Enligt gällande lag måste undervattensschaktning, muddring, sprängning och tippning av muddermassor och sprängsten föregås av vattendom. Detta innebär att det är vattendomstolen som fattar beslut i ärendet, men den gör det efter yttrande av bl.a. länsstyrelsens naturvårdsenhet och fiskenämnd. Därvid prövas åtgärden t.ex. ur biologisk synpunkt och med hänsyn till fiskerinäringens intressen. Om framställningen bifalls lämnas anvisningar för arbetets omfattning, utförande, lämplig tid på året för arbetets utförande m.m.
Trots att dessa här ovan angivna arbeten sker i begränsad omfattning, kan ändå alltför stora olägenheter och skadeverkningar uppstå vid olika ingrepp och åtgärder i vattenområdena. Inte endast utifrån fiskets behov utan även ur miljösynpunkt bör därför en översyn av gällande lag ske. En skärpt tillståndsgivning och även skärpt kontroll vid arbetenas genomförande är befogad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av skärpt lagstiftning för tippning av sten och muddermassor i havet.
Stockholm den 24 januari 1991 Torgny Larsson (s)