Enligt 7
§ andra stycket hälsoskyddslagen, 1982:1088, krävs miljö- och hälsoskyddsnämndens tillstånd för anordnande av avloppsanordning till vilken vattenklosett är ansluten. Finns ingen vattenklosett ansluten, krävs endast skriftlig anmälan till nämnden. Tillstånd eller anmälan krävs ej om avloppsanordningen kräver tillstånd enligt miljöskyddslagen eller är avsedd att föra avloppsvatten till allmän avloppsanläggning.
Vid sin prövning har nämnden att bedöma anordningens lämplighet med hänsyn till kravet i HLs 7 § första stycket, där det sägs att ''avloppsvatten skall avledas, renas eller på annat sätt tas om hand så att sanitär olägenhet inte uppkommer''. Med sanitär olägenhet avses enligt HLs 1 § en störning som kan vara skadlig för människors hälsa och som inte är ringa eller helt tillfällig. Exempel på störningar till följd av avloppsutsläpp, som kan rubriceras som sanitär olägenhet, är utsläpp nära en badplats med risk för smittospridning till badande eller avloppsutsläpp som kan förorena dricksvattentäkter.
I miljöskyddsförordningen 1989:365 föreskrivs en anmälningsskyldighet för utsläpp av avloppsvatten från avloppsanläggning som betjänar upp till 2 000 invånare. Anmälan görs till miljö- och hälsoskyddsnämnden. För större anläggningar krävs tillstånd av antingen koncessionsnämnden eller länsstyrelsen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har således att pröva ansökan om tillstånd eller anmälan enligt HL respektive anmälan enligt MF. I ett tillståndsärende kan nämnden antingen bevilja tillstånd med eller utan villkor, eller avslå ansökan. I ett anmälningsärende kan nämnden meddela råd om försiktighetsmått etc.
Enligt MFs 20 § behöver anmälan ej göras beträffande utsläpp av avloppsvatten från enstaka hushåll. I sådana fall handhas förprövningen endast med utgångspunkt från HLs bestämmelser om att anordningen skall utföras så att sanitär olägenhet ej uppstår. Detta innebär i princip att nämnden vid sin bedömning ej kan ta hänsyn till att avloppsutsläpp kan orsaka allvarliga störningar i en recepient genom tillförsel av närsalter med eutrofiering (övergödning) som följd. Denna typ av miljöstörning anses normalt ej kunna medföra sanitär olägenhet. Däremot när en prövning sker enligt MF kan bedömningen omfatta risken för eutrofieringseffekter och andra störningar i vattenmiljön.
Miljö- och hälsoskyddsnämnderna upplever det som en stor brist att de vid förprövningen enligt HL ej kan uppställa krav för att förebygga andra störningar än sådana som kan rubriceras som sanitär olägenhet vid utsläpp av avloppsvatten. Orsaken till detta är en otillräcklig samordning mellan hälsoskyddslagens och miljöförordningens bestämmelser.
Berörd lagstiftning bör ändras så att miljö- och hälsoskyddsnämnderna vid förprövning av enskilda avloppsanläggningar skall ha möjlighet att ta hänsyn till såväl risken för sanitär olägenhet som för eutrofieringseffekter och andra störningar i vattenmiljön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i miljöskyddsförordningen att hänsyn kan tas till både sanitär olägenhet och miljöstörningar vid prövning av utsläpp av avloppsvatten.
Stockholm den 24 januari 1991 Ingvar Johnsson (s) Rune Johansson (s) Rune Evensson (s) Britt Bohlin (s)