Den här partimotionen är en övergripande motion som tar upp vår syn på naturvårdspolitiken. Men många av våra förslag av stor betydelse för naturvården tas upp i andra partimotioner t.ex. i motionerna om skogsbruk och jordbruk. Vi återkommer också med vår syn på politiken inom naturvårdsområdet, bl.a. budgetfrågorna, i samband med behandlingen av miljöpropositionen som kommer att presenteras i februari.
Allmänna synpunkter
Trots det ökande allmänna medvetandet om att vi är direkt beroende av naturresurserna och att det därför är av yttersta vikt att hushållningen med naturresurserna hävdas är den svenska politiken på naturvårdsområdet skandalöst dålig. Visserligen höjdes anslagen till inköp av mark kraftigt procentuellt sett i förra budgetpropositionen, men anslagen var från början mycket låga. En utredning har arbetat med en översyn av naturvårdslagen, men den har inte lämnat några långtgående förslag till förändringar och undvikit kontroversiella frågor som t.ex. frågorna om ersättning till markägare. En mycket liten del av Sveriges areal är skyddad. Det är t.o.m. så att en produktionsinriktad lagstiftning (t.ex. skogsvårdslagen) och statliga bidrag (t.ex. bidrag till byggande av skogsbilvägar) styr utvecklingen mot en allt hårdare utarmning av naturmiljön.
Det krävs ett trendbrott i den svenska naturvårdspolitiken om utvecklingen ska kunna vändas. Som ett försiktigt och kortsiktigt mål har vi föreslagit att 1% av den produktiva skogsmarken nedanför den gamla skogsodlingsgränsen ska skyddas. Men på längre sikt är det inte tillräckligt om den snabba utslagningen av arter ska kunna stoppas. Den internationella naturvårdsunionen har föreslagit att 10% av alla representativa naturtyper bör skyddas. Vi anser att riksdagen bör anta denna målsättning som ett långsiktigt mål. En utredning bör tillsättas för att utarbeta en plan för hur detta mål ska kunna uppnås i praktiken.
Eftersom Sverige har ställt sig bakom den internationella naturvårdsunionens ''World Conservation Strategy'' tycker vi att det är dags att riksdagen uttalar sig för att den svenska naturvårdspolitiken ska harmoniseras i enlighet med denna.
Miljö- och naturvården har en svag ställning inom statsförvaltningen i allmänhet och har svårt att hävda sig i intressekonflikter. Den ''gröna'' sidan har varken i länsstyrelsernas naturvårdsenheter eller inom naturvårdsverket prioriterats högt. Naturvårdens ställning och den ekologiska kompetensen måste därför stärkas inom statsförvaltningen. I vårt budgetförslag för civildepartementets verksamhetsområde har vi anslagit 50 milj. kr. utöver regeringens förslag till förstärkning av länsstyrelsernas naturvårdsenheter.
Biotopskydd
I Sverige saknas, till skillnad mot t.ex. i USA, ett skydd för hotade arters livsmiljöer. Sverige uppfyller inte sina internationella förpliktelser på området. Trots att Bernkonventionen (1983), som ställer krav på biotopskydd, sedan länge är ratificerad av Sverige har regeringen inte lagt fram något lagförslag om biotopskydd. I december 1989 presenterade miljöpartiet ett förslag till lag om skydd av hotade arter och deras biotoper som vi menar skulle uppfylla Sveriges internationella förpliktelser.
En utredning har arbetat med en översyn av naturvårdslagen och lämnade sitt slutbetänkande (SOU 1990:38) i april förra våren. Utredningen kom inte med några långtgående förslag. I december 1990 skickade regeringen förslag till ändringar i naturvårdslagen på lagrådsremiss. Bland förslagen till lagändringar finns komplettering med ett försiktigt biotopskydd. Förslaget innebär att regeringen eller myndighet regeringen bestämmer kan förbjuda arbetsföretag i vissa mindre biotoper. Vi anser förslaget vara helt otillräckligt. Lagen garanterar inte att regeringen gör något alls eftersom regeringen har rätt att låta bli att agera. Förslaget är heller inte tillämpbart på biotoper som omfattar större arealer och sätter t.ex. inte stopp för skövlingen av urskogarna. Vi är också kritiska till förslaget på fler än dessa två punkter men väljer att inte föra något längre resonemang om detta nu. När regeringens slutgiltiga förslag presenteras i februari återkommer vi med ytterligare förslag om biotopskydd.
Naturvårdslagen
Att den svenska naturvårdslagstiftningen, där naturvårdslagen ingår, är svag är allmänt känt bland dem som är engagerade i frågorna. Därför har naturskyddsföreningen lagt fram ett förslag till ny naturvårdslag (Bättre naturskydd, 1986) och efter hårt tryck från bl.a. naturskyddsföreningens sida satte man till en utredning (se föregående avsnitt).
Utredningen vågade inte ens föreslå någon ändring av ersättningsreglerna till markägare som ändrades 1987. Naturvårdslagen försämrades drastiskt 1987 i samband med uppgörelsen mellan centern och socialdemokraterna om plan- och bygglagen. Tidigare hade markägaren rätt till ersättning då krav på naturvårdshänsyn ''försvårade pågående markanvändning inom fastigheten''. Efter lagändringen blev formuleringen ''försvåra pågående markanvändning inom berörd del av fastigheten''. Markägarintressena stärktes och naturvården fördyrades kraftigt. I praktiken har lagändringen lett till att ambitionerna har fått sänkas betydligt inom naturvården. Vi kräver därför att 26§ i naturvårdslagen ändras så att ersättningsreglerna blir desamma som de som gällde före 1987.
Nationalparkerna
I vårt budgetförslag för miljödepartementets verksamhetsområde föreslog vi förra året en rejäl satsning (totalt 500 milj. kr.) på inköp av mark för att skydda de sista resterna av urskog och urskogsliknande naturskog som finns kvar i landet. Vi tänker återkomma med samma förslag i samband med behandlingen av miljöpropositionen då vi lägger fram vår samlade budget för miljöområdet.
Naturvårdsverket har presenterat en nationalparksplan. Vi anser att den var en bra början och att den ska bilda underlag för en ökning av den skyddade arealen. Men nu är det dags att gå vidare! Naturvårdsverket bör ges i uppdrag att ta fram en ny omfattande plan för inrättande av nationalparker med ett delmål att skydda 1% av den produktiva skogsmarken. I det arbetet måste också behovet av skogsnationalparker, som ligger längre från fjällområdena än vad huvuddelen av nationalparkerna gör, beaktas. En stor skogsnationalpark skulle kunna fungera som livsmiljö för hotade större däggdjur som björn och varg. Det är också viktigt att naturvårdsverket tar fram förslag för inrättande av nationalparker även i Norrlands älvdalar.
En av anledningarna till att så liten areal är skyddad som nationalparker i skogsbygderna är troligen de högre kostnaderna för att köpa in marken. Skogsmarken kostar helt enkelt mer än fjäll och impediment. Ett sätt att minska kostnaderna skulle vara att delvis köpa upp kalhuggen mark som naturligtvis är billigare! Naturvård är mycket långsiktig och får marken vara ifred utvecklas den förr eller senare till urskog.
Marina reservat
Arbetet med inrättandet av marina reservat måste påskyndas. Frågan är om de skyddsinstitut som finns i naturvårdslagen idag är lämpliga med hänsyn till de här områdenas speciella karaktär. Vi föreslår att naturvårdsverket får i uppdrag att se över om de skyddsinstitut som finns i naturvårdslagen är tillräckliga. Om det går att hitta någon lämpligare form för skydd bör naturvårdsverket lägga fram ett förslag till nytt skyddsinstitut. Exempel på områden som bör skyddas är: VäderöarnaKosterarkipelagenHallands väderö Torhamns uddeVattnen kring KarlsöarnaVattnen kring Fårö och Gotska sandönDen obrutna kuststräckan mellan Arkösund och VästervikDelar av Stockholms yttre skärgårdHöga kustenDelar av Norrbottens skärgård
Skötsel av naturreservat
Naturvårdsverket betonar, i sitt budgetäskande, starkt bristen på resurser till vård av naturvårdsobjekt. Många naturreservat är mycket vanskötta. Verket skriver att det blir nödvändigt att upphäva naturreservat och sälja fastigheter från naturvårdsfonden. Dessutom menar man att säkerställandearbetet måste minskas och pengarna användas till skötsel genom att medel disponeras om inom verkets ram om anslaget till skötsel inte höjs kraftigt. Vi återkommer med förslag till rejäl anslagsförstärkning om inte regeringen gör det i samband med miljöpropositionen.
Mark i odlingslandskapet
En stor del av de hotade arterna är knutna till odlingslandskapet. Framförallt till naturliga (ej gödslade) slåtter- och betesmarker samt småbiotoper som åkerholmar, småvatten och öppna diken. Arterna i jordbrukslandskapet hotas framförallt pga ändrad markanvändning, t.ex. igenläggning av diken, bortröjande av odlingshinder, igenplantering av åker och minskad användning av permanent betesmark. Användning av kemiska bekämpningsmedel och kraftig kvävegödsling är andra hot mot många växter i odlingslandskapet.
I kulturlandskapet är det inte så enkelt att områdena bara kan skyddas från mänsklig påverkan. De här markerna kräver aktiv skötsel som inte är företagsekonomiskt lönsam för bönderna. NOLA-projektet (Naturvård i OdlingsLandskapet), som betalar lantbrukarna för naturvårdsinsatser, har slagit väl ut men tilldelningen av pengar ligger långt under behoven.
I samband med det jordbrukspolitiska beslutet i juni 1990 beslutade riksdagen att ett anslag om ersättning för landskapsvård ska inrättas. Efter några år ska ersättningen vara uppe i 250 milj. kr. Naturvårdsverket pekade i sitt remissvar på att det krävs minst 500 milj. kr för att klara de mest skyddsvärda markerna. Miljöpartiet föreslog också 500 milj. kr. när beslut fattades om den nya jordbrukspolitiken. Trots att en av målsättningarna för den nya jordbrukspolitiken var att stärka miljö- och naturvårdens ställning kommer den att medföra klart negativa effekter på naturvårdens område samtidigt som den inte löser jordbrukets miljöproblem. Istället för att minska användning av handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel och fortsätta bruka en större areal valde majoriteten att minska åkerarealen. Den mark som kommer att läggas ned och skogsplanteras blir sannolikt mindre produktiv mark i skogsbygd och det är just den marken som är värdefullast för naturvården. Ett anslag på 250 milj. kr. räcker inte långt i det perspektivet.
Vi återkommer med vårt förslag till anslag i samband med att miljöpropositionen behandlas.
Våtmarker och sumpskogar
En stor del av Sveriges våtmarker och sumpskogar har dikats ut och försvunnit vid markanvändning för jord- och skogsbruk. Årligen avvattnas 15.000 ha skogsmark och ännu mer skyddsdikas. Förutom att dessa områden är viktiga biotoper för hotade arter är de viktiga för miljön eftersom de fungerar som kvävefällor. Skydd för dessa områden tas upp i vårt lagförslag om biotopskydd (Rapport om biotopskydd, December -89, också presenterad som partimotion under den allmänna motionstiden i januari 1990) och tas också upp i vår partimotion om skogsbruk.
Vi anser att betydligt strängare krav på tillståndplikt och naturvårdshänsyn måste ställas för exploatering av den här typen av områden. Det gäller t.ex. skogsdikning (inkl. skyddsdikning) och torvtäkt. I vårt lagförslag har vi föreslagit att en nogrann miljökonsekvensbeskrivning måste genomföras innan tillstånd ges. En förutsättning för att tillstånd ska kunna lämnas är att det aktuella området inte är biotop för eller har väsentlig betydlse för växt- eller djurarter som tillhör artdatabankens hotkategorier 1 och 2. Artdatabanken utgörs av en lista över hotade arter uppdelade i fyra olika kategorier. De två högsta hotkategorierna (1 och 2) betecknas som akut hotade respektive sårbara. I de fall tillstånd ges måste betydligt strängare krav på försiktighetsmått ställas än idag. Vi kommer att åter lägga fram förslag om förstärkt biotopskydd i samband med att miljöpropositionen behandlas.
Naturresurslagen
Naturresurslagen är en lag som genom sin utformning från början var dömd till att bli ett fiasko för naturvården. Meningen är att lagen ska ta hänsyn till olika riksintressen i samhällsplaneringen. Men lagens diffusa begrepp om vad riksintresse är och avsaknad av vägledning för hur olika riksintressen ska vägas mot varandra, gör att bedömningar enligt lagen, i de fall där lagen överhuvudtaget tillämpas, görs helt godtyckligt.
En annan svaghet med lagen är att de områden som är skyddade som riksintressen p.g.a. sina natur- och kulturvärden inte längre är skyddade om skyddet t.ex. innebär ett hinder för utvecklingen av det lokala näringslivet. Naturresurslagens diffusa karaktär, och de möjligheter som därför finns till en godtycklig tillämpning, gör att lagen måste sägas vara av mycket underordnad betydelse för att värna om naturområden och naturens mångfald.
Bostadsutskottets uttalande om att ''angelägenheten att väsentliga bevarandeintressen får ett effektivt stöd genom den nya lagen'' var välmenande, men lagtexten är tyvärr inte utformad så att den målsättningen kan nås.
En parlamentarisk kommitté arbetar just nu med en översyn av miljölagstiftningen och kommer att lämna sitt första betänkande den 29 januari. Utredningen kommer troligen att få ytterligare två år på sig. Vi anser att naturresurslagen och naturvårdslagen ska omfattas av översynen och ingå tillsammans med den rena skyddslagstiftningen i en ny miljöbalk. De bestämmelser i naturresurslagen som syftar till att skydda exploateringsintressena kan utgå. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att lämna tilläggsdirektiv till utredningen om detta.
I väntan på den utredningen, med förhoppningsvis nya förslag och efterföljande proposition, anser vi att naturresurslagen bör ändras på ett par punkter för att få bort de värsta fadäserna. Riksdagen bör fatta beslut om att stryka lagens 3 kap. 1
§ andra stycket som bl.a. säger att skyddet inte gäller om det hindrar utvecklingen av det lokala näringslivet. Begreppet riksintresse bör preciseras och listan med riksintressanta områden fastställas i lag.
Även om skyddet i naturresurslagen är mycket svagt, vill vi att lagen kompletteras så att Emån och Indalsälvens delta skyddas i lagen.
Invallningsprojektet av Emån måste stoppas. Idag när det allt mer talas om återskapande av våtmarker av miljö- och naturvårdsskäl förstörs naturliga våtmarker och översvämningsmarker. Emån är också en viktig biotop för hotade arter som havsöring och mal. Malen finns idag bara kvar på tre platser i landet! Översvämningsmarkerna är också viktiga för flyttande fåglar som gäss, änder och tranor.
I landets största havsdelta, Indalsälvens delta, byggs nu en ny sträckning av E4. Naturområdet är unikt både i Sverige och internationellt. Här finns en rad sällsynta och hotade växter och fåglar (som t.ex. hackspettar). Det är en viktig rastlokal för flyttande vadare och änder. Det är också ett mycket populärt rekreationsområdet för fiskare, kanotister och andra naturvänner.
Tidigare avsåg länsstyrelsen att skydda praktiskt taget hela Indalsälvens delta som naturreservat. När planerna på en väg lanserades möttes de av stort folkligt motstånd och det var mycket nära att Timrå kommun utnyttjat sitt veto och sagt nej. Då utlovades att inget ytterligare skulle exploateras i deltat. Naturvårdare har sedan försökt stoppa vägprojektet med hänvisning till Bernkonventionen, men eftersom Sverige inte fäster så stort avseende vid att följa internationella konventioner har man misslyckats.
Numera har ett exploateringsbolag bildats för att bygga ''Midlanda stad'' med hotell, restaurang, konferenslokaler, kontor, rekreationsanläggning etc. ute i deltat. I direkt anslutning till deltat planeras nu också ett industriområde. Alla dessa exploateringar medför naturligtvis att betydande oersättliga naturvärden fördärvas. Det strider uppenbart mot internationella konventioner och andan i svensk naturvårdslagstiftning. Vi anser att exploateringen av Indalsälvens delta omgående måste stoppas. Det sker lämpligen genom att området tas in i naturresurslagen.
Skyddet för orörda älvar
Sverige är ett land med nästan helt utbyggd vattenkraft. Fortsatt utbyggnad av vattenkraft måste därför stoppas i de få orörda älvarna och biflödena. De sista orörda älvarna och älvsträckningarna fungerar som restbiotoper för många arter som trängts undan av tidigare vattenkraftsutbyggnad. Även många mindre vattendrag ligger i farozonen pga den av riksdagen antagna planen för utbyggnad av minikraftverk.
Vi anser att hittills outbyggda eller relativt opåverkade strömmande och rinnande vatten ska skyddas från utbyggnad. En utbyggnad av minikraftverk är inte förenlig med en bra naturvårdspolitik. Minikraftverken åstadkommer, speciellt räknat per kilowattimmar, stora ekologiska skador. Endast en mindre utbyggnad av vattenkraften i form av effektiviseringar kan accepteras.
I en annan partimotion lägger vi fram krav på grundlagsskydd för de fyra största älvarna.
Motortrafik i naturen
Motorbåtstrafik är störande för såväl människor som fågeloch djurlivet i insjöar och innerskärgården. För att komma till rätta med problemen måste bestämmelserna skärpas både vad gäller krav på bullernormer för båtarna och hastighetsgränser. I vår sjöfartspolitiska motion har vi behandlat problematiken utförligare.
Terrängkörningen på barmark med motordrivna fordon orsakar svåra skador på vegetationen. Särskilt allvarliga blir skadorna i känsliga naturtyper som på kalfjäll och i våtmarker. Huvudregeln är att terrängkörning på barmark är förbjuden i terrängkörningslagen, men undantag finns. Naturvårdsverket har tidigare föreslagit att barmarkskörning på kalfjället ska förbjudas även i samband med renskötseln och för kommunala och statliga tjänstemän i tjänsten, vilka idag har den rättigheten enligt terrängkörningsförordningen. Vi anser att naturvårdsverkets förslag ska genomföras och att samma regler dessutom ska gälla körning i våtmarker.
Den s.k. helikopterskidåkningen är ett turistnöje som har expanderat starkt. Motorljudet är störande för både djur och människor. Helikopterskidåkarna bör inte tillåtas förstöra naturupplevelsen för andra. Därför måste helikopterskidåkningen begränsas kraftigt genom att förbjudas i de områden där den kan verka störande. Dessutom ska den inte tillåtas i den obrutna fjällkedjan.
Skoterkörningen verkar störande på liknande sätt som helikopterskidåkningen och bör begränsas. Frizoner där snöskoterkörning inte är tillåten bör inrättas. Inom nationalparker anser vi att skotertrafiken är ett så störande inslag att den bör förbjudas helt.
Användningen av s.k. Jet-Ski (vattenskoter) är en ganska ny företeelse i naturen. Det går att köra Jet-Ski på mycket grunt vatten där den kan åstadkomma mycket skada. Idag finns inga föreskrifter som reglerar hur och var Jet-Ski får användas. Sjöfartsverket bör få i uppdrag att utforma regler för användning av Jet-Ski.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett långsiktigt mål för naturvården är att 10
% av alla representativa naturtypers areal skall skyddas,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts för att utarbeta en plan för hur det långsiktiga målet att skydda 10
% av alla representativa naturtypers areal skall nås,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att naturvårdspolitiken bör harmoniseras i enlighet med vad som anförs i Världstrategin för miljövård,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av marina reservat,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre skydd för våtmarker och sumpskogar,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Emån skall skyddas i naturresurslagen,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Indalsälvens delta skall skyddas i naturresurslagen,1]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att fler nationalparker skall inrättas i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen beslutar att stryka ''inom berörd del'' i 26
§ naturvårdslagen,
8. att riksdagen hos regeringen begär tilläggsdirektiv till miljöskyddskommittén om att naturresurslagen och naturvårdslagen bör arbetas in i en ny miljöbalk,
[att riksdagen beslutar stryka andra stycket i 3 kap. 1
§ naturresurslagen,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begreppet riksintresse för natur- och kulturvården måste preciseras och listan med riksintressanta områden fastställas i lag,1]
[att riksdagen hos regeringen begär lagförslag så att samtliga orörda älvar, biflöden och åar skyddas,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta regler för motorbåtstrafik inomskärs och i insjöar och skärpta prestandanormer för bulleregenskaper för motorbåtar,2]
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta regler för barmarkskörning på kalfjäll och i våtmarksområden,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsningar av s.k. helikopterskidåkning,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsningar för snöskotertrafik,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sjöfartsverket skall få i uppdrag att utforma regler för användning av s.k. Jet- Ski.2]
Stockholm den 15 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Åsa Domeij (mp) Roy Ottosson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Kjell Dahlström (mp) Eva Goe s (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Carl Frick (mp) 1 1990/91:Bo518 2 1990/91:T616