Dioxin
Naturvårdsverkets handlingsprogram 1987 mot dioxiner föreslog en rad åtgärder för att minska dioxinutsläppen bl.a. genom förbättrad processteknik och reningsteknik.
Utsläppen har också genom ökade krav minskat väsentligt, framför allt vid avfallsförbränning och från skogsindustrins avloppsvatten.
Trots detta finns det anledning att vid avfallsförbränning ställa högre krav. För nybyggda anläggningar accepteras i dag endast utsläpp på 0,1 nanogram dioxin per kubikmeter luft. I praktiken är detta en nollnivå.
För äldre anläggning accepteras däremot en 20 gånger högre nivå. Även för dessa anläggningar bör kraven successivt skärpas och de bör inom en tioårsperiod ha uppnått samma höga miljökrav som nya anläggningar.
Verket bör vidare redovisa åtgärder för att motverka dioxinutsläpp från avfallsupplag med gammalt kolelektrodslam, som är en betydande källa till dioxinutsläpp.
Med dessa höga miljökrav bör avfallsförbränning med höggradig rening även när det gäller andra utsläpp kunna vara en miljömässigt överlägsen metod jämfört med deponering, där betydande dioxinutsläpp kan ske vid de bränder som då och då förekommer.
Naturvårdsverket bör få i uppdrag att se över vilka krav som kan ställas på andra viktiga utsläppskällor, t.ex. gjuterier, järn- och stålverk och sjukhusugnar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om skärpta gränsvärden för dioxin i enlighet med vad som anförts i motionen anförts.
Stockholm den 11 mars 1991 Ivar Virgin (m)