Jakt utövas i Sverige av hundratusentals människor och tillför folkhushållet drygt 20 miljoner kött årligen. Viss jakt är under alla förhållanden nödvändig, bl a på grund av bristen på större rovdjur, för att hålla nere t ex älg- och rådjursbestånden så att inte trafikolyckor och skogsskador uppnår orimlig omfattning. Jägare har inte sällan ett aktivt engagemang för natur- och faunavård. I motsats till mer tättbefolkade länder i Centraloch Sydeuropa vållar jakten i Sverige mindre kollisioner med andra naturintressenter, t ex bär- och svampplockare, fågelskådare, skogsluffare. Kritiken mot jakt i den offentliga debatten är i Sverige måttlig. Delvis beror det på att jakten i Sverige är reglerad och organiserad. Numera krävs jägarexamen för nytillkommande jägare. Tillgången till vilt är hårt styrd och uppenbara avarter, som t ex småfågeljakt i Sydeuropa, förekommer inte.
Icke desto mindre finns skönhetsfläckar och brister som bör rättas till för att jakten i än högre grad skall utgöra en hänsynsfull och naturenlig verksamhet.
Det finns alltid risker vid jakt. Ovana jägare kan ha svårt att låta bli att skjuta även när det inte går att vara helt förvissad om att ingen människa finns inom det område, där kulan kan komma att röra sig. Vegetationen kan skymma, så att kulan kan fara iväg mycket långt och dessutom har skytten ofta för kort tid på sig innan djuret har försvunnit.
Alkoholkonsumtionen är hög i vissa jägarkretsar. Det händer att det jagas i onyktert tillstånd. Här har troligen en viss förbättring skett under senare år, men det förekommer fortfarande överförfriskade jägare.
Att inte många fler olyckor sker beror delvis på att de flesta människor försöker att undvika att vistas i områden där jakt pågår. Samtidigt som alla nutidsmänniskor borde vistas ute i naturen så mycket som möjligt, förekommer jakt i stort sett varje helg mellan ''älgjaktsveckan'' och jul. Detta förmår många naturälskare, bär- och svampplockare, att stanna hemma.
Ett tecken på att skott avlossas i strid med regler och normer är en undersökning av gäss, utförd i Skåne, som visade att 70% av gässen innehöll hagel.
Morkullan jagas samtidigt som den har sin andra kull. Fågeln är dessutom liten och ger inte mycket mat, men det sägs vara en rolig jakt. Enligt Svenska jägareförbundets statistik skjuts årligen drygt 25 000 morkullor.
En annan liten fågel som jagas är enkelbeckasinen, som är lätt att förväxla med den fridlysta dubbelbeckasinen.
Under andjakten är många änder svåra att skilja åt. Den fridlysta årtan t.ex. är nästan omöjlig att skilja från den lovliga krickan.
När jägarna tar sin jägarexamen ska de känna igen många fåglar, men på provet visas andhannar i praktdräkt. Honorna är betydligt svårare att skilja åt och under jakttiden har inte hannarna praktdräkt och det är inte lika enkelt att känna igen dem.
Vissa fåglar får jagas året runt, även under häckningstiden. Bland dem finns skrattmåsen, som de senaste åren minskat mycket kraftigt i antal. Skrattmåsen anses dessutom ha stor positiv betydelse för andra sjöfåglars häckning.
En jaktform som kan missbrukas är skyddsjakten, som syftar till att eliminera djur, som anses förorsaka ekonomiska skador av olika slag.
På vissa områden sprids stora mängder blyhagel, som kan göra stor skada i naturen. Dessa kan ersättas med järnhagel.
En expertutredning häromåret föreslog vissa skärpningar i reglerna för vapeninnehav. Bl a skulle den s k normala vapengarderoben minskas. Utredningen utlöste, trots att den var utförd av en välkänd jägare, ett ramaskri från jägarorganisationerna. Vi anser att utredningen innehåller mycket av värde som bör föreläggas riksdagen för beslut. Det är ett allmänintresse att begränsa det totala vapeninnehavet. I den form sådana begränsningar föreslogs i utredningen var det väl förenligt med rimliga jägarintressen.
Tyvärr tycks regeringens och ansvariga myndigheters strävan gå i motsatt riktning. Automatvapen har frisläppts för jakt. Planer finns på att frisläppa jakt med pilbåge, vilket bara skenbarligen skulle vara mer naturenligt än jakt med skjutvapen. Nackdelen är att pilbågsjakt är tveklöst mer plågsam för djuren. Vi anser att det är nödvändigt att hålla mycket noggrann kontroll över vilka vapentyper som tillåts för jakt, dels för att undvika onödiga risker för skadeskjutning, dels för att minska risken att vapnen missbrukas för brottslig verksamhet.
Vi har med denna lista velat peka på en rad jaktfrågor som pockar på lösning. Listan är långt ifrån fullständig. För att jakten skall kunna samordnas med andra viktiga samhällshänsyn, däribland hänsynen till djuren, naturen, andra naturintresserade människor, risken för brottslighet, m.m. är det rimligt att också andra organiserade intressen än jägarnas får en möjlighet att reellt påverka jaktbestämmelserna.
Ett exempel är jakttidsberedningen som stor betydelse för jaktens utformning. Här har jägarorganisationerna egen majoritet. Därför får den naturintresserade allmänheten alltför litet inflytande på jaktens utformning. Svenska jägareförbundets dubbelställning som intressorganisation och myndighetsberedning vållar uppenbara problem.
Vi anser att det är hög tid att tillsätta en allsidig utredning om jaktens utformning och organisation i ett samhälle som skall styras mer av miljö- och djurskyddshänsyn än idag, samtidigt som trycket på den svenska naturen kommer att öka såväl genom ökad fritid bland människor som bor i Sverige, som genom tillresta turister från mer tättbefolkade länder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen tillsätter en allsidig utredning om hänsynsfull jakt mot bakgrund av de i motionen belysta problemen.
Stockholm den 22 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Per Gahrton (mp)