om särskild kontroll av utlänningar sådan lydelse att några särskilda tvångsåtgärder inte kan tillgripas mot utlänningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den parlamentariska insynen.
Stockholm den 27 mars 1991 Ingela Mårtensson (fp) Maria Leissner (fp)