Jakt och viltvård är en ur miljösynpunkt mycket viktig verksamhet. Människans stora ingrepp i de naturliga ekosystemet gör det nödvändigt med en aktiv viltvård, inklusive jakt, för att upprätthålla en balans inom och mellan djurstammarna, och mellan djur och natur. Samtidigt är det mycket viktigt att jakten bedrivs på ett ur etisk och ekologisk synpunkt riktigt sett.
Svenska Jägareförbundet (SJF) har fått planeringsansvaret för det praktiska jakt- och viltvårdsarbetet i Sverige. Däri ingår att föreslå jakttider och vilka arter som skall vara tillåtna för jakt. Det är i och för sig egendomligt att denna uppgift tilldelats en intresseorganisation, i synnerhet som det också finns en annan rikstäckande jägareorganisation i landet. För att bereda ärendena har SJF tillsatt en arbetsgrupp om l6 ledamöter, kallad jakttidsberedningen. I denna beredning har bl.a. Svenska Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska förening inbjudits att delta. Bland de övriga l4 ledamöterna finns 8 jägare, l representant för LRF samt 5 företrädare för statliga institutioner (Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, statens veterinärmedicinska anstalt, naturvetenskapliga forskningsrådet samt Sveriges lantbruksuniversitet).
Av beredningens l6 ledamöter är alltså hälften jägare, däribland ordföranden som också har utslagsröst. Beredningens förslag skall innan det sänds till statens naturvårdsverk (SNV) godkännas av SJF:s styrelse och överstyrelse. SNV sänder förslag på remiss till olika organisationer. Av natur- och djurskyddsorganisationer är endast de två som redan är representerade i beredningen remissinstanser.
SNV:s organisation för jaktärenden ingår i enheten för faunavård och jakt. På denna enhet arbetar ll personer, 2,5 tjänster är avsatta för rena jaktfrågor. Dessutom finns en forskningskommitté med 7 medlemmar, som i princip beslutar om utdelning av forskningsanslag med anknytning till vilt- och jaktfrågor. Dessa anslag uppgår för närvarande till 7,2 milj.kr. Pengarna kommer från jaktvårds- och viltskaderegleringsfonderna, vilka utgör en del av de avgifter som jägarna erlägger i samband med jaktlicenslösen.
Den nuvarande utformningen av organisationen gör att många natur- och djurskyddsorganisationer ställs utanför, och miljö- och naturvårdshänsynen riskerar att komma i bakgrunden.
Svenska Jägareförbundets ställning både som partsföreträdare och myndighet för jakttiderna är inte lycklig. Risk finns för oklara roller. Det vore därför rimligt att myndighetsfunktionen övertogs av ett fristående organ.
Det har i debatten framförts förslag om en ny organisation, förslagsvis kallad statens faunaråd. Denna organisation skulle vara fristående från SJF och bestå av en tredjedel av vardera jägare, djur- och naturskyddsorganisationer och oberoende experter. Vidare borde en del av SNV:s enhet för faunavård och jakt ingå i den nya organisationen för att ett helhetsgrepp skulle kunna tas. Rådet skulle arbeta självständigt och ha en opartisk ordförande, exempelvis från jordbruksdiskutera jakttider utan också ägna en del av sitt arbete åt att ingående pröva vilka arter som borde få jagas, varför och på vilket sätt. SNV:s viltforskningskommitté borde överföras till faunarådet och rådets arbete bekostas ur viltmedel (jaktvårds- och viltskaderegleringsfonderna). Jag anser att detta förslag till omorganisation av viltvården bör allvarligt prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om organisationen av viltvården i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den l7 januari l99l Pär Granstedt (c)