För snart 5 år sedan begicks ett av de mest upprörande morden i svensk historia, mordet på vår dåvarande statsminister Olof Palme på öppen gata. Detta mord har sedan dess varit ett av de mest diskuterade ämnena i Sverige och spekulationerna kring hur mordet gick till och vem eller vilka som ligger bakom det pågår fortfarande.
Frågetecknen kring mordet är hos allmänheten många och teorierna och påståendena om hur det har gått till får stå i stort sett oemotsagda på grund av att utredningsarbetet är sekretesskyddat.
Palmegruppens arbete har fått utstå en massiv kritik och tilltron till polisens arbete har sjunkit på grund av alla påstående om klantigheter och oegentligheter i utredningsarbetet. Även kritiken mot SÄPO och regeringen har varit omfattande. Åtal mot polischefer för deras olagliga buggning pågår.
Vilken kritik som är berättigad emot regeringens och polisens arbete är oerhört svårt att bedöma utan att få en ordentlig insyn i det sekretessbelagda materialet. Åtalen om buggningen berör bara en liten del av den kritik som har framkommit och dessa åtal kommer inte att ge någon större inblick i utredningsarbetet.
Vi anser att det är regeringen som bär det yttersta ansvaret för att de svenska medborgarna skall få klarhet i hur utredningsarbetet egentligen har bedrivits och vilka anklagelser emot utredningsarbetet som saknar grund och vilka som eventuelt borde leda till åtal.
Medborgarkommission
Vi föreslår därför att en medborgarkommission tillsätts av fristående och erkänt självständiga, respekterade medborgare som får i uppgift att gå igenom det material som nu efter 5 år föreligger om mordet. Denna kommission skall givetvis tilldelas resurser och praktiska möjligheter så att deras rapport kan bli allsidig och kritiskt granskande. Vidare måste deras undersökningsmandat i princip bli obegränsat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att snarast tillsätta en medborgarkommission för granskning av utredningarna av mordet på Olof Palme.
Stockholm den 24 januari 1991 Hans Leghammar (mp) Per Gahrton (mp) Lars Norberg (mp) Eva Goe s (mp) Elisabet Franzén (mp) Paul Ciszuk (mp)