Jakten utgör en stor rekreativ tillgång och utövas i varierande grad av över 300 000 jägare. Jakten är härutöver nödvändig för beskattningen och vidmakthållandet av balansen i och mellan olika viltstammar.
Långsiktigt säker tillgång till jakt tillkommer inom äganderättens ram markägare av olika slag. Genom arrende och andra långsiktiga avtal tryggas också många andras möjlighet till jakt och viltvårdande arbete.
På senare år har möjligheter till korttidsjakt i hög grad ökat, vilket självfallet har stor betydelse för marklösa jägare.
Trots det relativt rika utbud av jakttillfällen som således står till buds, finns det ständigt fler som önskar möjlighet till jakt. En del av efterfrågetrycket kommer från jägare som redan har jaktmark men som önskar variation i jakten genom att någon gång under året jaga på mark av annan typ och med annat vilt än vad den egna marken erbjuder.
Mot denna bakgrund riktas naturligt nog intresset mot eventuellt jaktligt underutnyttjade markområden.
Säkerligen finns sådana. Sannolikt finns den mest underutnyttjade jaktliga resursen på statens mark ovan odlingsgränsen. Statens mark ovan odlingsgränsen omfattar i de tre nordligaste fjällänen inte mindre än drygt 9 miljoner hektar. Härav utgör nationalpark och övrig mark i statens ägo något mindre än 3 miljoner hektar. Härav följer att inom de aktuella länen cirka 6,3 miljoner hektar, vilket i detta sammanhang är ett kolossalt stort område, borde kunna stå till förfogande för en inventering avseende ett högre jaktligt nyttjande.
Vårt förslag om högre nyttjande avser endast småviltsjakt och olika former för upplåtelse borde kunna prövas. Således bör såväl årskort som dagkort kunna ifrågakomma. Jakt- och fiskevårdsföreningar bör kunna erhålla arrenden, som de disponerar för vidareupplåtelse till sina medlemmar. Upplåtelser till hotell och stugbyar för vidareupplåtelse till deras gäster bör inte vara främmande. Samebyarna har under senare år haft en viss ''säljjakt'' som också borde kunna vidareutvecklas.
Vi finner det fullt naturligt att glesbygdsbor i närheten av odlingsgränsen vid tilldelning av jakttillfällen bör beaktas i första hand, liksom att befolkning i Norrlands inland har hög prioritet. Tidigare jaktarrendatorer måste behandlas med den trygghet som arrendelagen stadgar.
En angelägen fråga för dem som ges förtroendet att handha korttidsupplåtelse av ovan skisserat slag är tillsynen av hur viltstammarna klarar det ökade jakttrycket. Den jaktliga expertis som finns i jaktvårdsföreningarna borde kunna ges förtroende i detta sammanhang.
Då det är vår uppfattning att det finns stort geografiskt utrymme, liksom att viltstammarna tål betydligt högre beskattning än för närvarande, föreslås att regeringen återkommer till riksdagen med förslag syftande till högre nyttjande av statens markområden ovan odlingsgränsen för jakt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdet av högre nyttjande av statens mark ovan odlingsgränsen för jakt.
Stockholm den 23 januari 1991 Arne Andersson i Ljung (m) Carl G Nilsson (m)