Stranderosionen har förekommit i trakten av Ystad i Skåne under lång tid. Den har dock inte vållat erosionsproblem förrän på 1950-talet. Under de senaste decennierna har vid några tillfällen ''erosionskatastrofer'' inträffat. Stormar, högvatten och vågor i kombination har medfört att strandlinjen på vissa ställen förskjutits ett par hundra meter. Hus har fallit i havet. Bad och rekreationsmöjligheter har förstörts. Vidtagna åtgärder har delvis varit felaktiga och förvärrat situationen.
Från Löderups kommuns och Ystads stads, sedermera Ystads kommuns, sida har försök gjorts sedan 1950-talet att engagera staten. Försöken har dock haft föga framgång. Tekniska insatser har gjorts av såväl kommunerna som av enskilda personer. Ystads kommun har även gjort omfattande utredningsinsatser och engagerat forskare i frågan, sannolikt den enda praktiskt inriktade forskningen som bedrivits inom detta område. Ystads kommun har hittills satsat nära 10 milj.kr. på erosionsproblemen.
Den lokala inställningen har hela tiden varit följande: ''Detta är problem av sådan omfattning, att det ej är rimligt att små enskilda kommuner ensamma skall lösa detta.'' Denna inställning delas av länsstyrelsen.
Vidare anser man, att naturen får ha sin gång på huvuddelen av våra strandområden. Tekniska insatser bör dock göras dels för att återskapa förstörda strandmiljöer och dels för att rädda stora värden, som står på spel. Insatser skall endast göras på utvalda platser. Inom Ystads kommun har valts ut tre platser där utredningar visat att åtgärder bör vidtas. Dessa platser är ett avsnitt av stranden väster om Ystad, Sandskogen vid Ystads saltsjöbad samt Löderups strandbad. På övriga avsnitt anser man att naturen får ha sin gång.
De största problemen förekommer i Löderups strandbad. Enligt forskarna förekommer här landets mest omfattande erosion. Här hotas såväl enskilda som kommunala och statliga intressen. Bl.a. hotas 300 fritidshus, vägar, camping, fritidsanläggningar, badliv, rekreationsmöjligheter etc.
För Löderups strandbad har representanter från länsstyrelsen, kommunen och stugägare gemensamt utarbetat ett nio-punktsprogram som innehåller följande aktiviteter:
1. Teknisk lösning för hela Löderups Strandbad utarbetas.
2. Kalkyl för dito utarbetas.
3. Möjligheter och risker belyses.
4. Finansieringsförslag grundat på en gemensamhetsanläggning utarbetas.
5. Information lämnas till boende och andra berörda.
6. Ny plan för Löderups strandbad utarbetas.
7. Teknisk lösning för VA-anläggningar utarbetas.
8. Förrättning, förskotterad av kommunen, genomförs. Vattendom söks.
9. Anläggningsarbeten utförs.
Programmet förutsätter ett engagemang från såväl statens, kommunens som de enskildas sida. Härvid är en lösning av finansieringsfrågan av avgörande betydelse för projektets framgång. Den totala kostnaden har beräknats till 15--20 milj.kr.
För de akuta insatser som krävs på kort sikt finns vedertagna tekniska lösningar. På lång sikt krävs uppföljning av gjorda insatser samt ytterligare forskning avseende erosions- och strandskyddsproblematik samt växthuseffektens framtida påverkan på kustnära områden.
Det föreslagna åtgärdsprogrammet samt de förhållanden som råder vid Löderups strandbad gör denna plats lämplig för ett sådant forskningsprojekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statligt engagemang i det föreslagna niopunktsprogrammet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning avseende erosions- och strandskyddsproblematik m.m.
Stockholm den 23 januari 1991 Kaj Larsson (s) Margit Sandéhn (s) Börje Nilsson (s)