I samband med -- och som en del i -- beslutet om ny livsmedelspolitik anvisade riksdagen våren 1990 100 000 000 kronor att användas som ersättning för landskapsvård. Samtidigt anvisade riksdagen 30 000 000 kronor för naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet (s k NOLA).
Efter det att riksdagen fattat sitt beslut har en arbetsgrupp med representanter för olika intressen arbetat med att formulera riktlinjer för fördelningen av den landskapsvårdande ersättningen. I sitt betänkande skrev jordbruksutskottet:
Samtidigt bör framhållas att denna verksamhet under den första tiden torde få karaktären av en försöksverksamhet. Jordbruksministerns aviserade uppdrag till naturvårdsverket att i samarbete med riksantikvarieämbetet och lantbruksstyrelsen kontinuerligt följa användningen av medlen samt utvärdera effekterna och behovet av landskapsvårdsersättningen kan således komma att ge anledning till en ytterligare prövning av denna ersättningsform.
Eftersom det tycks råda oklarheter kring riksdagsbeslutets innebörd behövs det redan nu ytterligare klargöranden. Riksdagen beslöt om två typer av ersättning, dels den nya landskapsvårdande ersättningen, dels NOLA, en ersättning som fanns tidigare och för vilken det finns riktlinjer och beslutsformer utarbetade. Anledningen till att riksdagen beslöt om två olika ersättningar är att de två olika anslagen har olika syften.
NOLA-ersättningen har ett mer strikt naturvårdande syfte. Den nya landskapsvårdande ersättningen är bredare och har som syfte att ersätta jordbruksföretag för den tjänst, landskapsvård, de utför åt samhället i övrigt. Begreppet landskapsvård är inte identiskt med begreppet naturvård. Ersättningen kan därför inte utgå enligt de normer som finns uppställda för NOLA-ersättningen. I jordbruksutskottets betänkande framhålls :
... att grunden för en fungerande landskapsvård måste vara ekonomiskt bärkraftiga jordbruksföretag. Områden för avtal om landskapsvård måste väljas så att de underlättar bibehållandet av ett levande jordbruk under överskådlig framtid. Ersättning bör framför allt utgå till aktiva jordbrukare med betesdrift och djurproduktion. Helhetsbilden av landskapet som kulturbärare är viktig.
Även i propositionen underströks att utöver den areal som p g a sina höga natur och/eller kulturvärden är bevaransvärd kan angränsande arealer komma i fråga om det är nödvändigt för helhetsbilden.
I det livsmedelspolitiska beslutet aviseras höjda belopp för landskapsvård för kommande år. Frågan kommer att tas upp i samband med att riksdagen behandlar regeringens miljöpolitiska proposition under våren 1991. Avtal kring landskapsvård och naturvårdsåtgärder måste emellertid vara långsiktiga. De bör kunna slutas för en period om 5 år. Med det nuvarande beslutet är det för det första året möjligt att sluta högst treåriga avtal, men för de senare åren är det oklart om det går att sluta avtal ens med några få års varaktighet. Riksdagen måste klargöra att avsikten är att permanenta detta stöd så att fleråriga avtal kan slutas.
Ersättningsnivåerna måste fastläggas med utgångspunkt i den nya livsmedelspolitiken. NOLA-ersättningen utgjorde ett komplement till det stöd som utgick inom ramen för den övriga jordbrukspolitiken. Den landskapsvårdande ersättningen är en mer självständig ersättning.
Regeringen bör också ges i uppdrag att till riksdagen återkomma med en skrivelse, som redogör för hur den landskapsvårdande esättningen kommit till användning: Hur den fördelats i landet och vilka landskapstyper som genom den bevarats och hur stora arealer det rör sig om.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förtydliganden vad gäller den av riksdagen beslutade ersättningen för landskapsvård,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av ersättningen för landskapsvård i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Alexander Chrisopoulos (v)