Kalmar län har en lång kuststräcka med omfattande småbåtstrafik såväl i norra skärgårdsområdet utanför Västervik som i Kalmarsund. I polisens arbetsuppgifter ingår också sjöräddning. En polisbåt i samarbete med andra polisiära enheter kan vid räddningsaktioner vara mycket effektiv. I skärgårdsområdet i Västerviksområdet finns många permanentboende med krav på sedvanlig polisär service.
Fritidsbåtarnas antal ökar år från år. Allt fler av båtarna är snabbgående motorbåtar. En olycka i hög fart kan få svåra följder såväl för trafikanterna som för omgivningen. Många av sjöolyckorna orsakas av alkoholpåverkade förare. Kraven stiger på övervakning och kontroll av sjötrafiken.
För att möta dessa behov har Kalmar län erhållit en polisbåt med stationering i Västervik. Personal från Västerviks polisdistrikt är särskilt utbildad för tjänstgöring till sjöss.
Emellertid är tillgången på personal i tillräcklig omfattning för att bemanna denna polisbåt otillräcklig. Material och utrustning finns för en effektiv sjöpolisverksamhet, men så länge personal saknas blir verksamheten lidande.
Kalmar län är ett turistlän med en betydande befolkningsökning sommartid. Arrangemang av olika slag avlöser varandra och behovet av polisiära insatser är mycket stort. Personalkadern inom länet är inte dimensionerad för denna stora arbetsbelastning, som också uppkommer under den tid då sjöpolisverksamheten företrädesvis behövs.
Personalförstärkningar från andra delar av länet, men också från angränsande län, har till viss del hjälpt upp bemanningsproblemet. Förstärkningarna har dock inte svarat mot behovet, och överförandet av personal från andra distrikt leder till att verksamheten där blir lidande.
En permanent omfördelning inom länet är inte möjlig eftersom personalbehoven är stora i alla polisdistrikt.
Denna situation är ohållbar. Det är obegripligt att medel anslås för anskaffande av en polisbåt utan att personal finns att tillgå för att driva båten. Sådana investeringar är meningslösa och är ett omfattande resursslöseri.
Ansvaret för denna situation vilar på regeringen som under många år hållit nere intagningarna på polishögskolan. Moderata samlingspartiet har under ett flertal år krävt en ökad intagning för polisutbildning. En viss förbättring av personalläget har också skett efter det att motionskraven delvis tillgodosetts.
I den akuta situation som råder för sjöpolisverksamheten i Västervik måste omfördelningar ske inom de totalt tillgängliga resurserna.
Jag föreslår därför att sjöpolisverksamheten i Västervik skall erhålla personalförstärkning i sådan omfattning att verksamheten kan bedrivas på avsett sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bemanningen av sjöpolisverksamheten i Västervik.
Stockholm den 23 januari 1991 Bertil Danielsson (m)