Den biologiska produktionens miljöpåverkan
Jordbrukets miljöpåverkan är i hög grad positiv. Det vackra svenska kulturlandskapet har vi tack vare jordbruket. I stora delar av landet är den uppodlade kulturbygden ett resultat av generationers hårda arbete. Under många år har jordbruket i skogs- och mellanbygder minskat. Skogen återtar vad människan med så stor möda en gång erövrat. Landskapsbilden blir fattigare. Många värdefulla biotoper för växter och djur försvinner. En slåtteräng kan ha ett femtiotal växtarter, en odlad gräsvall har kanske tio -- femton. Utvecklingen är en effekt av teknikutveckling, rationalisering och effektivisering. Jordbrukspolitiken har drivit på denna utveckling. På 30 år har antalet jordbruksföretag nästan minskat med två tredjedelar och uppgår nu till ungefär 100 000 i hela landet.
Mellan 1960 och 1985 har åkerarealen minskat med 14 %. Vi har nu ungefär 2,9 miljoner hektar åker. Arealen ängs- och betesmarker har minskat från 1,2 miljoner hektar 1930 till cirka 0,5 miljoner hektar i dag.
Skogsbruket påverkar i stor omfattning natur och miljö. Över hälften av Sveriges yta utgörs av produktiv skogsmark. Även skogsbruket har genomgått stora förändringar de senaste 40 åren. Virkesuttaget har ökat kraftigt och kalhuggningar har blivit dominerande. Men virkesförrådet är i dag större än någonsin. Den moderna produktionsskogen är mer ensidig och artfattig än skogarna var före det moderna skogsbrukets tillkomst vid sekelskiftet. Skogsarbetet har mekaniserats i stor omfattning. Skogsarbetarkåren har på 30 år reducerats från 58 000 till 12 500. Gran och tall har gynnats vid nyplantering.
Förbud mot kvävegödsling av skogen
Förändringen av skogslandskapet är skogsbrukets största miljöpåverkan. Biotoper förändras och djur- och växtarter blir mindre varierat. I stora delar av landet kvävegödslas fortfarande skogen. Vänsterpartiet anser att kvävegödsling av skogen generellt bör förbjudas med viss dispensmöjlighet.
Åtgärder mot försurning av skogsmarken
I de södra delarna av landet är skogsmarken nu kraftigt försurad. Det beror framför allt på det massiva nerfallet av svavel- och kväveföroreningar från luften. Det är luftföroreningar som härrör från andra länder. Föroreningarna påverkar skogen direkt men det är framför allt markförsurningen som är det stora problemet. Eftersom luftföroreningarna innehåller kväve, kan de till en början verka gödslande på skogen, men tills sist blir marken kvävemättad och viktiga näringsämnen lakas ut. Träden kan inte ta upp näring och vatten. Beräkningar tyder på att skogens tillväxtförmåga i Götaland inom några decennier kommer att vara drastiskt försämrad. De grundläggande problemen kan lösas bara genom att orsakerna till luftföroreningarna åtgärdas: trafiken, industriutsläppen och energiproduktionen. Problemen måste dessutom åtgärdas både på det internationella planet och här hemma.
På kort sikt måste försöken med s k vitaliseringsgödsling genomföras och utvärderas. Även skogsmarkskalkning måste tillgripas i stor skala. Hur dessa kortsiktiga nödlösningar skall finansieras måste den skogspolitiska kommittén lämna förslag om.
Naturvård i skogsbruket
Det är ställt utom allt tvivel att det i skogsbruket, framför allt i storskogsbruket, tagits alltför liten naturvårdshänsyn. Den hänsyn som tagits har varit sporadisk och inte utgått från ett helhetstänkande. Den skogspolitiska kommitté som nyligen tillsatts med uppgift att se över den skogliga politiken ur olika aspekter måste ha höga naturvårdsambitioner och en helhetssyn på skogen som grund för skogsbruket. Vi har också föreslagit att skogsvårdslagen och skötsellagen för jordbruksmark inordnas under en stärkt naturresurslag. I särskild motion behandlas naturvården som helhet, även skogliga aspekter. Särskilt viktigt i det sammanhanget är förbud mot markavvattning, dikning, som vänsterpartiet där föreslår.
Utöka den landskapsvårdande ersättningen
Den nya livsmedelspolitik som riksdagen beslutade om 1990 har som uttalat mål att bevara jordbruket i skogs- och mellanbygder och att värna det öppna landskapet. Men målet kommer inte att uppfyllas om inte medlen anpassas till dem. Landskapsvård är en tjänst som jordbruksföretagen ska ersättas för. Men den ersättning riksdagen beslutade om 1990 måste dels ges en mer generell utformning, dels ges utökade resurser. Vi föreslår därför att riksdagen anvisar ytterligare 300 000 000 kr till denna ersättningsform utöver vad regeringen föreslår för budgetåret 1990/1991. Grunden för ersättningen bör vara ett arealbaserat inkomststöd inriktat på vallodling och djurhållning. Riksdagen bör också uttala att ersättningen avses bli ett långsiktigt redskap i jordbrukspolitiken. Annars blir det omöjligt att sluta avtal för rimliga perioder, t ex 5 år.
Sänk inte NOLA-stödet
Via naturvårdsverket och lantbruksstyrelsen betalas ersättning för naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet, s.k. NOLA. I samband med det livsmedelspolitiska beslutet höjdes anslaget för NOLA. Nu föreslår regeringen att lantbruksstyrelsens 20 000 000 kr för denna ersättning slopas. Det är enligt vänsterpartiets mening stick i stäv med förra årets beslut. Eftersom vi vill se en klar uppdelning mellan den nya landskapsvårdande ersättningen och NOLA-ersättningen föreslår vi därför att 20 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår anvisas till naturvårdsverket för NOLA-ersättning.
Ett ekologiskt anpassat jordbruk
Jordbruket har också en negativ påverkan på miljön i form av näringsläckage, utarmning av flora och fauna, användning av bekämpningsmedel och likformning av jordbrukslandskapet. Särskilt i landets södra delar har denna negativa miljöpåverkan varit stor. I jämförelse med många andra länder är användningen av handelsgödsel och bekämpningsmedel liten i Sverige, men ytterligare åtgärder måste vidtas. Målet måste vara ett ekologiskt anpassat jordbruk. För att komma dit behövs det dels stöd till det uttalat ekologiska lantbruket (alternativ odling), dels fortsatta förändringar av det konventionella jordbruket. Vänsterpartiet har i allmänna motionstiden lämnat förslag om åtgärder till stöd för att utveckla ett ekologiskt anpassat jordbruk. I denna motion berörs åtgärder för att förändra det konventionella jordbruket.
Ett framtidsinriktat jordbruk
Det moderna industrisamhällets grundläggande problem är att produktion -- konsumtion -- avfallshantering inte är inlemmade i kretslopp som liknar naturens. I de olika leden av en produkts ''livscykel'' skapas miljöproblem. Vi måste skapa slutna kretslopp. Ett sätt att göra detta är att i högre grad basera varuproduktion på förnybara resurser. Många produkter, som i dag tillverkas med mineralolja som råvara, kan baseras på produkter från jordbruket. Med t ex sockerbetor eller potatis som råvara kan bioplaster produceras. Det moderna jordbruket gör att vi inte längre behöver all areal för produktion av livsmedel. Även när vi gått över till ett mer extensivt jordbruk utan kemikalier finns utrymme för att producera råvaror för industrin. Denna nya framtidsinriktning måste befrämjas och stimuleras. Vänsterpartiet har i andra motioner från allmänna motionstiden tagit upp dessa aspekter mer ingående.
Produktion av biobränslen är också en framtidsväg för jordbruket. Vänsterpartiet vill särskilt betona framställningen av biogas. Den energipolitiska uppgörelse som träffats mellan socialdemokraterna, centerpartiet och folkpartiet liberalerna innehåller förslag om ökad satsning på biobränslen, men på den avgörande punkten, kärnkraftsavvecklingen, är uppgörelsen en besvikelse. Om inte kärnkraften börjar avvecklas omgående finns det varken behov eller utrymme på marknaden för biobränslen.
Näringsämnesläckage från jordbruket
Sedan andra världskriget har jordbruket genomgått en drastisk förändring. Användningen av handelsgödsel har ökat kraftigt. Av de 320 000 ton kväve som åkrarna i Sverige nu tar emot årligen kommer 70 % från handelsgödsel och resten från stallgödsel.
Specialiseringen har ökat inom jordbruket. Det leder till att områden med intensiv djurhållning får överskott på stallgödsel, medan områden med koncentrerad spannmålsodling köper in stora mängder handelsgödsel. Numer begränsas antalet tillåtna djur per hektar. Även stallgödselhanteringen ger upphov till problem. Ammoniakinnehållet avdunstar både vid lagringen och vid gödslingen. Man räknar med att 40 000 ton kväve årligen dunstar till luften.
Hur stort näringsläckaget blir beror på många olika faktorer: Hur och när man sprider, jordmånen, odlingssystemet, klimatet och val av grödor. Vinterbevuxna åkrar binder kvävet bättre än åkrar som ligger bara.
Arbetet med att minska användningen måste fortsätta. Den nya livsmedelspolitiken, som den nu är utformad, leder inte med någon automatik till minskad handelsgödselanvändning. En konsekvent satsning på att utveckla det ekologiskt anpassade jordbruket behövs därför. Det behövs också fortsatt arbete med att återskapa våtmarker och anlägga skyddszoner (som tagits upp i annan motion). I samband med den nya livsmedelspolitiken har beslutats att prisregleringsavgiften på handelsgödsel och bekämpningsmedel skall göras om till miljöavgift. Vänsterpartiet är inte avvisande till att också avgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel måste höjas ytterligare. Men vi föreslår inte detta nu, eftersom höjningar av dessa avgifter under omställningsperioden till den nya livsmedelspolitiken blivit aktuella av andra skäl. Regeringen föreslår nu att avgiften skall tas ut på arealdos i stället för på mängden aktiv substans. Detta är bra. Vänsterpartiet har i många år krävt en sådan förändring.
Jordbruksmarken behöver kalkas
Även åkermarken drabbas av försurning. Det beror på luftföroreningar men också på brukningsmetoder och urlakning. På lång sikt måste detta åtgärdas genom en annan inriktning på jordbruket och minskade utsläpp av försurande ämnen till luften från andra samhällssektorer. På kort sikt behövs ökad kalkning av jordbruksmarken. Det skulle behövas ungefär 150 kg per hektar och år men det kalkas nu ungefär 80 kg per hektar och år. Vänsterpartiet anser att miljöavgifter som tas ut på handelsgödsel och bekämpningsmedel bör återföras till jordbruket i form av kalkningsbidrag.
Konsekvenser av djurskyddslagstiftning och ökade miljökrav
Hårdare krav på miljöanpassning och den nya djurskyddslagens krav på djurhållningen har lett till ett kraftigt ökat behov av investeringar i jordbruket. Djurstallar måste byggas om för att klara kraven. Gödselhanteringen kräver också investeringar i en tid när framtidstron och lönsamheten inom delar av jordbruket är låg. Och det är svårt att skapa det nödvändiga finansiella utrymmet. Vänsterpartiet har i allmänna motionstiden väckt förslag om inrättande av investeringsbidrag eller någon form av räntekostnadsbidrag för att de nödvändiga investeringarna ska komma till stånd.
Sätt gränsvärde för kadmium i handelsgödsel
All mark, även åkermarken, tillförs tungmetaller -- ofta från luftföroreningar. Kadmium tillförs också via handelsgödsel. Kadmium är giftigt för allt liv. Det lagras i njurarna och ger vid höga halter njurskador. En del kadmium lagras upp i jorden. Halten ökar med 0,3 % per år. En del tas upp av markorganismer och förs vidare i näringskedjorna. Genom att begränsa kadmiumtillförseln till åkrarna nu begränsar vi tillförseln till morgondagens livsmedelskonsumenter. Regeringen föreslår att miljöavgift utreds. Vänsterpartiet anser att i detta fall är ett förbud eller ett mycket lågt gränsvärde att föredra.
Minska användningen av bekämpningsmedel
Inom det svenska jordbruket används nu ungefär 2 300 ton kemiska bekämpningsmedel per år. Nya medel har tillkommit, s k lågdospreparat, som är verksamma i mycket låga mängder. Där fenoxisyror användes i doser om 1 kg/hektar räcker det med några gram av de nya preparaten. Riksdagen har beslutat att användningen ska halveras under perioden 1985--1990. Målet anses uppnått. Ett av skälen är att man räknar minskningen i mängden aktiv substans och inte i bekämpad areal. Det som i verkligheten är en övergång till lågdospreparat registreras därmed som en minskning. Riksdagen har beslutat om ytterligare en halvering till mitten av 1990-talet.
Bekämpningsmedel kan läcka till vattendrag i närheten av åkermarken eller föras bort med vinden. Växt- och djurliv runt åkrarna tar skada. I det öppna slättlandskapet behövs ett skydd, en bekämpnings- och gödslingsfri zon mot vattendrag som passerar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa generellt förbud att kvävegödsla skog,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den skogspolitiska kommittén får i uppdrag att lämna förslag till finansiering av fortsatt skogsmarkskalkning,
3. att riksdagen till ersättning för landskapsvårdande åtgärder för budgetåret 1991/92 anvisar 500 000 000 kr., alltså 300 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslår,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mer generell och långsiktig utformning av den landskapsvårdande ersättningen,
5. att riksdagen till naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet för budgetåret 1991/92 anvisar 20 000 000 kr utöver vad regeringen förslår att fördelas via naturvårdsverket,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till system för att återföra miljöavgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel till jordbruket i form av kalkningsbidrag,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förbud eller mycket lågt gränsvärde för kadmium i handelsgödsel,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bekämpnings- och gödslingsfria zoner i slättbygder.
Stockholm den 11 mars 1991 Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Viola Claesson (v) Bengt Hurtig (v) Alexander Chrisopoulos (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Jan Strömdahl (v)