Bohuskusten, Skagerrak, Oslofjorden och kanske Nordsjön, hotas av ''miljöbomber'' i form av sjunkna krigsfartyg från 1940-talet. Det rör sig om 28 fartyg som ombord har miljontals liter olja. Utanför Arendal, vid Norges sydkust, ligger ett 10-tal fartyg med 20 000 ton senapsgas ombord.
Enligt undersökningar gjorda av miljöorganisationer, är fartygen nu i så dåligt skick att vad som helst kan hända. Efter 50 år på sjöbotten börjar även den starkaste pansarplåt att fallera.
Flera av fartygen ligger på vatten rätt nära Strömstadsområdet. Skulle någon av de stora båtarna börja läcka, uppskattas kostnaden för rening och eftervård till 400 milj.kr. att jämföras med 100 milj.kr. för oljepåslaget vid Tjörn 1987.
Totalt rör det sig om enorma laster av olja, gas och kemikalier som ligger på havets botten. Totalt tog Continental Dumping Committé hand om allierade och tyska lager på sammanlagt 302 857 ton kemiska stridsmedel, varav 150 000 sänktes i Skagerrak -- en del ligger väst om Käringön. I Östersjön har både danska, svenska och färöiska fiskare skadats av senapsgas, varav några livshotande.
Enligt föreliggande uppgifter finns det miljöfarliga avfallet utanför den svenska territorialvattengränsen, men med största sannolikhet inom den svenska fiskezonen och på den svenska delen av kontinentalsockeln.
I ett läge som detta finns det olika syn på hur dessa mycket allvarliga miljöfrågor skall angripas. Även bland yrkesfiskarna råder delade meningar, men alla är ense om att förr eller senare kan något komma att hända, som blir till men för fiskerinäringen och för miljön.
Ett förslag är att dumpingområdet skall fyllas med muddermassor, ett annat att fylla vraken med betong. Inget av förslagen är lätt att genomföra.
Med avseende på att de frågor vi här tagit upp har en både nordisk och internationell bakgrund bör både Nordiska rådet och havsdumpningskonferensen arbeta med ärendet. Rimligen bör en strategi utarbetas med analyser av hur t.ex. stridsgas skall destrueras och hur kostnaderna skall fördelas länderna emellan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dumpade fartyg med krigslaster i Västerhavet,
2. att riksdagen beslutar att hos regeringen begära förslag hur en sanering av laster skall gå till.
Stockholm den 25 januari 1991 Leif Olsson (fp) Kenth Skårvik (fp)