Inledning
Under framförallt de senaste 30--40 åren har en smygande, men kraftig, omvandling av landskapet skett. Mångformigheten har minskat påtagligt och många naturmiljöer har utarmats eller förstörts. Ett exempel är våra artrika slåtter- och betesmarker som idag blir allt färre. Följden har blivit att antalet hotade växter och djur i vår natur ständigt ökar.
Vem minns inte sin barndoms ängar och hagar, som nu ersatts med tät granskog. I en uppsats i skriften Naturresurser och landskapsomvandling funderar Lars Emelin över hur motsägelsefullt vi behandlat vårt kulturarv.
Vi river inte kyrkor, trots att allt färre deltar i församlingslivet och trots att kyrkorna ligger på värdefull mark. Men för att bevara små rester av odlingslandskapet, som på ett helt annat sätt än slott, herresäten och kyrkor hör till folkets historia, måste man argumentera i det oändliga.
Eklandskapet samt ängs- och hagmarker i Östergötland -- ett riksintresse
Ungefär 30 % av Sveriges kvarvarande areal hagmarker finns inom Östergötland och norra Småland. Flera starkt hotade arter har i detta område sin bästa chans att överleva landskapsomvandlingen.
Östergötlands län är det enskilda län som har störst areal naturbetesmark. Detta har bekräftats i den pågående landsomfattande inventeringen. Cirka 16 000 ha naturligt gräsbärande mark har preliminärt redovisats i länet. Denna areal har klassats vara så värdefull att det borde utgå stöd till betesdrift. I länet finns för närvarande avtal med ca 800 djurhållare som i 5 år svarar för att ca 8 000 ha betesmark skall få rätt vård. Behovet är som synes större.
Speciellt viktigt är eklandskapet (över 300 km2) söder om Linköping i anslutning till Stångåns sjösystem. Detta löper även in i Åtvidabergs kommun. Dessutom finns värdefulla områden med ekinslag kring Söderköping. Eklandskapet är välkänt även utanför naturvårdskretsar. Området har klassats som riksintresse. Naturvårdsvärdena är stora, och ekbestånden -- alltifrån rena ekskogar till enstaka ekbuskage -- är i allmänhet rika biotoper.
Eken -- vårt ädlaste lövträd
Bland ädla lövträd är eken utan jämförelse det viktigaste trädslaget. Ek är det främsta värdträdet för insekter och över 500 arter är knutna till detta träd. Av 128 utrotningshotade insektsarter i Sverige är 39 knutna till ek, eller lika många som alla andra lövträd har tillsammans. Exempel på insekter som är knutna till denna miljö är läderbaggen och ekoxen. Båda finns med på naturvårdsverkets lista över hotade insekter och har troligen sina viktigaste och stabilaste populationer i detta område i Sverige.
Den akut hotade dårgräsfjärilen, som bara finns i Östergötland och på Gotland, lever i f.d. ängsmark med ek och hassel. På torrängar hörs den sällsynta trumgräshoppan som har klarröda flygvingar. Bland fåglar kan nämnas mindre hackspett, skogsduva, näktergal, flera rovfågelsarter samt ett flertal sångare.
I många av eklandskapets hagmarker finns också en imponerande flora. Här finns t.ex. ormtunga, låsbräken, Adam och Eva och fältgentiana som hör till det gamla odlingslandskapet och som nu minskar starkt. I området söder om Linköping finns ca 65 arter i eklandskapet som indikerar värdefull ängs- och hagmark.
En förutsättning för att en ek skall bli tillräckligt bredkronig och grov är att den får växa öppet och fritt i en hagmark. Flera av de viktigaste ekinsekterna kräver också hög värme för sin utveckling, vilket innebär att trädet måste vara exponerat för sol. De gamla omfångsrika ekarna med grov bark i de soliga lägena har vid den nyligen gjorda inventeringen visat sig vara en ''guldgruva'' för mycket sällsynta lavar, som sedan länge varit försvunna i övriga Europa. Lavarna är ekspecifika och lika sällsynta som pilgrimsfalk och varg, enligt en av landets få lavexperter.
Förutom att eken är värd för så många gäster är den dessutom både som enskilt träd och i bestånd ett vackert och viktigt element i landskapsbilden. Den har stor betydelse för lokalbefolkningen och turisterna kring sjöarna söder om Linköping och längs Stångån och Kinda kanal.
Framtiden
Skall eklandskapet finnas kvar i framtiden krävs långsiktiga avtal, 10--15 år, med berörda markägare/djurhållare. Uppskattningsvis kommer enbart denna del av odlingslandskapet i länet att behöva medel för betesdrift i storleksordningen ett par miljoner per år. Tilldelningen budgetåret 1990/91 för hela länet av ädellövhagmarkstöd var 0,2 miljoner för stängsel m.m., varav en del till eklandskapet. NOLA-verksamheten har tilldelats totalt 3,3 miljoner för 1991. Genom att även Linköpings kommun går in med bidrag kommer eklandskapet söder om Linköping att få stöd med 2 miljoner detta år.
Då ädellövskogslagen antogs 1984 framhöll riksdagens jordbruksutskott (JoU 1983/84:23) att ädellövskogen också från rent skoglig synpunkt måste betraktas som en viktig naturresurs med värdefulla egenskaper. Vidare framhölls att det ansågs angeläget att ädellövskogen bevaras i en omfattning som i huvudsak motsvarar nuvarande areal och att förutsättningar skapas för ett fortsatt rationellt ädellövskogsbruk.
Eklandskapet präglas av ständig växling mellan åker, betesmark, löv- och barrskogar. Den fortsatta utvecklingen inom området kommer att formas av utvecklingen inom de areella näringarna och då främst inom jordbruket. Den nya livsmedelspolitiken innebär att jordbruksmark som tidigare odlats med prisreglerad föda skall minska. För att inte stora arealer skall beskogas med gran utgår omställningsstöd till t. ex. plantering av ekskog. Det bedöms att en stor del av den nedläggningshotade arealen i Östergötland utgör naturlig betesmark. Den kan därmed skogsplanteras efter anmälan om att den tas ur produktionen.
Generell arealersättning
När det nuvarande temporära arealstödet försvinner efter tre år, finns det en uppenbar risk för att det artrika eklandskapet beskogas med gran, om djurhållningen upphör. Det kan beröra flera särskilt skyddsvärda biotopområden, som då måste få sitt skydd i form av naturreservat.
Folkpartiet liberalerna har i stället sedan 1986 förordat en generell arealersättning som grundtrygghet och en stabiliserande faktor för bl.a. landskapsvården. Denna ersättning minimerar risken för att ängs- och hagmarkerna skall beskogas. Arealersättningen kan naturligt anslutas till det temporära stödet och är inte svårt för lantbruksverket att administrera.
Enligt vår bedömning skulle en generell arealersättning säkerställa att Östergötlands skyddsvärda eklandskap och ängs- och hagmarker kan fortsätta att brukas och därmed bevaras till kommande generationer.
Hänsynsområde
Som tidigare nämnts är Östergötlands eklandskap, ängs- och hagmarker av riksintresse. För att kunna behålla detta öppna landskap och för skyddet av de hotade arterna behövs avtal med djurhållare och markägare. Det kan behöva ställas olika hänsynskrav på markanvändningen inom olika delar av landskapet. Därför föreslår folkpartiet liberalerna att en ny form för områdesskydd -- hänsynsområde -- skall inrättas genom tillägg i naturvårdslagen. På så vis blir skyddsformen naturvårdsområde överflödig och vissa naturreservat skulle i stället kunna benämnas hänsynsområde. Denna benämning skulle vara tillämplig på många av Östergötlands skyddsvärda områden.
Naturvården måste få en ännu starkare ställning i samhällsplaneringen. Frivilliga naturvårdshänsyn i jord- och skogsbruk, bl.a. bevarande av hagar och ängar, måste stimuleras. Hotade växt- och djurarter och deras livsmiljöer måste få ett starkare skydd.
I proposition 1989/90:146 om en ny livsmedelspolitik uttalar regeringen bl a: ''Miljömålen i den nya livsmedelspolitiken är att slå vakt om ett rikt och varierat odlingslandskap och...'' Vidare fastslås: ''En betydande del av Sveriges växtarter och majoriteten av de hotade arterna är knutna till det gamla odlingslandskapet.'' Medel för detta miljömål anvisas över anslaget B 12. Landskapsvårdande åtgärder, och för budgetåret 1991/92 föreslås 200 milj.kr.
Till inköp av naturreservat föreslår folkpartiet liberalerna 140 milj.kr., vilket överensstämmer med naturvårdsverkets önskemål. Det innebär 60 milj.kr. mer än vad regeringen anslagit för samma ändamål.
Mot bakgrund av de motiveringar vi anfört i denna motion är det ytterst angeläget att ekbestånden och ängs- och hagmarkerna i Östergötland tilldelas medel så att de kan bevaras och få den skötsel som erfordras.
Det ökande intresset för miljö och naturvård, de akuta behoven av åtgärder och tidigare försummelser gör att arbetssituationen för personalen vid länsstyrelserna är ansträngd. I en partimotion om naturvården, under allmänna motionstiden, har folkpartiet liberalerna för budgetåret 1991/92 till D 1. anslagit 20 milj.kr. mer än regeringen till personalförstärkning på länsstyrelsernas avdelning för den gröna naturvården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel för skydd av det mycket värdefulla eklandskapet samt ängs- och hagmarkerna i Östergötlands län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av en generell arealersättning för bevarandet av det öppna eklandskapet och ängs- och hagmarkerna i Östergötland.
Stockholm den 11 mars 1991 Lola Björkquist (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)