Industrisamhället har för länge sedan sprängt de ekologiska ramarna. Vårt samhälles produktion och konsumtion är inte delar i ett fungerande kretslopp. I varje led skapas i stället miljöproblem, vid råvaruutvinnande, transporter, produktion, konsumtion och avfallshantering. Regeringen har aviserat en särskild miljöproposition under våren. Vi återkommer med våra specificerade krav på miljöpolitikens område när riksdagen behandlar denna proposition. I denna motion skall därför bara grunderna för miljöpolitiken beröras, samt sambandet mellan miljöpolitik och handelspolitik.
Den s k 'växthuseffekten' har en gång för alla klargjort att miljöproblemen i grunden handlar om just detta: Vi tär på jordens ändliga resurser och i ett globalt perspektiv är användandet av världens tillgångar ytterst orättvist fördelat. Inga reningsåtgärder i världen kan ta bort utsläppen av klimatförändrande gaser. Vi måste minska utsläppen. Vi måste alltså gå över till andra system, som bygger på användande av förnyelsebara råvaror, återvinning och hushållning med ändliga resurser. I-länderna står för 75% av utsläppen av ''växthusgaser'', USA ensamt för en fjärdedel.
Problemen är att omsätta insikten om detta i medvetet handlande. Fortfarande finns det ett oerhört gap mellan de ambitioner som uttrycks i tal och dem som kommer till uttryck i handling. Så är det också svårt att finna områden där miljöutvecklingen vänts till det bättre. Exempel finns, som t ex att halten kadmium i slam från reningsverken minskat och att halterna av PCB i Östersjön kraftigt gått ned, men sanningen är att utvecklingen som helhet går åt fel håll.
Det är en plågsam insikt, som riskerar att leda till resignation och uppgivenhet, vilket är det sämsta som kan hända. Miljöproblemen är svåra, men inte omöjliga att klara av. De är inte naturkatastrofer långt bortom mänskligt inflytande. De är tvärtom orsakade av mänskligt agerande och därför också möjliga att rå på genom mänskligt agerande.
Detta handlande måste dock ta sin utgångspunkt i en realistisk uppfattning om problemens karaktär och omfattning. Denna realism måste sedan forma politiken på alla områden; trafik, energi, näring, handel och ekonomi. Miljöpolitiken kan inte avgränsas till ett särskilt fack. Miljöproblemen är många och av olika karaktär men det finns vissa områden, som i ett globalt perspektiv måste ges mycket hög prioritet. Även vårt inhemska miljöarbete måste på ett annat sätt än tidigare genomsyras av medvetenhet om dessa synnerligen viktiga områden: klimatförändringar, kemikaliehantering och artbevarande.
Klimatförändringar
Antropogena (mänskliga) aktiviteter ökar koncentrationen av s k växthusgaser i atmosfären. Temperaturen förväntas stiga med 0,3 grader Celsius per decennium. För att sänka ökningstakten till 0,1 grader Celsius per decennium uppskattas den nödvändiga minskningen av koldioxidutsläpp i världen uppgå till 60% av dagens utsläpp. Troligen har ingen annan fråga så omfattande konsekvenser för hela jorden som denna. Svårigheterna att få snabbt genomslag för åtgärder är mycket stora. Allt vårt handlande borde i dag vara präglat av dessa övergripande frågor: ''Hur ska vi i Sverige kunna minska användningen av fossila bränslen ner till 1930-talets omfattning, utan att försämra grundläggande levnadsvillkor? Och hur ska vi kunna bidra till internationella minskningar av motsvarande omfattning?'' Det är åtgärder i den storleken som behövs om vi ska kunna förändra verkligheten.
Kemikalier
Varje år framställs tusentals nya kemikalier. 1970 producerades enligt UNEP (FN:s miljöorganisation) 63 miljoner ton kemikalier, 1985 var produktionen 250 miljoner ton. Många svåra miljöproblem har orsakats av kemikaliehantering. Verkningarna av kemikalier var för sig och när de blandas t ex i avfall är dåligt kända. Kemikaliehanteringen är ett stort och växande problem i både i- och u-länder. Omedelbara åtgärder måste till, annars är det mycket troligt att vi är på snabb väg mot nya stora miljöproblem orsakade av kemikalier. Det producentansvar, som alla tydligen i teorin är överens om, måste också utkrävas i praktiken.
Artbevarandet
Av jordens växt- och djurarter, beräknade till 30 miljoner, finns hälften i de artrika regnskogarna, som nu avverkas i snabb takt. Arter har dött och nya har utvecklats under evolutionen, men nu sker förändringar i snabb takt p g a mänskliga aktiviteter. Det internationella arbetet för att bevara den biologiska mångfalden måste forceras. De arter som en gång förlorats kan aldrig återskapas. Även om vårt land har en tämligen artfattig natur, så är bevarandet av den biologiska mångfalden av största vikt även här.
Det är viktigt för människans egen skull. Vi vet inte vilka kunskaper som dessa arter kan ge oss och vilka möjligheter när det gäller läkemedel och livsmedel, som de är bärare av. Men artbevarandet har dessutom ett egenvärde. Människan måste inse att hon är en del av en mycket större helhet, som finns för sin egen skull, inte för människans. Ödmjukhet inför denna realitet måste leda till en helt annan inställning till andra arter.
Miljöfrågorna och fördelningspolitiken
Globalt lika väl som nationellt drabbar miljöproblemen ojämlikt. Det är visserligen sant att vissa problem drabbar alla lika hårt. En kärnkraftsolycka skonar varken fattig eller rik, men det är lika sant att i de flesta fall drabbas den som är fattig hårdare än den som är rik. Det var ingen slump att fattiga människor drabbades hårdast vid Bhopal-olyckan i Indien. Det är fattiga som bor närmast miljöfarliga industrier. Det är ingen slump att LO-kollektivet i högre grad drabbas av arbetsskador och arbetssjukdomar som har samband med miljöproblem, t ex kemikaliehantering. Miljöpolitiken har liksom andra områden sin tydliga klassprofil.
Det finns också uppenbara risker att även åtgärderna mot miljöproblemen får en sådan profil. När t ex miljöavgifter används i syfte att styra så drabbar de hårdare den som har låga inkomster. Miljöpolitiken måste bygga på solidaritet. När det miljömässiga utrymmet för biltransporter begränsas, så måste t ex färdtjänst prioriteras på bekostnad av tjänstebilsåkande.
Och om företag lägger ner p g a hårda miljörestriktioner, så måste samhällets näringspolitik aktivt träda in och bidra till att finna lösningar. Annars kommer priset att betalas av dem som blir arbetslösa.
Miljöpolitiken och handelspolitiken
Miljöpolitikens första period byggde på föreställningen att vi kunde bemästra problemen genom att rena utsläpp. I dag vet vi att det inte bara är produktionssättet utan även i allra högsta grad produkterna, som ger upphov till problem. Eftersom den internationella handeln ökar måste detta leda till att miljöpolitiken på ett helt annat sätt än hittills blir en viktig del av handelspolitiken och de internationella förhandlingar som bedrivs i syfte att underlätta internationell handel. Betydelsefullt är också det arbete som pågår för att få fram internationell standard på olika områden. Här måste hänsyn till miljön bli en grund för arbetet, så är det inte nu. Sverige bör verka för att nästa s k GATT-runda blir en miljörunda. Sverige måste också verka för att den miljökommitté som tillsattes inom GATT redan 1972 (men aldrig har sammanträtt) väcks till liv och spelar en aktiv roll.
Även inom det europeiska samarbetet måste miljöfrågorna ges en hög prioritet. Inom EG har miljöpolitiken tidigare inte varit ett prioriterat område. Den ingår inte i det som omfattas av det ursprungliga Romfördraget. Men under senare år har arbetet med miljöfrågor intensifierats. Sverige måste verka för att miljöpolitiken tillmäts stor betydelse i förhandlingarna mellan EG- och EFTA-länderna. Förverkligandet av den inre marknaden kommer att leda till en stor ökning av transporterna. I detta perspektiv framstår internationellt samarbete för att utveckla järnvägstransporterna som oerhört angeläget.
I Montrealprotokollet (som reglerar avvecklingen av CFC) har ett viktigt steg tagits i och med att även import av produkter som producerats med CFC ska kunna förbjudas, även om den färdiga produkten alltså inte innehåller CFC. Sverige måste verka för att ett sådant förhållningssätt kommer att ligga till grund även på andra områden.
Standardiseringsarbetet kommer i hög grad att påverka vilken ambition som blir möjlig att upprätthålla när det gäller miljökrav. I Sverige saknas en öppen diskussion kring dessa frågor. Naturvårdsverket, kemikalieinspektionen och flera myndigheter måste bli mer aktiva på detta område. Miljöorganisationer, konsumentorganisationer och de politiska partierna måste också ges större möjlighet att delta.
Vi föreslår därför att en parlamentarisk utredning tillsätts, som får i uppgift att klargöra sambanden mellan handelspolitik och miljöpolitik, samt att lämna förslag till riktlinjer för det fortsatta arbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grunderna för miljöpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöfrågor som grund för nästa GATT-runda,
3. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppgift att redovisa sambanden mellan handelspolitik och miljöpolitik samt att skyndsamt lämna förslag till riktlinjer för det fortsatta arbetet på detta område.
Stockholm den 22 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Annika Åhnberg (v)