Det svenska sopberget växer stadigt och utgör ett växande miljöproblem. Volymen är redan idag sådan att den utgör ett problem att åstadkomma fysiska lagringsmöjligheter. Urlakningen vållar svårbemästrade och svårförutsebara effekter.
Som ett led i att minska sopbergsproblemet tillämpas i ökande omfattning källsortering i hushåll och på arbetsplatser. Glas, papper m.m. återvinnes, medan batterier m.m. destrueras. Det råder enligt min mening ingen tvekan om att omfattningen av källsortering behöver öka väsentligt. Hushållen har i allt högre utsträckning kommit att acceptera och efterfråga källsorteringsmöjligheter. Det är rimligt att anta att kommunerna kommer att i ökad utsträckning kräva källsortering.
Ett problem i detta sammanhang är emellertid att de flesta förpackningar och emballage saknar uppgift om på vilket sätt detsamma kan omhändertas efter källsortering. För att möjliggöra en effektiv källsortering borde framgå möjlighet till återanvändningssätt, till eldning etc. Det föreligger därför ett klart behov av utarbetade regler och rekommendationer för att ange källsorteringsmöjligheter för emballage och förpackningar.
Inför föregående riksmötes behandling av motioner i detta ärende var jordbruksutskottet inte berett att föreslå riksdagen någon åtgärd i anledning av motionerna. Anledningen var bl.a. det förslag till positiv frivillig miljömärkning som riksdagen lämnat utan erinran 1989. Detta måste anses vara ett steg i rätt riktning men torde redan nu kunna sägas vara otillräckligt för att möjliggöra en kraftfull och nödvändig ökning av källsorteringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler och rekommendationer för märkning av emballage och förpackningar med avseende på deras källsorteringsmöjlighet.
Stockholm den 24 januari 1991 Rolf Kenneryd (c)