Hotade rovdjur
I Sverige finns idag några få vargar, lo- och järvstammarna är små och även björnar är sällsynta.
Enligt 27 § jaktförordningen kan naturvårdsverket ge tillstånd till jakt på dessa djur och även säl och örn. Men säger denna paragraf: ''Vid tillståndsprövningen skall beaktas att fasta stammar av dessa djur bör bevaras i landet.''
Under rubriken ''Skyddsjakt på enskilds initiativ'' i paragraf 26 står följande:
Har björn, varg, järv eller lo angripit och skadat eller dödat tamdjur och finns det skälig anledning att befara ett nytt angrepp, får tamdjurets ägare eller vårdare förfölja och döda det angripande djuret, om det sker i omedelbar anslutning till angreppet. Sådan jakt är dock inte tillåten inom nationalpark.
Jakt som avses i första stycket får ske på annans jaktområde.
Om man skall skydda och bevara stammarna av dessa rovdjur bör denna paragraf tas bort. Istället måste det före varje jakt på ett av de här djuren utfärdas tillstånd av naturvårdsverket (SNV) och jakten bör utföras av person som inte är ''part i målet'' t.ex. jägare anställd av SNV. Den skall heller ej vara tillåten inom något som helst naturskyddat område.
Man bör hellre låta ersättning för tamdjur, i vanlig ordning, betalas ut och först försöka skrämma eller förflytta rovdjur istället för att skjuta dem. Tamdjur bör även hållas under god tillsyn där detta är möjligt.
9 § jaktlagen måste ses över och omformuleras. Den lyder:
Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet får polismyndigheten låta avliva djuret.
Regeringen får meddela föreskrifter om att polismyndigheten får låta avliva eller fånga vilt när detta är befogat från djurskyddssynpunkt.
Nyligen stödde sig en polismästare på första stycket i denna paragraf och gav tillstånd att skjuta ett lodjur. Lon hade rivit dovhjortar, klassade som vilda djur, i ett hägn. Alltså kan man med denna paragraf kringgå 27 § jaktförordningen där det sägs att SNV kan ge tillstånd till jakt på vissa, enligt ovan uppräknade, rovdjur. Endast SNV skall ha rätten att bestämma vad som räknas som allvarlig skada eller farligt för människors säkerhet i fall där det behövs tillstånd för jakt.
4 § jaktlagen lyder:
Viltet skall vårdas i syfte att bevara de viltarter som tillhör landets viltbestånd och att främja en, med hänsyn till allmänna och enskilda intressen, lämplig utveckling av viltstammarna.
I viltvården ingår att genom särskilda åtgärder sörja för att viltet får skydd och stöd och att anpassa jakten efter tillgången på vilt. För att åtgärderna utförs och anpassningen sker svarar markägaren och jakträttsinnehavaren.
Denna paragraf bör utformas på ett klarare sätt, i synnerhet ifråga om rovdjuren då vad som är allmänna och vad som är enskilda intressen när det gäller dessa kan vara vitt åtskilda uppfattningar.
6 § jaktförordningen som säger att SNV kan besluta om licensjakt på de fyra stora rovdjuren bör tas bort helt eftersom denna paragraf missbrukats på ett sådant sätt att personer med licens skjutit fler djur än den gällt för då detta är mycket svårt att kontrollera.
Jakttider
I vissa län gäller allmänna jakttider enligt jaktförordningen bil 1 i SFS 1988:1175 för bäver t.o.m. 15 maj och för rödräv t.o.m. 31 mars. Då det kan tänkas att dessa djur kan ha fått ungar eller vara högdräktiga vid denna tidpunkt bör dessa tider ändras till 28 februari.
I bil 3 regleras jakt för att förebygga skador av vilt. Ur punkt 1 där det anges djur för vilka jakttid gäller året runt bör följande arter uteslutas: havstrut, gråtrut, skrattmås, kråka, kaja och skata. Dessa bör endast få jagas under andra tider än häckningstiden. Dessutom bör synen på dessa arter som skadedjur förändras. Att se vissa arter som enbart skadedjur är idag föråldrat. Istället bör man ta hänsyn till dessa djurs biologi och plats i det ekologiska systemet.
I punkt 2 bil 3, som faller tillbaka på paragraf 23 i jaktlagen, sägs att om de i denna punkt uppräknade djuren kommer in på en gård eller in i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får dessa dödas året runt. Detta gäller även då jakträtt saknas. Ur denna punkt vill vi utesluta vildsvin, räv, grävling, iller, hermelin, vessla, ekorre, mullvad, kråka, råka, kaja, skata, björktrast, gråsparv och pilfink.
Detta därför att dessa djur inte skall godtyckligt kunna dödas av envar som anser sig lida skada. (I 23 § nämns dock inte att man behöver anse sig lida skada.) Naturvårdshänsyn och hänsyn mot djuren måste gå i första hand.
I punkt 6 bil 3 sägs följande: ''Rödräv och grävling, som förekommer tillfälligt på ö, holme eller skär, samt årsunge av rödräv får jagas om det behövs med hänsyn till viltvården.'' Då rödräv och grävling också bör räknas som vilt skall man ta hänsyn till att dessa är ett naturligt inslag i det ekologiska systemet och punkten bör därför omformuleras till att gälla enbart när utrotningshotade arter är i fara.
Enligt punkt 7 bil 3 får rödräv jagas under hela året om det behövs för att skydda kalv eller lamm inom område för uppfödning av nötkreatur. För att skydda rödrävar under tider då dessa kan ha ungar bör denna punkt enbart gälla under ordinarie jakttid och stammen av rödräv får inte hller bli hotad i distriktet.
Enligt punkt 8 bil 3 får årsunge av grävling jagas under hela året om det behövs för att tillgodose lantbruket eller viltvården. Då det kan vara svårt att se om det verkligen är en årsunge man skjuter på och det dessutom är ett godtyckligt avgörande vad det gäller att tillgodose lantbruket eller viltvården bör denna punkt strykas helt.
Punkt 12 bil 3 lyder: ''Rödräv, grävling, hermelin, vessla, iller och mård får jagas inom ett område för viltuppfödning, hönsgård eller liknande anläggning samt inom ett avstånd av 200 meter från sådana anläggningar om det behövs för att förhindra skada inom anläggningarna.'' Detta gäller hela året.
Istället för att döda alla djur av dessa arter runt anläggningen, vilket kan vara konsekvensen av denna punkt, bör man skydda instängda djur på annat sätt. Skulle angrepp ske trots förebyggande åtgärder skall ersättning betalas ut.
Punkt 13 bil 3 säger att koltrast och stare får jagas inom trädgård eller annan anläggning för yrkesmässig bär- eller fruktodling samt inom ett avstånd av 200 meter från sådana anläggningar, om det behövs för att förhindra skada inom anläggningarna. Enligt denna punkt kan var och en som har en trädgård skjuta dessa fåglar där. Ur djurskyddssynpunkt bör denna punkt ses över så att detta ej kan ske då vad som kan anses vara skada inte givits någon lägsta gräns.
Motivering
Som nämnts ovan är skada ett mycket subjektivt begrepp. en del människor anser sig lida skada när kråkan kraxar utanför fönstret, andra blir hysteriska vid tanken på att dela med sig ett enda körsbär från sin trädgård till en fågel.
Under de sista tre århundradena har man, i vår kultur, sett naturen som människans gudomliga arvedel -- som skall och kan tämjas. Då nu vetenskapen och naturintresserade människor har spritt kunskap om de ekologiska systemens sammansättning och funktion börjar detta synsätt ändras. Då måste lagarna följa efter och vara goda regler för hur människan och naturen med dess vilda djur skall kunna samexistera. Vad som förut kallats skadedjur är kanske egentligen till stor nytta utanför vårt, hittillsvarande, begränsade kunskapsområde och sätt att se. Därför får man inte låta naturen vara jägarnas marknad och inte heller låta människors personliga tycke och smak bestämma vem som skall leva och vem som skall dö.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av 4 och 9
§§ jaktlagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om 6, 8 och 26 §§ jaktförordningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade jakttider m.m.
Stockholm den 24 januari 1991 Roy Ottosson (mp) Carl Frick (mp) Gösta Lyngå (mp) Inger Schörling (mp)