Sedan riksdagen enligt JoUs förslag i betänkande 1987/88:23 den 7 juni 1988 slog fast att reglerna om bilars avgasutsläpp m.m. inte fick inkräkta på konkurrensen på bilservicemarknaden har bilavgaslagen och bilavgasförordningen ändrats och utformats i enlighet därmed.
Naturvårdsverkets förordningar som reglerar detta område, och särskilt de s.k. A40-bestämmelserna, har dock inte ändrats i enlighet med riksdagsbeslutet. Däremot har regeringen som en följd av riksdagsbeslutet uppdragit åt Naturvårdsverket att utfärda regler som innebär att även andra delar, än de delar som bilar utrustas med som förstagångsutrustning, skall kunna användas vid reparationer av avgasrelaterade system på bilar.
Under sommaren remissbehandlades det förslag till certifieringssystem (A91-bestämmelserna) som enligt Naturvårdsverket skulle svara mot regeringens uppdrag. Men Naturvårdsverkets förslag tillgodosåg på intet sätt riksdagsbeslutets grundläggande krav på att konkurrensen på bilservicemarknaden skulle upprätthållas. Följaktligen protesterade praktiskt taget alla remissinstanser inklusive Näringsfrihetsombudsmannen, Statens Pris- och Konkurrensverk liksom AB Svensk Bilprovning mot förslaget. Skälet härför var att certifieringssystemet skulle bli orimligt kostsamt och administrativt betungande för leverantörer av avgasrelaterade bildelar. Detta i sin tur kunde väntas leda till att konkurrensen på alla områden inom bilservicemarknaden skulle försämras eller upphöra helt när inte allbilverkstäder av olika slag skulle kunna köpa andra delar än s.k. originaldelar till aktuella reparationer. Som exempel kan nämnas att kostnaderna (beräknade av Naturvårdsverket) för att certifiera de ca 1.500 typer av tändstift som lågt räknat finns på den svenska marknaden skulle uppgå till ca 175 milj kr. För de totalt inemot 50.000 artiklar som enligt Naturvårdsverkets definition kan anses vara avgasrelaterade skulle den totala certifieringskostnaden uppgå till mellan 11 och 12 miljarder kr.
Lika lite denna gång som i tidigare fall tog Naturvårdsverket hänsyn till remissopinionen och överlämnade sitt förslag till A91-bestämmelser till regeringen i september 1990. Förståndigt nog har regeringen dock ännu inte tagit ställning till Naturvårdsverkets förslag. Bl.a. har resultatet av den GATT-notifikation som ägt rum under hösten avvaktats. (GATT-notifikationer brukar sällan leda till konkreta invändningar från mottagarländerna. När så sker är det ett tecken på att landet ifråga anser att ärendet är mycket viktigt.) I detta fall har EG kommit med en relativt utförlig kommentar till det svenska förslaget och påpekat att bildelstillverkare inom EG skulle diskrimineras på den svenska marknaden om förslaget genomfördes. EG framhåller explicit sin önskan om att de svenska myndigheterna beaktar EGs synpunkter i frågan.
EG gjorde alltså samma bedömning som bl.a. den bilmärkesobundna sektorn, nämligen att A91 utgör ett handelshinder som skulle hämma konkurrensen på den svenska marknaden.
Denna relativt omfattande genomgång av A91- bestämmelsernas tillkomst och ärendeläget motiveras dels av frågans vikt i konkurrenshänseende, dels av att regeringen uppenbarligen insett att Naturvårdsverkets författningar om bilavgasregler (A40-bestämmelserna m.fl.) inte stämmer överens med bilavgaslagen, bilavgasförordningen och med de förarbeten till dessa som Jordbruksutskottets betänkanden utgör. Att denna situation uppkommit beror i sin tur dels på att Naturvårdsverkets författningar har tidigare riksdags- och regeringsbeslut som utgångspunkt, dels på att Naturvårdsverket anmärkningsvärt nog inte har ändrat tidigare utfärdade författningar i enlighet med aktuella riksdagsbeslut. Dock är A91-förslaget -- även om det är missriktat och i praktiken inte leder till en rimlig konkurrenssituation i branschen -- i formell mening ett förslag som syftar till att efterkomma riksdagens beslut. Däremot har regeringen inte i övrigt ålagt Naturvårdsverket att anpassa sina bestämmelser på bilavgasområdet i enlighet med riksdagens uttalade vilja att slå vakt om konkurrensen i här aktuella avseenden.
Riksdagens beslut avser helt klart att garantera en tillräcklig konkurrens på bilservicemarknaden. Riksdagen bör därför åter uppmärksamma problemet och uppdra åt regeringen att ålägga Naturvårdsverket att utforma samtliga författningar rörande bilavgasområdet i enlighet med kravet på att konkurrensen skall upprätthållas. Främst därvidlag är att A40-bestämmelsernas grundläggande inriktning ändras så att det är bilarnas funktion i bilavgashänseende som skall upprätthållas under hela den tid de brukas, inte att bilarna är utrustade med av respektive billeverantör certifierade och artikelnumrerade delar angivna i typintygsansökningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att utforma samtliga författningar rörande bilavgasområdet i enlighet med de krav som riksdagen ställt på att konkurrensen skall upprätthållas.
Stockholm den 22 januari 1991 Ivar Franzén (c) Lennart Brunander (c)