I justitieutskottets betänkande 1990/91:JuU1 ''Förnyelse inom polisen'' instämmer utskottet i civilministerns uppfattning att den reguljära vidareutbildningen av poliser i ökad utsträckning bör kunna förläggas till regional eller lokal nivå.
I en reservation från (fp) och (c) underströks angelägenheten av att möjligheterna till decentralisering av utbildningen inom polisen tas till vara. I reservationen avses så väl grundutbildning som vidareutbildning kunna förläggas till regional eller lokal nivå.
Kalmar bör vara en ort som är mycket lämplig för kortare eller längre kurser inom polisutbildningen bl.a. av följande skäl:
a) Förbindelserna är bra både med tåg och flyg. Ett utvecklat vägnät ger också snabba förbindelser inom Sydsverige.
b) I Kalmar finns väldokumenterad erfarenhet av internatutbildning inom Teleskolan och Fojo (fortbildning för journalister). Samarbete med dessa institutioner bör kunna etableras. Särskilt kan utbildningen inom radio- och sambandsområdet utvecklas med hjälp av Teleskolan.
c) Kalmarpolisen arbetar ofta efter annorlunda metoder som väckt uppmärksamhet.
d) De speciella förhållandena som uppkommer under den stora turistsäsongen kan vara av undervisningsvärde.
e) Många poliser arbetar utanför Stockholm. Aspiranterna kommer från hela landet. Det kan vara viktigt att en del av utbildningen sker under förhållanden som mer motsvarar den egna omgivningen än vad Stockholmsförhållandena gör.
f) Utbildning i Kalmar torde ställa sig avsevärt billigare än i Stockholm.
Mot denna bakgrund är det angeläget att Rikspolisstyrelsen och Polishögskolan intensifierar arbetet att förlägga kurser till Kalmar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att polisutbildning förläggs till Kalmar.
Stockholm den 23 januari 1991 Ingrid Hasselström Nyvall (fp) Marianne Jönsson (c)