Emån är kanske Sydsveriges mest bevarandevärda vattendrag. I och kring Emån finns ett intressant djur- och växtliv, däribland flera utrotningshotade.
I Emån finns den akut utrotningshotade malen. Malen är helt utrotad i våra nordiska grannländer och finns nu endast i tre svenska vattendrag. Den starkaste stammen finns just i Emån. Kunskaperna om denna sällsynta och märkliga fisk är förhållandevis knapphändiga.
Runt Emåns stränder kan man också stöta på den lilla fågeln kungsfiskaren, liksom strömstare och hasselmus. Med lite tur kan man också få se en lekande utter i detta vattendrag.
Emån är ett av Sveriges artrikaste vattendrag. Vi måste se till att våra efterkommande också får möjlighet att njuta av denna naturens rikedom.
Under hela 1980-talet har flera stora dikningsföretag genomförts i Emån. Ån har rensats, breddats och rätats ut. Ingreppen har varit omfattande, såväl under som efter själva rensningen.
Åkerarealer räddas genom dessa ingrepp. Större delen av årensningen bekostas med hjälp av statsbidrag. Till dags dato har närmare 23 miljoner kronor använts till detta ändamål.
Våren 1990 beslutade riksdagen om att betala statsbidrag till lantbrukare som tar åkerarealer ur produktion. Statsbidrag kan även utgå då brukaren anlägger våtmarker på tidigare åkermark.
Sammantaget innebär detta -- paradoxalt nog -- att staten dels betalar lantbrukare som räddar åkermark genom dikningen, dels betalar lantbrukare som lägger ner åkermark. Rent teoretiskt kan en lantbrukare först få statsbidrag för att rädda en viss åkerareal och sedan få statsbidrag för att lägga ned produktionen på samma åkermark. Detta är orimligt. De enskilda brukarna bör dock inte klandras, det är ju faktiskt riksdagen som har beslutat om dessa regler.
Det rimliga är att inte längre betala ut statsbidrag till årensningsprojektet i Emån. Bidragen har tagits från budgetposten ''Bidrag till jordbrukets rationalisering''. Denna post är nu -- i enlighet med tidigare moderata krav -- kraftigt reducerad. Riksdagen bör därför besluta dra in statsbidragen till årensningen i Emån. Detta är givetvis positivt även ur naturvårdssynpunkt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt rensning av Emån.
Stockholm den 25 januari 1991 Ivar Virgin (m)