1. Behovet av en extraordinär tvångsmedelsreglering mot utlänningar
Utgångspunkten för den föreslagna lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar m.m. är densamma som tidigare, dvs. för att skydda oss mot terrordåd presumeras vissa utlänningar vara beredda att begå sådana brott och utsätts därför för vissa tvångsmedel.
Denna tvångsmedelsanvändning förutsätter i andra sammanhang konkret misstanke om ett begånget brott av allvarligt slag. Man kan därför med viss rätt säga att både de tidigare och nu föreslagna terroristreglerna innebär, att staten ser med ogillande på vissa aktiviteter från utlänningars sida och tillåter polisen att undersöka dessa med medel som om dessa aktiviteter vore kriminaliserade. Sett ur den presumtive terroristens synvinkel kunde han eller hon alltså lika gärna vara misstänkt för brott, eftersom den tvångsmedelsanvändning som sker på grundval av antaganden om hans aktiviteter för viss terroristorganisation är av det slaget som används vid brottsmisstanke. Men att kriminalisera tillhörighet m.m. till vissa organisationer medför problem i en rättsstat av Sveriges karaktär; vi inskränker därigenom skyddet för föreningsfriheten m.m. i grundlagen och det skydd som finns mot tvångsingripanden gentemot våra svenska medborgare.
En kriminalisering av de aktiviteter, som polisen enligt terroristreglerna får undersöka med tvångsmedel, skulle emellertid -- paradoxalt nog -- innebära vissa fördelar för den presumtive terroristen. Han eller hon skulle, sedan åtal väckts, vid huvudförhandlingen få ta del av allt material, som åberopas mot honom och därmed kunna effektivt försvara sig mot anklagelserna för presumtiv terrorism. Om vi inte kan tänka oss en kriminalisering av detta slag men vill kunna använda de tvångsmedel, som vanligen anknyts till en sådan, ''pseudokriminaliserar'' vi i stället dessa presumtivt terroristiska utlänningar. Därmed placerar vi dem i en gråzon mellan förvaltnings- och brottmålsprocess, med sämre chanser för den enskilde till ett effektivt försvar men med större möjligheter till långvarig polisiär övervakning än på något annat område med hjälp av så ingripande tvångsmedel som hemlig teleavlyssning, brevkontroll och anmälningsplikt m.m. Som förfarandet är uppbyggt vet den presumtive terroristen om att han kan komma att utsättas för bl.a. sådana tvångsmedel.
Det kan därför ifrågasättas om denna halvöppna övervakning av presumtiva terrorister ger bättre resultat än den polisiära spaning och bevakning i hemlighet, som annars är den vanliga vad gäller brottslighet av grövre slag, t.ex. vid narkotikabrottslighet och våldsaktioner mot flyktingförläggningar. För en rättsstat av Sveriges karaktär, som söker värna om humanitära värden och rättssäkerhet, borde det också framstå som tvivelaktigt att i åratal använda synnerligen ingripande tvångsmedel mot utlänningar utan de konkreta misstankar om brott, som sedan länge varit ett grundläggande krav i vår processlagstiftning.
Även om vi i likhet med andra nationer bestämmer oss för att utvisa utlänningar, som förväntas begå terroristdåd, följer inte med nödvändighet av detta att utlänningen -- vid verkställighetshinder -- måste kunna utsättas för tvångsmedel, som inte kan drabba svenska medborgare på likadana villkor. Om man accepterar tanken att de tvångsmedelsregler för presumtiva terrorister, som nu gäller eller som föreslås, är det bästa sättet att förhindra att terroristdåd begås här i landet, borde logiken kräva att också svenska medborgare, som på samma grunder förväntas delta i sådana dåd, måste kunna övervakas på motsvarande sätt. Om inte så sker har man ju valt bort vissa möjligheter att förhindra framtida brottslighet av detta slag.
Tvångsmedelsregleringen i förslaget är diskriminerande mot utlänningar och dessutom irrationell utifrån den grundläggande ambitionen med förslaget: att avvärja förväntade terroraktioner. Denna diskriminerande reglering är förnuftsmässigt lika paradoxal vare sig den undantar en utlänning i den aktuella presumtivt terroristiska organisationen, som hunnit bli svensk medborgare, eller en infödd svensk som verkar för gruppen i fråga. Alla presumtiva terrorister -- oavsett nationell härkomst -- bör inbegripas i denna principiellt tvivelaktiga tvångsmedelsreglering, då syftet med förslaget är att minimera riskerna för att terroristaktioner förverkligas.
2. Den lagtekniska placeringen
I propositionen (s. 70) anförs det argumentet att de föreslagna reglerna inte bör placeras i utlänningslagen, eftersom detta skulle kunna inverka negativt på den generösa attityd till utlänningar som antas utmärka denna lag. Att de föreslagna reglerna -- oavsett placering -- påverkar inställningen till vår utlänningslagstiftning har tydligen inte uppmärksammats i propositionen.
Om nu inte regleringen ifråga görs tillämplig på presumtiva terrorister, som är svenska medborgare, talar starka skäl för att den naturliga placeringen är i utlänningslagen, särskilt som terroristreglerna inte längre avses vara tidsbegränsade. Med en sådan lösning skulle man slippa de otaliga hänvisningarna till utlänningslagen, vilka medför att det är nära nog omöjligt att få grepp om förslaget utan att detaljstudera de regler i utlänningslagen, som det hänvisas till i bl.a. 5
§.
3. Den s.k. stämplingseffekten
En annan förändring i propositionen är att det s.k. organisationsrekvisitet tas bort som förutsättning för utvisning i 1
§ i den föreslagna lagen (jfr 1 och 3
§§ i terroristlagen). Motivet till att detta rekvisit utgår som villkor för utvisning av en presumtiv terrorist sägs bl.a. vara att man vill undvika den s.k. stämplingseffekten för den enskilde utlänningen. Mot denna bakgrund är det en överraskning att finna att detta rekvisit finns kvar i tvångsmedelsregleringen i 19
§ i den föreslagna lagen.
Tanken är inte konsekvent genomförd. Att man inte lyckats med detta är egentligen inte förvånande, eftersom man inte riktigt klargjort varför en s.k. stämplingseffekt inträder i de aktuella fallen och varför den är ett problem. Något sådant problem skulle man inte behöva konfronteras med, om den enskilde utlänningen skulle utvisas efter att ha dömts för ett terroristdåd av något slag; under sådana omständigheter skulle en eventuell stämplingseffekt av domen med viss rätt kunna ses som berättigad. Den dömde fick skylla sig själv, fick själv ta konsekvenserna av sitt brottsliga handlande.
Med den s.k. stämplingseffekten av presumtiva terrorister förhåller det sig emellertid på ett annat sätt. Det går inte att eliminera den genom att lätt justera rekvisiten för utvisning/tvångsmedelsanvändning. Att stämplingseffekten här kan te sig oberättigad och orättvis för den enskilde utlänningen beror nämligen på att lagförslaget (och terroristlagen) medger utvisning och tvångsmedelsanvändning på så svaga och vaga grunder att dessa senare mycket väl kan visa sig vara felaktiga. Men då är utlänningen redan stämplad som terrorist och det är för sent att göra något åt saken.
Om man tillåter utvisning m.m. baserad på antaganden om förväntad terroristbrottslighet (och inte på konkreta misstankar om begångna brott), får man räkna med avsevärda risker för att dessa förutsägelser kan komma att visa sig vara felaktiga. Det är detta som är avigsidan av den s.k. stämplingseffekten och denna är en nödvändig följd av en lagstiftning av denna karaktär, som ändå förutsätts spela en avgörande roll i praxis. Det framgår nämligen av motiven dels att det också i fortsättningen kommer att ha mycket stor betydelse, ibland avgörande, om en utlänning tillhör en organisation med våld och terror på programmet (prop. s. 33 och 77), dels att en reglering utan uttrycklig terroristpresumtion också den skulle stämpla utlänningen som en farlig person, varför man i sådant fall endast marginellt skulle undgå den nuvarande lagstiftningens s.k. stämplingseffekt (prop. s. 36).
Trots dessa realistiska omdömen om stämplingseffekten i motiven synes man föredra att inte ''officiellt'' peka ut någon som presumtiv terrorist (prop. s. 33 f). Och detta trots att både besluten om utvisning och -- i än högre grad -- tvångsmedelsanvändningen grundas på förväntningar om organisationens våldsbenägenhet.
Att ta bort organisationsrekvisitet innebär risker för att vi i strid med de verkliga förhållandena får en officiell version av bakgrunden till en utvisning av en utlänning och en inofficiell, som bygger på de faktiska antaganden som gjorts om organisationstillhörighet m.m. beträffande samma utlänning. Ju mer allmän och vag information som ges till den utpekade utlänningen, desto svårare blir det för honom eller henne att försvara sig och påvisa misstag i grundläggande antaganden. Men det blir lättare för de ansvariga beslutsfattarna att undvika insyn från offentligheten. Den demokratiska kontrollen av terroristärenden i massmedia försvåras om meningen är att stämplingseffekten i fortsättningen skall tillhöra ärendets inofficiella sektor.
Hänsynen till internationell solidaritet sägs i motiven kräva att vi vid utvisningen av en utlänning inte kan hemlighålla fakta, som har med presumtiv terrorism att göra (prop. s.
34). Men det internationella polissamarbete som här förespråkas skulle inte behöva förutsätta att eventuella terroriststämplar vidarebefordras, trots att de föreslagna utvisningsbestämmelserna fortfarande bygger på sådana antaganden om terrorism.
Sammanfattningsvis kan alltså konstateras, att det enda effektiva sättet att i utlänningens intresse eliminera stämplingseffekten, är att avskaffa terroristregler av det aktuella slaget. Om man väljer att ha dem kvar, ger det en riktigare bild av den rättsliga verkligheten att behålla organisationsrekvisitet i utvisningsbestämmelserna. De fall som man bekymrar sig för i motiven då det är problem med anknytningen till en terroristorganisation (prop. s.
32 f), kan med fördel tas upp i en undantagsregel. På så sätt undviker man dels en fasadlegitimation av den rättsliga verkligheten, dels att andra nationer använder sin underrättelsetjänst för att ta reda på sanningen om en utlänning som utvisas.
4. Beslutsorgan
Även om man accepterar att regeringen fattar beslut om utvisning i terroristärenden, eftersom dessa frågor inrymmer utrikespolitiska bedömningar, följer inte med nödvändighet därav att regeringen skall besluta om tvångsmedel m.m. angående den utlänning, som på grund av verkställighetshinder inte kan utvisas ur landet. Lösningen att regeringen skall fatta beslut i dessa frågor för den första treårsperioden gör att den enskilde utlänningen går miste om det betydligt rättssäkrare alternativet: en tvåpartsprocess vid allmän domstol i flera instanser. Bedömningen i propositionen tar inte tillräcklig hänsyn till humanitära rättssäkerhetsideal samtidigt som man hänvisar till ett försiktigt utformat HD-prejudikat. Detta prejudikat innehåller inte någon friare rättspolitisk prövning av den nuvarande regleringens hot mot grundlagsskyddade rättigheter och mot rättssäkerheten för presumtiva terrorister.
I propositionen anses frågan om tvångsmedelsanvändning efter den första treårsperioden ha blivit av så starkt rättslig karaktär, att den helt kan anförtros domstol. Det finns inte anledning att lägga beslutanderätten på regeringen för de första tre åren. Eftersom frågan naturligt nog är av övervägande juridisk karaktär, talar starkare skäl för att domstol fattar beslutet och -- i förekommande fall -- inhämtar regeringens yttrande i eventuella utrikespolitiska frågor än att man, som i propositionen, förordar den omvända ordningen.
5. Anmälningsplikt
Anmälningsskyldighet klassificeras i svensk rätt (25 kap.
RB) som ett tvångsmedel, som numera kan användas också vid risk för fortsatt brottslighet mot för brott misstänkta personer. Det används dock mycket sällan, särskilt vid återfallsrisk. I en rad remissyttranden över betänkanden om häktning m.m. har polis- och åklagarmyndigheter hävdat, att detta tvångsmedel är ineffektivt, särskilt vid svårare brottslighet. Det är därför märkligt att detta tvångsmedel anses behövas för att avvärja presumtiva terrordåd. Ännu mer överraskande är att anmälningsplikt inte klassificeras som ett tvångsmedel i propositionen utan regleras för sig, trots att avsikten därmed är densamma som med övriga tvångsmedel i förslaget, dvs. samma funktion som bl.a. anmälningsplikt har vid tillämpning av RB 25:1 st. 2 vid återfallsrisk.
Om en åklagare skulle besluta om anmälningsskyldighet enligt 25 kap. RB, har den misstänkte en ovillkorlig rätt att få detta beslut prövat av domstol. Någon sådan rätt föreligger inte för utlänningen enligt propositionen i det fall regeringen beslutat om anmälningsplikt för den inledande treårsperioden, trots att denna har en avsevärt längre varaktighet än det någonsin blir fråga om vid anmälningsplikt enligt RB vid misstanke om brott. Detta är en ur rättssäkerhetssynpunkt helt oacceptabel skillnad mellan de föreslagna reglerna och RB-regleringen. Anmälningsplikt bör sålunda också i den föreslagna lagen regleras som ett tvångsmedel och villkoren för samtliga tvångsmedel bör samordnas. Beslutanderätten bör vidare redan från början ligga på domstol, som skulle ha att pröva om anmälningsplikt och övriga tvångsmedel behöver tillgripas för att avvärja och utreda planerade eller förväntade terrordåd.
Om utlänningen inte fullgör sin anmälningsplikt kan han elller hon enligt 23 § i förslaget straffas för brott. Eftersom ett års fängelse ingår i straffskalan för detta brott kan man anhållas och häktas, trots att den försummade anmälningplikten inte grundar sig på misstanke om ett begånget allvarligt brott. Detta förefaller vara en betänklig konsekvens av en försummad anmälningsplikt, ett åliggande som för den enskilde utlänningen efter några års plikter kan framstå som oberättigade trakasserier från statens sida. Detta hindrar givetvis inte att anhållande och häktning i det enskilda fallet mycket väl kan användas för syften som har mer med själva terroristutredningen att göra än med det brott som utlänningen har gjort sig skyldig till genom att försumma sin anmälningsplikt.
Vad som hittills hänt med de terroriststämplade kurderna visar, att det är oförsvarligt att förse myndigheterna med sådana chanser att kringgå tvångsmedelsreglerna (jfr JO 1988/89 s.
47 särsk. s.
57).
6. Lagförslaget och proportionalitetsprincipen
I 19 § i förslaget föreskrivs, att beträffande husrannsakan m.fl. tvångsmedel ''gäller i övrigt 28 kap. rättegångsbalken i tillämpliga delar''; i 20 § anges att rätten kan meddela tillstånd ''enligt 27 kap. rättegångsbalken'' till hemlig teleavlyssning; och i 21 § föreskrivs att ''i fråga om förfarandet tillämpas i övrigt 27 kap. rättegångsbalken på motsvarande sätt''.
I varje fall de två först citerade lokutionerna måste innebära, om inte annat sägs i den föreslagna lagen, att proportionalitetsprincipen i RB 27:1 respektive 28:3a blir tillämplig på tvångsmedlen i fråga. I propositionen har inte uppmärksammats att detta skulle kunna utgöra en rättslig komplikation vid tillämpningen av tvångsmedelsreglerna. Även om utgångspunkten för tvångsmedelsregleringen i förslaget är att ingen konkret misstanke om brott behöver föreligga, är därmed inte sagt att det överensstämmer med proportionalitetsprincipen (eller med grunderna för RF 2:12 st. 1 p. 1), att man flera år efter ett utvisningsbeslut, som inte verkställts, kan genomföra t.ex. hemlig teleavlyssning och husrannsakan, fastän inga brottsmisstankar växt fram under hela denna tid. Detsamma gäller för övrigt också anmälningsplikten för vilken -- som tvångsmedel -- gäller en proportionalitetsprincip enligt RB 25:1 st. 3.
Då det gäller anmälningsplikten är det i praktiken fråga om samma tvångsmedelsåtgärd som enligt 25 kap. RB. Det skulle inte vara möjligt att ålägga någon anmälningsskyldighet i flera års tid på grund av risk för återfall, trots att RB:s reglering förutsätter brottsmisstanke (jfr RH 1984:26).
Att som i propositionen inte beakta att denna grundsats om proportionalitet införlivats med svensk rätt och föreslå regler, som medför att man kan besluta om anmälningsplikt mot en utlänning i åtskilliga år, även om någon brottsmisstanke inte manifesterats, kan betraktas som trakasserande. Med hänsyn till vad här anförts finns det bara två lösningar på detta problem. Antingen skrivs för vinnande av tydlighet proportionalitetsprincipen in i lagförslaget, vilket vi anser, eller så undantas den uttryckligen i denna extraordinära lagstiftning. Det förefaller dock kunna diskuteras om den senare lösningen går att förena med RF 2:12 st. 1 p. 1, eftersom principen i övrigt t.o.m. gäller till förmån för misstänkta brottslingar, av vilka många tidigare är dömda för allvarliga brott.
7. Rätten till omprövning
Ett förslag från DO att ett beslut om avlägsnande m.m. skall omprövas regelbundet avslås med motiveringen att en sådan ordning skulle medföra ''onödigt merarbete'' (prop. s. 64). Detta förefaller vara en onödigt kallsinnig attityd i ett samhälle, som i vissa andra sammanhang försöker slå vakt om humanitära värden. Den initiativrätt till omprövning, som här förlänas rikspolisstyrelsen, förstärker det inkvisitoriska draget i den process, som förslaget förordar. En regelbunden omprövning bör i stället ske, förslagsvis en gång per år, med hänsyn till att anmälningsplikten och övriga tvångsmedel är av så ingripande karaktär och har så unikt lång varaktighet. Utlänningen bör vidare ha rätt att påkalla omprövning vid domstol av t.ex. ett beslut om anmälningsplikt vid förändrade förhållanden, en rätt som för brott misstänkta har enligt rättegångsbalken.
8. Förutsättningarna för tvångsmedelsanvändning
Som tidigare framhållits (se punkt 4 ovan) bör domstol i samtliga fall företa den rättsliga prövningen av om anmälningsplikt och övriga tvångsmedel bör användas mot utlänningen för att förebygga terroristdåd. Eftersom anmälningsplikt i förslaget inte klassificerats som ett tvångsmedel finns ingen gemensam reglering för samtliga aktuella tvångsmedel inklusive anmälningsplikt. Detta medför att anmälningsplikt kan beslutas både av regeringen och -- efter tre år -- av domstol utan att förutsättningarna härför föreligger enligt förslagets 19 § och alltså även om det saknas skäl för övriga tvångsmedel.
Anmälningsplikten bör därför inarbetas i 19 §, vilket endast kräver smärre justeringar. Om man accepterar förslagets utgångspunkter är det grundläggande att anmälningplikt -- liksom övriga tvångsmedel -- endast bör få användas om det behövs för att förebygga förväntade terroristdåd. Anmälningsplikt skulle alltså kunna åläggas utlänningen, om det är av betydelse för att kontrollera ifall utlänningen planlägger brottslig gärning av det aktuella slaget eller om den behövs för att avvärja sådan brottslighet.
Som tidigare framhållits går förslaget för långt när man inskränker grundlagsskyddade rättigheter och använder tvångsmedel utan att konkret misstanke om brott föreligger. Men förslaget går trots detta ännu längre när man som förutsättning för tvångsmedelsanvändning släpper anknytningen till utlänningen själv. Man kan alltså använda dessa ingripande tvångsmedel mot utlänningen själv, även om det inte skulle vara av betydelse för att utröna om han eller hon planlägger eller förbereder någon brottslig gärning. Det är tillräckligt för husrannsakan och hemlig teleavlyssning mot honom eller henne att det är av betydelse för att kontrollera organisationens förehavanden i detta avseende. Med andra ord måste utlänningen utstå en husrannsakan och teleavlyssning också flera år efter det ursprungliga avlägsnandebeslutet, om det behövs för att kontrollera organisationens aktiviteter. Det vid 1 § avskaffade organisationsrekvisitet återuppstår alltså här och spelar en avgörande roll för om utlänningen ''stämplas'' i grannmiljö genom en husrannsakan eller jämställs med en misstänkt spion eller narkotikalangare i avlyssningshänseende. Här är det verkligen motiverat att av hänsyn till den enskilde och rättssäkerheten ta bort organisationsrekvisitet.
När det gäller hemlig teleavlyssning skall här inskjutas, att 20 § i lagförslaget inte innehåller någon begränsning vad gäller de telefoner, som får avlyssnas (se prop. s. 47 f, jfr RB 27:20). Detta innebär i realiteten, att ett rekordartat stort antal telefonapparater kan avlyssnas med mer eller mindre lös anknytning till den enskilde utlänningen eller till organisationen. Regleringen utesluter inte ens att telefoner som man kan förväntas ringa till avlyssnas, vilket självfallet inte är möjligt vid misstanke om brott enligt 27 kap. RB.
En förutsättning för att regeringen skall få besluta om anmälningsplikt och att övriga tvångsmedel får användas är, att den grundläggande presumtionen om brott i 1 § är uppfylld, dvs. att det ''kan befaras'' att utlänningen kommer att delta i terroristdåd. Detta beviskrav för presumtiva våldsdåd gäller alltså för den inledande treårsperioden.
Kommittén hade föreslagit, att efter tre år skulle kravet på antagandet om terroristdåd skärpas, närmare bestämt skulle ''påtaglig risk'' föreligga för förväntade våldsaktioner. En sådan reglering överensstämmer utan tvivel bättre med den tidigare här nämnda proportionalitetsprincipen. I propositionen däremot nöjer man sig med beviskravet ''risk'' för antagna terroristdåd efter den första treårsperioden. Eftersom ''kan befaras'' och ''risk'' bevistekniskt sett är synonymer, blir det inte fråga om någon skärpning av beviskravet. Den parallell, som i propositionen görs till häktningsreglernas ''risk'' för återfall m.m. är missvisande, eftersom det här är fråga om personer som är misstänkta för brott och som utsätts för tvångsmedel under betydligt kortare tid än den presumtive terroristen. I det senare fallet är det ju trots allt fråga om en person som inte ens efter tre år befunnits vara misstänkt för något brott.
Enligt regeringens förslag skulle man kunna använda t.ex. anmälningsplikt och hemlig teleavlyssning också efter tre år, trots att antagandena om terroristdåd inte förstärkts eller bekräftats av misstankar om begångna brott av detta slag. Inte ens om misstanke om brott föreligger och alltså RB används, skulle det accepteras att ingripande tvångsmedel används mot den enskilde i åratal utan att misstanken blir bekräftad eller utredningen vinner terräng.
Om man över huvud taget skall tillåta sig -- i en rättsstat -- att använda tvångsmedel mot människor under så många år är det ett minimikrav att kraven på förutsägelserna om terroristdåd skärps allteftersom tiden går. Mot bakgrund av att -- enligt propositionen -- inga nya påtagliga resultat skall krävas efter tre år, strider det mot proportionalitetsprincipen att fortfara med dessa ingripande tvångsmedel på samma svaga antaganden som tidigare. Om man nu inte önskar hävda kravet på brottsmisstanke för tvångsingripanden också mot utlänningar, är kommitténs förslag i denna del att föredra framför lösningen i propositionen, särskilt om man kombinerar detta med att ta bort organisationsrekvistet ur 19 §. Om det inte finns några konventioner, som hindrar en stat från att utsätta enskilda för en sådan bevakning och kontroll i åratal -- trots frånvaro av brottsmisstanke -- är det en brist att sådana konventioner saknas. (Initiativ borde tas till en förändring av gällande konvention.)
9. Förfarandet och sekretessen
Om man vill undvika att förfarandet i terroristmål medför orättmätiga stämplingseffekter, är det viktigt att den ''anklagade'' utlänningen ges möjligheter att effektivt försvara sig. Lagförslaget lämnar en hel del övrigt att önska i den delen.
För förfarandet vid domstol skall enligt 14 § i princip gälla bestämmelserna för mål som rör allmänt åtal för brott med ett minimistraff på 6 månaders fängelse. Dessa regler i RB är emellertid allt annat än skräddarsydda för den unika typ av process som gäller presumtiv terrorism. Vidare ter sig anknytningen till mål med 6 månaders fängelse som minimistraff något inkonsekvent, eftersom regleringen i 19 § förutsätter att de presumerade våldsdåden skall avse brott som har ett minimistraff på 2 års fängelse.
Varken tillämpligheten av den ena eller den andra straffskalan gör det emellertid möjligt att tillämpa grunderna för RB 46:15 i de fall utlänningen skulle ha uteblivit från en förhandling -- något som märkligt nog görs gällande i propositionen (s. 87). Den situation som regleras i detta stadgande i rättegångsbalken avser nämligen möjligheten att döma en person som åtalats för brott och som inte infunnit sig vid en huvudförhandling i målet. En förutsättning för en sådan dom är bl.a. att den tilltalade delgivits stämningen och att han eller hon avvikit eller att påföljden inte kan bli av allvarligare slag.
Situationen i terroristärenden är dock så olikartad, att RB 46:15 är omöjlig att använda. Och skulle man drista sig till att kalkylera med en delgiven stämning och med någon påföljd för en utlänning, som inte ens är misstänkt för brott, så följer av innehållet i 19 §, att påföljderna blir så svåra att 46:15 i vissa fall över huvud taget inte skulle kunna användas inte ens vid en tänkt huvudförhandling efter ett åtal för något terroristdåd.
Det är verklighetsfrämmande att ta RB 46:15 till intäkt för att det bör gå för sig att avgöra terroristärenden utan hinder av att utlänningen uteblivit från förhandlingen. Sådana frågor måste därför regleras särskilt i den nu föreslagna lagen. Det kan inte accepteras att man skulle kunna fatta ingripande beslut mot utlänningen utan att han fått veta att en förhandling skall äga rum eller utan att han ens är företrädd av ett ombud vid förhandlingen. Något sådant kan inte godtas då vi vill undvika oberättigade stämplingseffekter.
De regler om sekretess m.m. som föreslås bli tillämpliga för förfarandet mot den presumtive terroristen, är av det slaget att denne får sämre möjligheter att försvara sig än en person som åtalats för grovt spioneri. De regler som föreslås harmonierar inte med det svenska rättssystemet. Att den presumtive terroristen ges sämre möjligheter till ett effektivt försvar än en spion indikerar, att processen mot denne utlänning genomförs på ett alltför tidigt stadium, i ett skede, då man borde nöja sig med ordinär polisspaning och vanlig yttre bevakning.
Då vi vill ge den utpekade presumtive terroristen en chans till ett effektivt försvar kan det inte accepteras, att vittnesattester åberopas mot honom, att ett vittnes identitet inte får röjas och att avgörandet kan grundas på omständigheter, som inte lagts fram vid förhandlingen och som varken utlänningen eller hans ombud fått ta del av. Eftersom man av två onda ting bör välja det minst onda, föredrar vi att ombudet får ta del av allt material framför att varken part eller ombud ges sådan information. Lagstiftarens försök att värna om ett förtroendefullt samarbete mellan ombud och klient är kanske välment, men den omtanken bör inte användas som argument för en lösning, som drabbar försvaret ännu hårdare. Om man menar allvar med talet om att man bör undvika en stämplingseffekt av dessa processer, bör man också minimera riskerna för sådana effekter för den enskilde utlänningen.
Sammanfattning
Vi förutsätter att utskottet utformar erforderlig lagtext med följande inriktning och förändringar i lagförslaget.
1. De extraordinära tvångsmedelsreglerna avskaffas. Man bör i stället använda de vanliga tvångmedelsreglerna i RB samt vanlig polisspaning och övervakning.
2. De extraordinära reglerna föreskrivs gälla också för svenska medborgare.
3. De föreslagna reglerna skall ingå i utlänningslagen.
4. Organisationsrekvisitet behålls som förutsättning för utvisning.
5. Beslutanderätten för anmälningsplikt och övriga tvångsmedel i samtliga fall läggs på allmän domstol.
6. Straffmaximum för försummad anmälningsplikt föreskrivs vara sex månaders fängelse.
7. Proportionalitetsprincipen skrivs in i den föreslagna lagen.
8. En regelbunden omprövning -- en gång per år -- skall vara obligatorisk samt att en rätt för utlänningen att begära omprövning av samtliga tvångsmedel (inkl. anmälningsplikt) vid allmän domstol vid förändrade förhållanden skrivs in i lagen.
9. Anmälningsplikt och övriga tvångsmedel regleras gemensamt i 19 § i förslaget. Organisationsrekvisitet bör utgå ur detta stadgande.
10. Hemlig teleavlyssning medges endast för ett begränsat antal telefoner med anknytning till utlänningen själv.
11. Beviskravet för tvångmedelsanvändning (inkl. anmälningsplikt) efter tre år höjs till ''påtaglig risk''.
12. Något avgörande får inte fattas om utlänningen inte delgivits kallelse till förhandlingen eller inte är företrädd av ett ombud.
13. Vittnesattester skall inte godtas.
14. Ombudet får ta del av allt material som läggs till grund för ett avgörande och erhålla kännedom om utnyttjade vittnens identitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ändrar förslaget till lag om särskild kontroll av vissa utlänningar m.m. i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 mars 1991 Hans Göran Franck (s) Stig Gustafsson (s) Magnus Persson (s) Anita Johansson (s) Ulla-Britt Åbark (s)