Industrin och miljön
Ett genomgående drag i propositionen ''En god livsmiljö'' är de återkommande begreppen ''bästa tillgängliga teknik'' och ''ekonomiskt rimliga alternativ''. Det känns som om det här vore opåverkbara storheter, vilket inte alls är fallet. Vi har i vår nyligen presenterade näringspolitiska proposition visat möjligheterna som svensk industri har att bli ledande på miljöteknikområdet och på slutna processer där miljön värnas.
Framtidsfrågorna när det gäller miljön måste handla om kamp mot resursslöseri och alternativ som är förnyelsebara. Detta gäller all mänsklig verksamhet, således även industriell. Vid utvecklandet av nya produkter måste som en självklar del frågan om hur mycket och vilka råvaror som ingår och vilka material som används finnas med. Råvaru- och materialbalanser måste upprättas och en livscykel- och kvittblivningsspecifikation måste göras. Allt måste mynna ut i miljökonsekvensanalyser och miljökonsekvensbeskrivningar av de varor man vill producera.
Ledstjärnan måste vara att genom samhällsutveckling, ekonomi och forskning inlemma industrisamhället i ett fungerande ekologiskt system.
Så gott som all produktion är idag linjär, vilket betyder att råmaterial omvandlas till produkter som sedan blir avfall. En ytterst liten del recirkuleras. Exempelvis går endast en procent av världens plastproduktion till återvinning. Industrins miljöinvesteringar har fördubblats mellan 1985 och 1988. Men det betyder ändå att endast 6 procent av investeringarna är miljöinvesteringar. Fortfarande är utsläppen från industrin ett problem, om än inte lika stort som tidigare. Mycket positivt har hänt. Men det är nu viktigt att gå vidare.
Kraven på att nå ner till belastningsgränserna i naturen måste skärpas. Utsläppen av giftiga metaller och persistenta organiska föreningar måste bli så låga att miljöeffekten är noll. Utsläppen av naturligt förekommande ämnen skall bara tillåtas upp till den belastningsgräns som olika ekosystem kan tåla. På sikt måste vi acceptera driftsnedläggningar av verksamhet som inte har den långsiktiga överlevnadsmöjligheten och som inte klarar miljökraven.
Vi föreslår att en del av medlen från miljöavgifterna fonderas för att skapa nya arbetstillfällen som ersätter de som fallit bort i företag som inte klarar ovanstående krav.
Uppstädandets epok är över
Nu måste industrin i ökad utsträckning satsa på förebyggande verksamhet på miljöområdet. Hela kretsloppet måste beaktas vid planering och genomsyra all produktion. När man gör en teknikförändring är det viktigt att försöka se konsekvenserna. Det gäller naturligtvis de tekniska och ekonomiska konsekvenserna, men även de medicinska, biologiska och sociala konsekvenserna. Varje nytt investeringsbeslut måste betyda att man gör en långtgående utredning av den miljöpåverkan som sker.
När nya produkter introduceras på marknaden skall miljökonsekvenserna ha utretts. Företaget skall också vara klar över de eventuella skyddsåtgärder som behövs. Man skall också följa upp sin produkt och förebygga miljöproblem i produktionen och på marknaden. Företaget skall även ställa krav på sina underleverantörer att de lever upp till det miljöprogram företaget har. Ett samarbete mellan myndigheter, miljöorganisationer, fack och industri måste till eftersom oftast de verkliga experterna på produkterna och tillverkningsprocessens miljöfarlighet finns hos det tillverkande företaget.
Hela denna övervakande process måste kompletteras med externa miljörevisorer som kan ge information till konsumenter, aktieägare, försäkringsbolag, kreditgivare och allmänhet om hur det står till med miljön i företaget. Interna miljörevisorer blir allt vanligare, speciellt bland de större företagen. Dessa kan fungera i den interna ledningen tillsammans med andra ansvariga inom juridik, finans, produktion mm, men det räcker inte. En bra start på verksamheten med externa miljörevisorer kan vara att börja med de koncessionspliktiga företagen.
Koldioxidskatten
I samband med skattereformen infördes en koldioxidskatt. Den tas ut på bränslen som vid förbränning tillför fossilt bundet kol till kretsloppet mellan atmosfären och biomassan. Skatten har lagts på kol, fotogen, motorbrännolja, eldningsolja, naturgas, gasol och bensin. Någon skatt tas däremot inte ut på biobränslen, avfall, torv, metanol och etanol.
Koldioxidskatten skall motsvara 25 öre per kg utsläppt koldioxid. De årliga utsläppen kan för närvarande beräknas till ca 60 miljoner ton. Skattens införande borde då -- enligt enkel matematik -- resultera i en förstärkning av statsinkomsterna med 15 miljarder kr. Så har emellertid inte blivit fallet. Orsaken är att en mängd olika typer av utsläpp undantagits från beskattning samtidigt som övriga energiskatter reducerats. Koldioxidskattens införande beräknas därför ge ett nettotillskott till statskassan på enbart 3 miljarder kr.
En betydande del av koldioxidutsläppen kommer från industrin. Här har emellertid en rad nedsättningar och avdrag medgetts. Industrin betalar i nuläget i stort sett ingen koldioxidskatt. Samtidigt har man gynnats av att övriga energiskatter reducerats. Koldioxidskattens införande har därför paradoxalt nog inneburit en sammantagen sänkning av energiskatterna för de industrier som står för de verkligt stora utsläppen av miljöfarliga ämnen.
Vänsterpartiet anser, liksom regeringen, att det är väsentligt att den svenska industrins konkurrenskraft kan hävdas. Införandet av nya miljöavgifter och miljöskatter måste vägas mot effekterna på sysselsättningen. Detta är speciellt viktigt i ett läge då konjunkturen viker och sysselsättningen hotas.
Vänsterpartiet kan emellertid inte ställa upp på den defensiva miljöpolitik som regeringen företräder. Att införandet av en koldioxidskatt leder till en sammantagen reducering av energiskatterna för de delar av industrin som står för de största koldioxidutsläppen kan knappast ses som en konsekvent miljöpolitik.
Vänsterpartiet föreslår att en koldioxidskatt om 5 öre per kg utsläppt koldioxid införs för de delar av industrin där tidigare nedsättningar och avdrag i koldioxidskatten tillämpats.
Sanering efter näringslivet
Tyvärr återstår fortfarande en del uppstädande efter industriell verksamhet. På en mängd platser i landet finns förorenade markområden och förorenade bottensediment. För att inte tala om de mängder av gamla avfallsupplag som finns i varje tätort i Sverige. Metallutlakningen inom Dalälvsområdet, som också drabbar Östersjön, är bara ett skrämmande exempel. Detta avfall kommer från gruvverksamhet i Falun och Garpenberg och rör sig om ca 15 milj. ton avfall, lagrat under 100-tals år.
Naturvårdsverket begär 150 milj.kr. till ett långsiktigt åtgärdsprogram för åren 1991/92--1993/94. Regeringen är beredd att anslå 25 milj.kr. för 1991/92. Vi föreslår ett anslag för budgetåret 1991/92 på 50 milj.kr som del i ett femårsprogram för sanering och återställande av miljöskadade områden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättande av auktoriserade externa miljörevisorer enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar införa en koldioxidskatt för industrin om 5 öre per kg utsläppt koldioxid från den 1 januari 1993 enligt vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen till sanering av miljöskadade områden för budgetåret 1991/92 anvisar 25 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 50 000 000 kr. enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 11 mars 1991 Rolf L Nilson (v) Lars Bäckström (v) Annika Åhnberg (v) Bengt Hurtig (v)