Vänsterpartiet motsätter sig att den föreslagna lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar antas. Den viktigaste grunden för detta ställningstagande är att lagen enbart skulle gälla utländska medborgare och att dessa därför blir särskilt utpekade som presumtiva terrorister. När det i propositionen (s 27) sägs att ''de politiska våldsdåd som har begåtts hos oss genomgående haft sin grund i politiska motsättningar utanför vårt lands gränser ...'', är det ett i sak felaktigt påstående. Några våldsdåd med sådan bakgrund har inträffat i Sverige under senare år, men allt tyder på att den helt övervägande delen politiska våldsdåd i Sverige förövas av svenska medborgare. Vi vill som exempel peka på den omfattande terrorvågen riktad mot statens invandrarverks förläggningar, brev- och telefonhot mot många av dem som engagerat sig för asylsökande, dödshot mot personer som offentligt kritiserat regeringens förslag till ny utlänningslag, attentat mot Shells bensinstationer och mot vänsterpartiets lokal i Nacka kommun.
Trots vår principiellt avvisande hållning till den föreslagna lagstiftningen ger vi i det följande synpunkter på den närmare utformningen av denna.
Rekvisiten för lagens tillämpning är delvis desamma som i nu gällande terroristlag. Beviskravet för att en utlänning skall kunna stämplas som presumtiv terrorist sätts mycket lågt. Det är tillräckligt att ''det med hänsyn till utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras'' att han kommer att begå eller medverka till terroristdåd. Som svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen anfört i sitt remissvar, bör rekvisiten vara mer ''handfasta'', dvs förutsätta att utlänningen har begått eller medverkat till en brottslig gärning eller i vart fall att sannolika skäl för sådan brottslighet föreligger.
De skäl som kommittén anfört för att slopa det s k organisationsrekvisitet, vilka regeringen ansluter sig till, synes bärkraftiga.
Det är utomordentligt allvarligt att det nu föreslås att rekvisitet att det måste finnas fara för en terrorhandling i Sverige tas bort. Lagens tillämpningsområde utvidgas mycket starkt. Genom denna förändring kan lagen bli tillämplig också på befrielseorganisationer och liknande rörelser. Att lagstiftningen tidigare har begränsats till befarade brott i Sverige har motiverats med att terroristbestämmelserna inte borde få en sådan utformning att de kunde tillämpas på exempelvis befrielserörelser som för en väpnad kamp i sitt hemland (prop 1973:37 s 21 och 1975/76:18 s 155). Den parlamentariska kommissionen med anledning av mordet på Olof Palme delade denna uppfattning och avstyrkte en sådan utvidgning som nu föreslås.
De försök som görs i den föreslagna lagtexten att avgränsa bestämmelsens räckvidd leder inte till godtagbara resultat ur rättssäkerhetssynpunkt. Det uppställs krav på att den befarade terrorhandlingen skall utgöra en brottslig handling, som inte har övervägande karaktär av politiskt brott. Genom denna ordning skall regeringen få ett handlingsutrymme och kunna tillämpa den nya regeln i samklang med vår utrikespolitik. Som Svea hovrätt säger i sitt remissyttrande, kan det ifrågasättas att en sådan tillämpning -- där utrikespolitiska hänsyn väger tyngre än vad en objektiv rättslig prövning leder fram till -- är förenlig med FN- och Europakonventionens krav på rättssäkerhet vid prövning av utvisning.
Det är positivt att bestämmelserna om inskränkningar och villkor i fråga om vistelseort samt byte av bostad och anställning föreslås slopade. Den s k kommunarresten har nämligen, förutom att den knappast gått att övervaka effektivt, upplevts som en synnerligen allvarlig frihetsinskränkning. Det har varit olyckligt att rekvisiten för tillämpningen av bestämmelsen varit så omfattande och samtidigt så diffusa att det inte funnits någon möjlighet att få beslutet prövat i domstol. Högsta domstolen har också ifrågasatt om inte ett mycket långvarigt förbud att lämna en kommun i förening med anmälningsplikt analogt skulle kunna bedömas som ett frihetsberövande i regeringsformens mening. Det skulle betyda obligatorisk rätt till domstolsprövning.
De särskilda möjligheter som den nuvarande terroristlagen erbjuder beträffande användning av tvångsåtgärder, såsom telefonavlyssning, brevcensur, husrannsakan mm, ansåg terroristlagstiftningskommittén avvika från de rättssäkerhetskrav som av tradition brukat upprätthållas i vårt land. Det krävs nämligen inte någon misstanke om brott för att dessa tvångsmedel skall få tillämpas. Det är tillräckligt att det är av betydelse för att utröna om en terrorhandling planläggs eller förbereds.
I propositionen föreslås flera förändringar beträffande förutsättningarna för att använda tvångsmedel i detta sammanhang. Det är i huvudsak fråga om kosmetiska åtgärder utan verklig betydelse. En viss förbättring av rättssäkerheten uppnås dock genom att befogenheten att använda tvångsmedel begränsas till tre år räknat från utvisningsbeslutet. Att det därefter krävs att det skall föreligga ''risk'' för terroristbrottslighet och att allmän domstol skall besluta i ärendet är ägnat att i viss mån stärka rättssäkerheten.
I betänkandet har det gjorts en jämförelse mellan terroristlagens tvångsmedelsregler och vad som gäller i elva demokratiska rättsstater samt Jugoslavien. Undersökningen visar att endast i Jugoslavien har statsmakterna motsvarande möjligheter som enligt den svenska terroristlagen till kontroll av enskilda genom husrannsakan, telefonavlyssning och brevcensur. Vänsterpartiet anser inte att det jugoslaviska rättssystemet i detta sammanhang bör vara mönsterbildande för den svenska lagstiftningen.
En annan föreslagen ändring som vi välkomnar är att utlänningen vid den domstolsförhandling som föregår ett utvisningsbeslut skall ha rätt att åberopa egen bevisning enligt förebild av de regler som gäller inom straffprocessen.
En avgörande brist i den nuvarande terroristlagstiftningen ur rättssäkerhetssynpunkt gäller sekretessreglerna. Avgörandet får enligt nu gällande bestämmelser i vissa fall grundas på material som hemlighålls för utlänningen. Det innebär ett flagrant åsidosättande av den grundläggande principen i en rättsstat att en part alltid har rätt att ta del av samtliga omständigheter som en domstol eller myndighet grundar sitt avgörande på. I propositionen föreslås inga ändringar av dessa regler. Det sägs att det endast i förhållandevis begränsad utsträckning förekommit att handlingar eller annat material helt har undanhållits den berörda utlänningen själv. Det är dock självfallet så att det inte är meningsfullt att väga den kvantitet handlingar som delgivits utlänningen med den kvantitet som hemlighållits. Det avgörande är givetvis uppgiftens halt och betydelse. Vänsterpartiet kan inte godta de föreslagna sekretessreglerna.
Beslut om utvisning enligt de föreslagna bestämmelserna föreslås liksom hittills fattas av regeringen. Denna skall dock ha möjlighet att begära ett yttrande från Stockholms tingsrätt, vilket dock inte skall vara bindande.
Vänsterpartiet anser, i likhet med det remissyttrande som avgivits av Svea hovrätt, att den föreslagna beslutsordningen torde strida mot FN-konventionens och Europakonventionens bestämmelser om rätt till omprövning. Av detta skäl och på grund av de traditionellt starkare rättsäkerhetsgarantierna vid domstolsprövning, bör beslut fattas av Stockholms tingsrätt med rätt till överprövning i hovrätten. Med hänsyn till dessa ärendens brådskande natur, bör ett joursystem inrättas både vid Stockholms tingsrätt och vid hovrätten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1990/91:118 om förslag till lag om särskild kontroll av vissa utlänningar m.m.,
2. att riksdagen beslutar att lagen 1989:530 om åtgärder för att förebygga våldsdåd med internationell bakgrund skall upphöra att gälla den 1 juli 1991,
3. att riksdagen -- vid avslag på yrkande 1 -- hos regeringen begär förslag om att rekvisiten för lagens tillämpning görs mer preciserade i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen -- vid avslag på yrkande 1 -- hos regeringen begär förslag om att det skall vara en förutsättning för lagens tillämpning att det föreligger fara för terroristhandling i Sverige,
5. att riksdagen -- vid avslag på yrkande 1 -- avslår de föreslagna bestämmelserna om tvångsåtgärder,
6. att riksdagen -- vid avslag på yrkande 1 -- hos regeringen begär förslag om att part alltid skall ha rätt att få del av beslutsunderlaget i ärende enligt denna lag,
7. att riksdagen -- vid avslag på yrkande 1 -- hos regeringen begär förslag om att Stockholms tingsrätt skall vara beslutande myndighet i ärende om utvisning enligt denna lag.
Stockholm den 26 mars 1991 Lars Werner (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v) Berith Eriksson (v)