Ny inriktning av jordbrukspolitiken
Regeringen beskriver i miljöpropositionen på ett mycket omfattande och klarläggande sätt alla problem och hot som mänskligheten står inför i dagens och morgondagens samhälle. Forskning och utveckling har genom en långt driven specialisering inom sektorer inte alltid belyst olika ''sidoeffekter'' och biverkningar med tekniska lösningar.
Negativa konsekvenser har på senare tid ''väckt'' många människor till att tänka ekologiskt. Ekonomiska faktorer kan i många fall driva verksamhet i en, för miljön, ödesdiger riktning. Många frågor finns fortfarande att besvara för att vi skall erhålla tillräckligt underlag för att styra marknadskrafterna att samverka i en ny riktning som långsiktigt garanterar vår framtid.
Ett område kan dock tydligt isoleras där kortsiktigt ekonomiska intressen skapar svårreparerade skador, nämligen vår livsmedelsproduktion. I ett historiskt perspektiv har människan i årtusenden förädlat jord och odlat mat. Djur, senare husdjur, har på många olika sätt ingått i ett kretslopp. Vi har som människor också påtagligt ingått i näringskedjor.
Vår nuvarande jordbruksareal har skapats av människor som brutit ny mark för att kunna civilisera vildmark och bygga samhällen. I ambitionen att maximalt nyttja marken har nya metoder hela tiden tillskapats. Denna verksamhet kulminerar under 1900-talet i och med industralismen och dess materialistiska tänkande.
De senaste 70 årens tekniska, kemiska och medicinska forskning har på ett ibland förödande sätt hanterat våra åkermarker. Vår generation förbrukar snabbt det kapital som livsmedelsproducerande mark utgör. De ekonomiska argumenten har tyvärr i många fall varit helt avgörande. Katastrofer som saltökenutbredningen omkring Aralsjön är bara ett exempel.
Sverige anger nu en ny inriktning i jordbrukspolitiken men man kunde önska en något tydligare inriktningsförklaring. Ett hårdare restriktionsförfarande eller nära totalförbud mot kemikalieanvändning inom livsmedelsproduktionen vore helt i linje med den verklighet som beskrivs i propositionen. Ett kemikaliestopp i skogsbruket har i praktiken realiserats -- varför inte nu också inom den produktion som utgör grunden för vår existens? Restsubstanser av biocider i livsmedel, rationell livsmedelshantering som ur kvalitets- och näringsaspekt ifrågasätts samt den nu sjunkande vattenkvaliteten är exempel som bör omnämnas i resonemanget om sambandet mellan kost och hälsa.
Kväveläckaget från jordbruket, vare sig det är kväve från handelsgödsel eller naturgödsel, är problemområden som måste lösas. Tidigare målsättningar har drivit fram dagens situation genom obefintliga eller otillräckliga konsekvensutredningar samt olycklig kombination av kemi och teknik.
Ansatser har gjorts att stimulera producenter att förändra sin produktion till en ekologisk sådan, och dessa initiativ måste nu vidareutvecklas. Vad som här avses är de försök som startade 1989 med s.k. alternativ odling, helt utan användande av handelsgödsel och biocider. Beräknat resultat är ca 1 % av den totala åkerarealen. Odlare som i dag vill förändra sin produktion kan inte erhålla det ekonomiska stöd som i många fall kan vara helt nödvändigt på grund av en tidigare långt driven specialisering. Dessa försök bör utvidgas och permanentas.
Vi bör alltså fortsätta att utveckla vår jordbruksmark och ekologiska teknik för att återgå till den tusenåriga erfarenhetslinjen i stället för att kortsiktigt exploatera och förstöra naturen. Detta bör även ses i perspektiv mot omvärldens utveckling, inte minst i övriga Europa. Våra förutsättningar är betydligt fördelaktigare. Ytterligare resurser krävs därför till rådgivning, information och övrigt stöd till den ekologiska odlingen. Resurser för konsumentmobilisering i livsmedels- och konsumentpolitiska frågor behöver anslås. Regeringen föreslår 2 miljoner för nästa budgetår -- ytterligare medel kommer förmodligen att behövas när mobiliseringen tagit form.
Forskning och utbildning, såväl inom som utanför lantbruksuniversitetet, som arbetar efter renodlade ekologiska principer och mål bör även fortsättningsvis prioriteras och anvisas särskilda resurser. Då kan en framtida livsmedelsproduktion grunda sig på ett system som ger ekologisk balans, inte metoder som kräver insatser av handelsgödsel, energi och biocider.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny jordbrukspolitik i ekologisk balans.
Stockholm den 11 mars 1991 Leo Persson (s) Arne Mellqvist (s)