Vid möte med Nordsjöns strandstater 1987 togs nerskräpning av havskuster med på dagordningen, efter initiativ från den svenska regeringen. Nationerna enades om att fast avfall inte får dumpas i havet. I dag kan konstateras att avtalet inte lett till någon förbättring -- i varje fall inte vid Bohuskusten. Rapporter från flera av Bohusläns kustkommuner 1990 tyder på att skräppåslaget ökat. Ideella föreningar, skolor och enskilda har gjort beundransvärda insatser för att hålla kusten ren, när kommunerna inte längre har ekonomiska resurser att klara städningen.
Städningen av stränderna runt Orust ger en bild av sopbergets storlek. På en kuststräcka runt 35 mil fick frivilliga krafter ihop 2 000 säckar, fulla med allsköns bråte. Arbetsinsatsen värderades till flera hundratusentals kronor.
Smärre undersökningar under åren visar, att merparten av skräpet kommer från andra länder.
Som talesmän för vår valkrets har vi tidigare sökt riksdagens stöd för ett uttalande om statens ansvar för att hålla stränderna rena. Vi menar att staten bör ta de ekonomiska konsekvenserna av sitt beslut att reservera stora delar av Bohuskusten för turism och rörligt friluftsliv. Detta bör närmare utredas. Det är ett riksintresse att kustens många unika strandavsnitt kan nyttjas för de ändamål som riksdagen en gång fattade beslut om. Skulle de ideella krafterna tröttna inför uppgiften, kommer stora delar av kustremsan att bli plastad, för att ta till en drastisk beskrivning.
Det kan noteras att uppvaktningar i departementen och inför statsråd inte gett något resultat. Regeringen ser nerskräpningen av kusten som ett kommunalt åtgärdsproblem, och inte ett nationellt. Många har svårt att förstå att statsmakterna står för kostnaderna när det gäller oljesanering vid utsläpp förorsakat av ett fartyg till havs. Om ett annat fartyg dumpar skräp som hamnar på samma stränder, får kommunerna stå för kostnaden. Vi ser saken så att kommunernas renhållningsansvar i detta avseende bör revideras i så måtto att utrymme ges för generösa bedömningar av krav på kostnadsersättningar från kommunerna. Lämpligen bör länsstyrelsen vara det regionala organ som håller i frågan och som fördelar ersättningarna.
Huruvida förpackningsföretagen, rederier och annan sjöfartsbaserad verksamhet skulle åläggas betala någon form av ''skräpavgift'' undandrar sig vår bedömning, men det är möjligen en utväg att pröva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en utredning i syfte att behandla frågor om vad som är en statlig respektive kommunal angelägenhet vid miljöföroreningar av havsstränder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom ramen för miljövårdande insatser göra en positiv bedömning av anslagsframställningar från kommuner och regionala organ.
Stockhom den 24 januari 1991 Leif Olsson (fp) Kenth Skårvik (fp)