Inledning
Intresseorganisationer utgör en viktig del av vårt samhällsliv. Fria och livskraftiga intresseorganisationer är en förutsättning för en väl fungerande demokrati. Statsmakterna har uppmuntrat framväxten och bibehållandet av ett rikt och varierat föreningsliv.
Ett samhälle med mycket starka intresseorganisationer är emellertid inte problemfritt. Särintressen gynnas lätt på bekostnad av helhetens intressen. Även den enskilde individen kan lätt komma i kläm.
Intresseorganisationerna har fått alltmer myndighetsliknande uppgifter och uppgörelser mellan staten och organisationerna blir allt vanligare. Utöver representation i statliga kommittéer och offentliga organ har organisationerna även givits utrymme i den dömande makten. Det sistnämnda är enligt vår uppfattning särskilt betänkligt. Vi anser att den dömande makten bör vara opartisk och oberoende i ett rättssamhälle.
Bakgrund: hyresnämnderna och Europadomstolen 1969 tillkom hyresnämnderna i sin nuvarande form. De var ursprungligen avsedda att fungera som medlingsinstanser. Efter hand har de emellertid erhållit prövningsrätt i allt fler frågor.
En hyresnämnd består i regel av en lagfaren ordförande samt två ledamöter från hyresmarknadens organisationer. En hyresnämnds beslut kan överklagas till bostadsdomstolen. Även denna instans har en majoritet av organisationsföreträdare, tre lagfarna och fyra intresseledamöter.
Det kan i många fall synas praktiskt att hyresmarknadens parter finns representerade i den dömande instansen. Det är dock betänkligt från rättssäkerhetssynpunkt. Människors förtroende för den dömande maktens oberoende och integritet urholkas genom intresseledamöternas delaktighet i rättstillämpningen.
Det förekommer inte sällan att intresseledamöterna ställs inför mer eller mindre uttalade intressekonflikter. Det är t.ex. inte tillfredsställande att ledamöter från Hyresgästernas Riksförbund i hyresnämnden deltar i beslut om huruvida hyresgäster i en från Hyresgästernas Riksförbund fristående förening skall ges förhandlingsrätt eller inte. I sådana mål, liksom i mål om den s.k. förhandlingsklausulen, har alla intresseorganisationer på bostadsmarknaden ett gemensamt intresse i att motverka andra än de etablerade organisationerna.
Detta har även lett till en fällande dom mot Sverige i Europadomstolen, det s.k. Langborgermålet, där det just var fråga om ett mål om förhandlingsklausulen. En lagändring föreslogs därför i promemorian Ds Ju 1990:33. Denna promemoria har därefter remissbehandlats och ett något reviderat förslag föreligger nu i denna proposition.
Specialdomstolarna och rättssäkerheten
Folkpartiet liberalerna har i många år, bl.a. genom en mängd motioner i riksdagen, verkat för att floran av specialdomstolar skall minska. Vi har påpekat det konstitutionellt tveksamma i att skapa domstolar som har som grundläggande idé att bygga på en maktbalans av beroendeförhållanden i stället för att bygga på oberoende. Särskilt betänkligt blir detta i de konkreta fall då maktbalansen inte längre väger jämnt. Vi blev därför inte förvånade när svenska staten fälldes i Europadomstolen för att i just hyresnämnd och bostadsdomstol inte ha erbjudit en opartisk rättegång.
Vi har vidare i tidigare motioner till riksdagen inte förklarat oss nöjda med den ytterst begränsade reform som den departementspromemoria som presenterades förra våren föreslog. Regeringen har uppenbarligen inte insett, eller inte velat inse, att den s.k. Langborgerdomen i Europadomstolen bara är ett av flera symptom på ett systemfel. I stället för att angripa hela systemet av beroendeförhållanden så försöker man isolera de fall där maktbalansen kan tänkas vara förskjuten.
Regeringens förslag innebär i och för sig på en punkt en väsentlig förbättring jämfört med promemorians: man förespråkar en sammansättning med bara juristdomare i de fall som berörs. Glädjen över att regeringen trots allt vågar gå längre än promemorians förslag grumlas dock av att man inte är beredd att diskutera systemet med specialdomstolar ur principiell synvinkel. Misstanken att regeringen inte vill stöta sig med intresseorganisationerna kan inte avfärdas.
Propositionen berör flertalet andra partssammansatta specialdomstolar, men konstaterar att någon genomgripande förändring inte behövs. Argumenteringen är inte i någon del övertygande. Vi föreslår att hyres- och arrendenämnderna samt bostadsdomstolen avskaffas så snart som möjligt. De mål och ärenden som de handlägger torde kunna handläggas av tingsrätt. Överföringen av uppgifterna bör påbörjas under budgetåret 1991/92 och vara avslutad senast vid utgången av budgetåret 1992/93. Vidare bör behovet av andra partssammansatta specialdomstolar omedelbart utredas förutsättningslöst.
Propositionens förslag bör genomföras i avvaktan på sådana förändringar. Det innebär att ett fåtal av de mest besvärande situationer som riskerar att uppkomma med nuvarande system tills vidare kan undvikas.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett avskaffande av hyresnämnderna, arrendenämnderna och bostadsdomstolen samt till en lämplig handläggningsform för de tvister som i dag handläggs av hyresnämnder och arrendenämnder, i enlighet med vad som i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förutsättningslös utredning av behovet av partssammansatta specialdomstolar.
Stockholm den 14 mars 1991 Britta Bjelle (fp) Lars Sundin (fp) Kjell-Arne Welin (fp) Bengt Harding Olson (fp)