Västernorrlands län omfattar de två landskapen Medelpad och Ångermanland och kan sägas vara Sveriges geografiska mittlandskap. Därav turistslogans som ''Mitt- län''. Sveriges geografiska mittpunkt brukar anges till berget Flataklacken i Medelpad.
Länets naturgeografi domineras av berg- och kullterräng och flera stora älvdalar. Det är därför det mest kuperade länet utanför fjällkedjan. Här finns såväl landets brantaste kust (''Höga kusten'') och höjdskillnader på över 400 meter i Indalsälvens dalgång.
Det omväxlande landskapet är grunden till den oerhörda variationsrikedom som naturen bjuder på. Här finns såväl mellansvenska lundar som fjällskogar!
Hotade vattendrag
Men Västernorrland är också ett län som har fått betala ett högt pris för landets välfärd.
Hela 95 % av vattenkraften är utbyggd i länet, och elkraften skickas till stor del söderut -- bara Sollefteå kommun står för hela 16 % av landets vattenkraft! Därigenom har det tidigare synnerligen rika älvfisket av främst lax och havsöring helt slagits ut som näring betraktad. Ett begränsat sport- och fritidsfiske finns i älvmynningarna och i vissa ännu ej exploaterade biflöden och forsar. Exploateringshotet kvarstår dock på olika sätt, bl.a. genom planer på minikraftverk, förstärkta dammbyggen och kraftigare reglering. Därtill kommer den ökande försurningen i de mindre vattendragen.
Därigenom hotas inte bara människors livskvalitet, fritidssysselsättningar och kultur. Eftersom det rör sig om de sista kvarvarande naturliga vattendragen av sin art, så är det också en lång rad växter och djur som är direkt beroende för sin överlevnad av dessa naturliga miljöer.
På många håll i länet pågår försök från exploatörer som vill ta den sista droppen. Det folkliga motståndet är kompakt -- och vi kan bara instämma.
Dessvärre är den socialdemokratiska regeringen en synnerligen opålitlig miljövårdare. Länsstyrelsen beslutade att göra naturreservat i Gideälven för att bl.a. rädda vad som räddas kan för uttern, men regeringen upphävde beslutet! Samma sak verkar vara på väg med Meåforsen eftersom regeringen kortat ner tiden för det interimistiska reservatet. Listan på hotade vattendrag i länet är lång: Inviksån, Bollstaån, Kramforsån, Gådeå, Laxsjöån, Husån, Vigdån, Finnån, Haverö strömmar, Meåforsen, Uman, Mångmanån, Nätraåns övre del och Gideån uppströms Björna.
Vi kräver att alla dessa exploateringar stoppas. Vattenkraftsutbyggnadsepoken måste få sitt slut -- vi har redan tillräckligt med utbyggd vattenkraft!
Haverö strömmar måste skyddas!
Haverö strömmar i Ljungan hotas av ett vägbygge och nya dammbyggen som ska ersätta gamla trädammar. Vi har i en annan motion särskilt krävt att området skyddas från dessa hot.
Indalsälvens delta
Indalsälvens delta är landets största havsdelta. Det är också den största kvarvarande resten av den naturmiljö som tidigare var knuten till främst Indalsälven. Älven är numera kraftigt utbyggd och dämd. I deltat återfinns många av de växter som förr var allmänna längs hela dalen. Det gäller såväl den lilla och hotade ävjepilörten som det mycket sällsynta klådriset (som är landets enda tamarisk). Deltat är också en viktig rastplats och häcklokal för flyttande fåglar av olika slag, varav många är hotade, sällsynta och upptagna i bl.a. Bernkonventionen. På flera av deltats öar finns numera mäktiga lövskogar (mest al) som rymmer en alltmer hotad flora och fauna. Särskilt stor uppmärksamhet har ett litet fåtal observationer av den akut utrotningshotade vitryggiga hackspetten rönt.
Likväl tillåts nu att Europaväg 4 byggs rakt igenom hela deltat! I anslutning till vägen planeras numera turistanläggningar, industriområde, konferenshotell m.m. Midlanda flygplats ligger sedan tidigare i övre delen av deltat på den största ön, och exploatörerna drömmer uppenbarligen om en utveckling lik den kring Arlanda.
Miljöpartiet har i sin partimotion om naturvården krävt att den planerade exploateringen av Indalsälvens delta ska stoppas genom att området skyddas i naturresurslagen (NRL). Vi upprepar detta krav här!
Hotade skogar
Det är långt kvar till 1 %-målet för skydd av naturskog i Västernorrland -- trots att det hör till landets skogsrikaste län och trots det ökade skydd som kommit med inrättandet av Skuleskogens nationalpark och flera naturreservat under 80-talet, ligger skyddsgraden under skyddsgraden för riket som är knappt 0,4 %.
Vi anser därför att fler skyddsvärda skogsområden måste skyddas i länet. Till att börja med alla de områden som finns med i naturvårdsverkets stora urskogsinventering i början av 80-talet. I vissa fall borde det också vara möjligt att utvidga SNV:s gamla förslag.
Dessutom bör man på allvar undersöka möjligheterna att bilda en stor nationalpark i någon av de stora älvdalarna. En möjlighet är att utvidga Sundsjöåsens naturreservat till en Indalens nationalpark. Man skulle då få köpa in även hyggen m.m. Med tiden kommer dock urskogen från Sundsjöåsen att sprida sig i hel området.
Försurningen
Försurningssituationen är mycket allvarlig i stora delar av Västernorrland. Det sammanhänger med låg motståndskraft i jordarna, stora utsläpp i regionen och en betydande import av luftföroreningar från Centraleuropa. Kalkningsprogrammen, som redan är omfattande, hinner inte längre med. Större satsningar på kalkning krävs bl.a. från statsmakternas sida.
Även skogsskador som beror på luftföroreningar finns lokalt i länet. Omfattningen är totalt sett liten, men med tanke på den fortgående markförsurningen kan även skogen drabbas i stor skala i framtiden. Det är därför angeläget att statsmakterna väsentligt höjer sin ambitionsnivå såväl nationellt som internationellt vad gäller att minska utsläpp av försuranden ämnen.
Sundsvall -- miljöskyddsområde
Sundsvall är ökänt för sin dåliga luft. Staden håller tillsammans med Göteborg täten i luftföroreningsligan. Det beror såväl på industrierna runt staden som på den till Sundsvall starkt koncentrerade vägtrafiken.
Det finns därför all anledning att ställa särskilda miljökrav på trafik, industrier och annat i just Sundsvallsområdet. Staden borde bli miljöskyddsområde, och miljökvalitetsnormer och andra specialbestämmelser för att minska utsläppen borde införas.
Miljödelegationen Sundsvall--Timrå har i sitt slutbetänkande (SOU 1990:102) föreslagit en lång rad åtgärder för att förbättra miljösituationen. Vi anser att dessa förslag, undantaget de delar som avser utbyggnader av E4, ska prioriteras och skyndsamt genomföras.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vattenkraftsutbyggnadsepoken är slut och att de i motionen uppräknade hotade vattendragen skall skyddas från exploatering,1]
[att riksdagen beslutar att Indalsälvens delta skall skyddas från vidare exploatering i enlighet med vad som anges i motionen,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökat skydd av skog,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en större nationalpark i Medelpad,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad kalkning m.m. mot försurning i Västernorrland,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra Sundsvall--Timrå- området till särskilt miljöskyddsområde,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skyndsamt genomföra miljödelegationens förslag.
Stockholm den 24 januari 1991 Roy Ottosson (mp) Eva Goe s (mp) Åsa Domeij (mp)
1 1990/91:Bo536