Försurningen är ett av våra allra största miljöproblem. Vissa kalkningsinsatser har gjorts men för att i tillräcklig omfattning motverka försurningen är behovet av ytterligare kalkning mycket stort. Av en under l989 redovisad utredning framgick bl.a. att det finns omfattande försurningsskador i sjöar och vattendrag i Norrlands inland och fjälltrakter, trots de insatser som gjorts. Eftersom vi bedömt statsbidragen till kalkningsverksamhet i dessa vatten vara otillräckliga har vi under flera år motionerat om ökade anslag för verksamheten, men fått avslag.
I årets budgetproposition (bilaga 16) föreslås, i avvaktan på en särskild proposition, oförändrade anslag för samtliga poster som -- i likhet med statsbidrag för kalkning -- ingår i avsnittet miljövård.
Eftersom det inte varit möjligt att få erforderliga anslagshöjningar för kalkning under tidigare år vill vi att riksdagen i år -- innan den särskilda propositionen framläggs -- gör ett uttalande om vikten av att erforderliga medel anslås för detta synnerligen betydelsefulla ändamål.
Från olika delar av Norrland kommer rapporter om behovet av omfattande åtgärder för att motverka försurningen. Vi vill som exempel redovisa förhållanden och behov i två olika områden.
Av Västernorrlands läns 3 700 sjöar som är större än ett hektar är fiskreproduktionen hotad i 1 600. I ytterligare 1 250 sjöar hotas existensen för mer känsliga organismer som kräftdjur, snäckor och sländor. I cirka 1 400 av länets sjöar beräknas att livsmedelsverkets gränsvärde för svartlistning överskrids. Allt detta kan åtgärdas med ökade kalkningsinsatser, vilka dessutom skapar en betydligt bättre livsmiljö för boende i länet. För att öka kalkningsverksamheten till en realistisk nivå erfordras nästan en fördubbling av för närvarande utgående medel, nämligen från 11 till 20 milj. kr.
Ett annat exempel är Härjedalens kommun i Jämtlands län. Kalkningsbehovet har beräknats efter samråd mellan kommunen och länsstyrelsen. På grund av den accelererande verkan som försurningsförloppet har i mark och vatten inom berörda områden av kommunen begär man drygt 52 milj. kr. i statsbidrag för kalkning under l99l. Det framhålls att det är av yttersta vikt för fisket inom kommunen att åtgärder vidtas innan det är för sent.
Vi har tagit dessa två exempel för att visa vilka stora behov som finns av kalkning i Norrlands sjöar och vattendrag. Det bör uppmärksammas att vårt land inte kan undgå att göra erforderliga insatser. Frågan är bara när. Vi kan uppskjuta åtgärderna men det blir i så fall dyrare eftersom ytterligare skador hinner uppstå om tillräckliga medel inte anslås under de närmaste åren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ökade anslag för kalkning av sjöar och vattendrag i främst Norrland.
Stockholm den 23 januari 1991 Martin Olsson (c) Stina Eliasson (c) Görel Thurdin (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Per-Ola Eriksson (c)