Sammanfattning
Den biologiska mångfalden utarmas. Av de arter som finns i naturen idag riskerar en femtedel att vara utrotade till sekelskiftet.
Centern kräver i motionen att regeringen följer de internationella överenskommelser som ingåtts och redovisar vilka åtgärder som vidtagits med anledning av dem. Centern anser att det kan bli nödvändigt att direkt lagstifta om konventionerna för att få till stånd en svensk anpassning.
Sverige bör upprätta en lista över det som kan sägas utgöra vårt nationalarv, dvs de arter och biotoper som finns i vårt land och utgör en väsentlig del av världspopulationen.
Torne, Kalix, Pite och Vindelälven/Laisälven bör få ett särskilt skydd som nationalälvar.
Miljömål bör utarbetas för jordbruk, skogsbruk och fiske som bl.a. utgår från behovet av att bevara den biologiska mångfalden.
Centern har i en partimotion föreslagit att en miljötraktat med tydliga målsättningar för miljön upprättas, för att garantera kommande generationer och människor i andra länder att få leva i ett miljövänligt samhälle.
Världsarvet
Liv har existerat på jorden under 3,5 miljarder år. Under denna tid har förändringar i artsammansättning ständigt skett både inom flora och fauna. Arter har utrotats till följd av naturligt betingade förändringar i klimat och livsbetingelser och nya, bättre anpassade arter utvecklats ur tidigare former. Under jordens geologiska historia har ''utrotningsvågor'', när flera arter försvunnit under förhållandevis kort tid (mätt i en biologisk tidsskala), inträffat vid upprepade tillfällen. Mest spektakulärt är försvinnandet av dinosaurierna för 65--70 miljoner år sedan.
Naturen är inte statisk. Att arter försvinner och att nya arter uppkommer är i sig en helt naturlig företeelse. I storleksordningen 95 procent av alla arter som någonsin funnits på jorden är redan borta. Ingen växt- eller djurart är garanterad evigt liv.
Men den våg av utrotning av arter som vi nu upplever skiljer sig emellertid från de föregående genom att hastigheten för arters försvinnande nu är mycket högre än någonsin tidigare. En enda art, människan, som funnits på jorden under relativt kort tid, har genom sin inverkan på miljön -- särskilt under de senaste 100 åren -- orsakat den snabba takten i arters försvinnande. År 2000 kan, enligt naturvårdsverkets beräkningar, 15--20 procent av alla nu kända växter och djur vara oåterkalleligen borta.
Arter försvinner främst för att deras livsmiljöer förstörs genom människans verksamhet. Tropiska skogar skövlas. Tropiska kusthav och korallrev fördärvas. Våtmarker dikas ut eller fylls igen. Vattendrag regleras. Landområden torrläggs eller översvämmas. Moderna jord- och skogsbruksmetoder tränger ut och tar död på ursprunglig flora och fauna. Arter hotas även av svårnedbrytbara miljögifter, liksom av övergödning av försurande luftföroreningar. Hänsynslös jakt, insamling av växter, ägg och djurungar, överexploatering, liksom inplantering av främmande arter i nya miljöer är också stora hot.
Och ytterst är hotet mot arterna också ett hot mot människans egen överlevnad.
Med dagens kunskap har man kunnat identifiera ca 1,3 miljoner arter totalt på planeten jorden. Nya undersökningar tyder på att huvuddelen av jordens arter fortfarande inte är beskrivna. Det verkliga antalet arter kan vara så högt som 30--50 miljoner. Av dessa är troligen 99 procent insekter.
Internationella överenskommelser
De första globala konventionerna för reglering av levande resurser slöts redan i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Dessa konventioner syftade emellertid snarare till att fördela resurserna mellan olika exploateringsintressen än till att långsiktigt skydda vissa växter och djur. Den första egentliga naturvårdskonventionen tillkom på 1930-talet men undertecknades endast av ett fåtal stater. De nu mest betydelsefulla konventionerna undertecknades samtliga på 1970-talet och har fått en mycket bred anslutning. De täcker olika aspekter och delar av den biologiska mångfalden medan en samlad konvention ännu saknas.
Till skydd för utrotningshotade djur och växter finns idag den s k CITES-konventionen. (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Den är en skyddskonvention i så måtto att den med få undantag förbjuder handel med utrotningshotade arter, en lista på ca 400 djurarter och 2 500 växtarter, och en handelskonvention i så måtto att den tillåter kontrollerad och reglerad handel med arter som inte är direkt hotade men riskerar att bli det. Konventionens effektivitet har ifrågasatts bl a till följd av det omfattande tjuvskytte och påföljande handel med elfenben och noshörningshorn som har skett och fortfarande sker. Frågan är dock om inte handeln varit ännu mera omfattande utan en konvention.
Bonnkonventionen har till syfte att skydda flyttande arter. För de arter som hotas av utrotning inom hela eller stora delar av sitt område råder i princip förbud att fånga eller döda arterna. Vidare skall länderna vidta andra åtgärder för att skydda dessa arter. Det kan gälla att restaurera för arten viktiga biotoper, exempelvis våtmark, eller att undanröja hinder för själva flyttningen. Konventionen har hittills inte haft önskvärd effekt, främst till följd av att den endast har ratificerats av 28 stater. Viktiga länder som saknas är Förenta Staterna och Sovjetunionen liksom merparten av u-länderna.
Världsarvskonventionen har till syfte att skydda vissa naturområden eller byggnadsverk som är så unika att de är en angelägenhet för världssamfundet som helhet och inte bara för de enskilda länder som hyser föremålet eller monumentet. År 1985 fanns 165 objekt upptagna på konventionens listor. Konventionen begränsas av att initiativ att föra upp ett visst objekt på listan endast kan tas av det land inom vars gränser objektet finns.
Våtmarker tillhör de biologiskt mest produktiva ekosystemen. Ramsarkonventionen har till syfte att stoppa intrång i betydelsefulla våtmarker i dag och i framtiden. Definitionen av våtmarker är mycket bred och omfattar bland annat mangroveträsk, torvmossor, marskområden, kuststränder, bergsjöar och tropiska flodområden. Varje land skall sätta upp minst en av sina våtmarker på en gemensam lista över internationellt betydelsefulla våtmarker. I Sverige har ett trettiotal områden tagits upp på denna lista. Många våtmarksområden i u-länderna hotar att förstöras av torrläggning för jordbruk, skogsskövling, bosättning eller av att förgiftas av bekämpningsmedel. Flera länder med betydelsefulla våtmarker har ännu inte anslutit sig till konventionen, däribland Brasilien, Kina, Indonesien och Botswana.
1983 års internationella avtal om tropiskt timmer är ett råvaruavtal förhandlat inom ramen för Förenta Nationernas konferens för handel och utveckling (UNCTAD) och dess s k integrerade råvaruprogram. Avtalet, som är det första i sitt slag, har som målsättning att erbjuda en ram för samarbete mellan producenter och konsumenter och att bl a stödja forskning och utveckling för att förbättra tropiskt skogsbruk och virkesanvändning, vidare att verka för förbättrad marknadskännedom samt bidrag till långsiktigt hållbart utnyttjande och bevarande av de tropiska skogarna och den ekologiska balansen. Arbetet inom avtalets ram, som främst bedrivs genom ett flertal multilaterala utvecklingsprojekt, har under avtalets hittillsvarande löptid gått realtivt trögt. Bland annat har tills helt nyligen mer övergripande, konkret målsättning för verksamheten saknats.
Arbetet med att utarbeta en samlad global konvention om den biologiska mångfalden inleddes inom UNEP år 1987. Denna konvention avses bli en ramkonvention som skall komplettera och täcka luckor mellan redan existerande konventioner. Till denna skall kunna knytas bilagor eller underprotokoll som behandlar särskilda arter eller områden. Avsikten är att nå största möjliga flexibilitet inför den framtida utvecklingen och eventuella behov av kompletteringar. Strävan är att konventionen skall kunna undertecknas i samband med FN- konferensen 1992.
Uppföljning
Det är viktigt att uppfylla de förpliktelser som man åtagit sig. Sverige måste verka för största möjliga respekt för de överenskommelser som träffats. Vi anser att det finns anledning att ifrågasätta Sveriges eget agerande, när det gäller efterlevnaden av avtal på naturskyddsområdet. Det finns exempel på uppenbara brott mot samtliga internationella överenskommelser som vi ovan beskrivit. På Ramsarkonventionens lista finns såväl Höllviken som Gammelstadsviken. Efter att Sverige undertecknat konventionen, över båda dessa skyddsvärda våtmarksområden har vägsträckningar dragits. Om man bryter mot dessa finns heller inga rättsliga påföljder i Sverige.
Vi anser att regeringen bör redovisa hur förverkligandet av konventionerna skett och vad det faktiska utfallet har varit. I utredningen om Sveriges internationella miljösamarbete har ingen sådan granskning gjorts. Vi anser att lagstiftning måste utarbetas om de internationella överenskommelserna för att Sverige ska anpassa sig efter dem.
För centern är det självklart att Sverige ska vara pådrivande i miljöarbetet. Vi bör som ett led i detta arbete utveckla metoder för kontroll och rapportering av efterlevnaden så att det kan bli mönsterbildande internationellt.
Nationalarvet
I hotbilden för den svenska floran och faunan är företeelser som är kopplade till mänsklig aktivitet helt dominerande. Effekter av ändrad mark- och vattenanvändning och nya metoder inom skogs- och jordbruk återfinns i hotbilden för en rad arter. De utgör problem av likvärdig eller större omfattning än påverkan genom direkt exponering för kemikalier och miljögifter eller förföljelse. Sedan mitten av 1800-talet har minst 175-- 180 växt- och djurarter försvunnit från Sverige.
Det finns många och skilda motiv för artbevarande. Skälen är både etiska och moraliska. Vilken rätt har människan -- som en relativt ny art på jorden -- att utplåna andra arter?
Artbevarandet är också en ekologisk nödvändighet. Alla biologiska organismer är på något sätt beroende av andra för sin överlevnad. Den biologiska mångfalden är en förutsättning för väl fungerande och stabila ekosystem.
Det finns också viktiga ekonomiska motiv för artbevarande. Den biologiska mångfalden är viktig som bas för växtförädling, för odlade grödor, för framställning av mediciner och farmaceutiska produkter och för industriprodukter.
Genom att Sverige 1983 ratificerat den s k Bernkonventionen har vi åtagit oss att ''vidtaga lämpliga och nödvändiga lagstiftande och administrativa åtgärder för att säkerställa ett skydd för de vilda djuren och växtarternas miljöer''.
Vad omfattar nationalarvet
Riksdagen har i förra miljöpolitiska beslutet slagit fast att ''Alla arter som förekommer i vårt land ska ges möjlighet att leva kvar i livskraftiga populationer inom sina huvudsakliga utbredningsområden''.
Omsorgen om den biologiska mångfalden måste, om den ska ha genomslagskraft, vara en naturlig del av de politiska beslut som gäller utnyttjande av naturresurser och markanvändning. I samband med riksdagsbeslutet föreslog centern att en naturvårdstrategi bör utabetas.
Vi anser att en särskild omsorg måsta ägnas de arter som finns i Sverige och utgör en väsentlig del av världspopulationen. De som är vår speciella andel av världsarvet. Sverige bör därför upprätta en lista över vilka arter och biotoper som kan sägas utgöra vårt nationalarv, och som därför bör ges särskild omsorg och skydd.
Till unika naturområden för Sverige bör räknas Sjaunja, Alvaret, Skärgårdshavet. Värdefulla naturtyper är de orörda älvarna, den fjällnära skogen och det öppna odlingslandskapet. Hit hör också våtmarker som fågelsjöar av typ Tåkern och Hornborgasjön samt sumpskogarna. För dessa naturtyper finns det behov av både varaktigt skydd och/eller uthålligt brukande.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till en nationalarvslista, och med förslag till åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden för dessa.
Lagstiftning
Sverige saknar fungerande lagstiftning på detta område. Vi måste ha ett skyddsnät som kan användas när arter och ekosystem hotas att definitivt slås ut. En översyn av naturvårdslagen har nyligen gjorts och vi förväntar oss att regeringen i sitt förslag ger ett starkt lagskydd för hotade arter. Vi avser att återkomma med närmare förslag i samband med att miljöpropositionen behandlas.
I flera andra länder finns krav på miljökonsekvensbeskrivningar för åtgärder som kan få direkta konsekvenser för bevarandet av den biologiska mångfalden. Det är nödvändigt att krav på konsekvensbeskrivningar om effekter på naturvården införs också i svensk lagstiftning. Vi har tidigare fört fram krav om detta till riksdagen.
Nationalälvar
Utbyggnaden av vattenkraften har i vårt land varit så omfattande att endast några orörda älvar återstår. Det finns anledning att ge de återstående Norrlandsälvarna Torne, Kalix, Råne, Pite och Vindelälven/Laisälven ett särskilt skydd som nationalälvar.
Mark för naturvård
I Världsstrategin för naturvård anges som målsättning att minst 10 procent av unika naturtyper bör skyddas. Detta kommer också att aktualiseras inom FNs konferens om miljö 1992. Arealen för naturvård har mer än fördubblats under de senaste åren, men har ändå inte motsvarat behoven. De ekonomiska resurserna har varit otillräckliga, framförallt till skötsel. Vi återkommer angående anslagstilldelning i samband med propositionen om miljön.
Centern anser att en fond bör skapas som komplement till de statliga medlen. Till fonden bör man kunna donera pengar. Fonden bör kunna administreras likt den allmänna arvsfonden. Fondens medel ska användas till köp och vård av naturvårdsobjekt. Denna fond får inte legitimera minskade anslag från staten.
Jord- och skogsbruk och fiske
Brukandet av jord och skog har stor betydelse för den biologiska mångfalden. I första hand måste vi bevara den biologiska mångfalden genom att ''bruka utan att förbruka''. I t.ex. skogs- och jordbruk måste sådana brukningsmetoder användas att man samtidigt som marken används för produktion kan bevara eller återskapa miljöer för arterna. Naturvärdena bör kunna bevaras långsiktigt utan upprepade stödinsatser. Det innebär att småbiotoper som åkerholmar måste bevaras. Vi anser att miljömål bör upprättas för de areella näringarna, jordbruk, skogsbruk och fiske, i vilka man måste beakta den biologiska mångfaldens betydelse.
Bioteknik
Biotekniken har skapat möjlighet att förändra biologiskt liv på ett sätt som aldrig varit möjligt tidigare. Utsläpp av gentekniskt förändrade organismer i naturen måste föregås av sträng bedömning av de ekologiska effekterna. Svensk lagstiftning är helt otillräcklig. Vi anser att biotekniska förändringar inte ska få åstadkomma ekologiska skador. Centern har i en särskild motion tagit upp biotekniken.
Genbanker
I genbanker kan man lagra levande vävnader -- pollen, frön, spermier eller ägg -- av växter svampar och djur under lång tid. Det görs genom att vävnaderna torkas, kyls ner eller fryses. Vissa arter kan bara bevaras i sin naturmiljö eller genom odling.
En fördel med att bevara arter i genbanker är att förädlare får tillgång till ett brett spektrum av genetiskt material. För många arter och sorter kan det också vara sista möjligheten att överleva som art.
Det finns en del problem kopplade till genbanksverksamheten. Mutationer förekommer, förändring genom utveckling hindras (evolution), det finns naturligt också stora luckor i urvalet. Det kanske mest oroande är bristerna på genetiska regionala variationer, som husdjursraser och växter som är svåra att klara i genbanker. Vi anser att det är viktigt att tillräckliga resurser ges till sådan verksamhet.
Kunskap
Det krävs en ödmjukhet hos människan, en insikt om att vi inte kan överleva om inte den biologiska mångfalden bevaras. Det krävs kunskap så att man inte av okunskap utrotar arter. Miljöfrågorna måste därför ges ordentlig plats i undervisningen. Det kräver att nuvarande miljöutbildning utökas. Regeringen har aviserat sådana initiativ, men inga förslag har ännu lagts fram. Kunskapsspridning behövs också till alla dem som i sitt vardagsliv håller på med verksamhet som kan påverka så att den biologiska mångfalden kan bevaras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av tillämpningen av internationella överenskommelser på miljöområdet i enlighet med motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprättande av en lista över Sveriges nationalarv i enlighet med motionen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av de outbyggda älvarna som nationalälvar,1]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fond för mark för naturvård,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljömål för jordbruk, skogsbruk och fiske,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genbanker.
Stockholm den 25 januari 1991 Lennart Brunander (c) Karin Starrin (c) Stina Gustavsson (c) Sven-Olof Petersson (c) Marianne Jönsson (c) Göran Engström (c) Birgitta Hambraeus (c) Karl Erik Olsson (c)
1 1990/91:Bo544