Den som följt Ammeråns historia vet att här har rått delade meningar mellan befolkningen--kommunen--länet-- alla naturvårdsinstanser å ena sidan samt kraftbolaget-- vattendomstolen å andra sidan.
Kampen från ortsbefolkningen mot överledning av vattnet har varit förståelig, eftersom ingreppet skulle bli ödesdigert och direkt förödande för dem. Oersättliga naturvärden skulle gå till spillo. Ammerån har räddats, men andra vattendrag hotas på grund av vattendomstolens sammansättning.
Varför ställer domstolen upp på denna lösning?
Den enda instans som sade ja till överledningen vid Ammerån var nämligen vattendomstolen. Då man vet att den idag saknar kompetens på det ekologiska området, kan man förstå att kortsiktiga ekonomiska intressen kan gå före långsiktiga ekologiska intressen.
Vi anser emellertid att det är helt oacceptabelt att det existerar vattendomstolar som saknar kompetens att se naturoch miljöeffekterna av sina beslut, därför kräver miljöpartiet de gröna att vattendomstolarnas sammansättning ändras så att en person med ekologisk/biologisk kompetens alltid ingår i dessa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning om att vattendomstolarnas sammansättning ändras så att en person med ekologisk/biologisk kompetens alltid ingår i dessa.
Stockholm den 21 januari 1991 Eva Goe s (mp) Kent Lundgren (mp) Marianne Samuelsson (mp) Roy Ottosson (mp) Kjell Dahlström (mp)