Ett aktivt arbete bedrivs ute i länen för att bevara värdefulla kulturmiljöer. Insatserna blir alltmer en integrerad del i att utveckla länen och kommunerna som goda regioner att arbeta och bo i samt erbjuda intressanta områden för turism och rekreation.
Senare års kraftigt minskade behov av och därmed också minskade anslag till beredskapsarbeten har drastiskt återverkat på de resurser som satsas på bevarande, iordningställande och levandegörande av kulturminnen och kulturmiljöer.
Även om viss ökning skett av anslagen till kulturmiljövården de senaste åren är resursknappheten ett besvärande hinder för ett aktivt arbete inom kulturmiljöområdet i länen och kommunerna. Angelägna utvecklingssatsningar kan inte genomföras och i vissa fall hindras kommunerna i sin utveckling av bostads-, arbetsplats- och rekreationsområden. En ytterligare påspädning kan bli jordbrukets avreglering.
Helhetsbilden av landskapet som kulturbärare är viktig. Den areal som vid en avreglering av jordbruket kommer att överföras till annan användning bidrar i dag till att hålla landskapet öppet och innehåller vissa natur- och kulturmiljövärden. Samhället bör i fortsättningen till viss del ta ett ökat ansvar för att den marken även fortsättningsvis hålls i hävd.
I jordbrukspropositionen anförs att regeringen för budgetåret 1990/91 skall fördela ett särskilt anslag på 100 milj.kr. till landskapsvårdande åtgärder. För budgetåren 1991/92 och 1992/93 beräknar jordbruksministern medelsbehovet till 200 resp. 250 milj.kr.
Vi anser att det särskilda anslaget till kulturmiljövården bör fördelas direkt från regeringen till länsstyrelserna. Användandet av medlen bör ske i samråd med naturvårdsverket, lantbruksstyrelsen och riksantikvarieämbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel för kulturmiljöinsatser.
Stockholm den 24 januari 1991 Arne Mellqvist (s) Leo Persson (s)