Sammanfattning
Centern föreslår i motionen att en miljötraktat upprättas för att garantera kommande generationer och andra länder att få leva i ett miljövänligt samhälle. I motionen redovisas de miljöpolitiska principer som vi anser måste ligga till grund för en systemförändring där kretslopp utvecklas som minskar resursåtgång och miljöbelastning.
Inför FNs miljökonferens ECO 92 föreslås att Sverige måste verka för att en global miljöfond inrättas. Den ska finansiera miljöinvesteringar i tredje världen och länder med svag ekonomi. Varje industriland ska avsätta 0,1% av BNI till fonden i ett inledningsskede och därefter 0,5%. Särskilda medel ska anslås till de svenska miljöorganisationernas förberedelsearbete inför miljökonferensen.
Östersjösamarbetet måste ges särskild tyngd i det internationella miljöarbetet. Breda resurser måste mobiliseras, genom bla ett väl förankrat faddersystem.
Miljölagstiftningen måste förändras så att man i Koncessionsnämnden och i länsstyrelserna prövar anläggningar utifrån principen ''ren produktion'' med slutna kretslopp.
Centern föreslår ett nytt system för gröna räkenskaper där bruttonationalprodukten bedöms i förhållande till avfallsproduktionen. För att få ett högt BNP krävs att samhället minimerar resursuttaget. Förbättrad miljöstatistik föreslås också.
Transportsystemet måste utformas från ekologiska och samhällsekonomiska principer. Långväga godstrafik ska i stor utsträckning överföras från väg till järnvägstransporter och sjöfart. Samhället måste sätta rätt pris genom skatte- och avgiftspolitiken. Momsen på kollektiva transporter ska avskaffas. Ett omfattande investeringsprogram på 40 miljarder kr för upprustning och utbyggnad av järnvägar måste genomföras under 1990-talet.
Bilismen i tätorterna ska begränsas och effektiva och moderna kollektiva transportsystem ska utgöra stommen i de större tätorternas trafikförsörjning.
Vi kommer att utveckla centerns miljöpolitik i en heltäckande miljömotion i samband med behandlingen av den miljöpolitiska propositionen. I allmänna motionstiden läggs kommittémotioner på miljöområdet om Miljösamarbetet kring Östersjön, Biologisk mångfald och dricksvatten.
Miljöpolitik för framtiden
Centern anser att samhället ska styra samhällsutvecklingen mot en ny livsstil där hänsyn tas till naturen och till våra medmänniskor. I ekohumanismen, som är grunden för centerns politik, förenas ekologi och humanism. Ekohumanismen innebär en helhetssyn på människa och miljö, byggd på respekt för livet. Kvalitet ska bli viktigare än kvantitet. Ekonomin ska baseras på att bruka inte att förbruka. Genom ekonomisk styrning och klara spelregler kan marknad och teknisk utveckling leda till ett samhälle där ekologi och ekonomi står i samklang med varandra.
Centern vill bygga samhället för en varaktig och hållbar utveckling. Sverige måste fungera som en del i ett uthålligt globalt system. Genom ökad kunskap, personligt ansvar och internationellt samarbete är en sådan förändring möjlig.
Fyra principer 1. Slut kretsloppen
Vi männniskor måste bli lika smarta som naturen. I det ekologiska systemet går allt material runt i kretsloppet, alla rester är nyttiga. De bryts ned och används på nytt. Det är inte längre tillräckligt att bara skärpa utsläppsnormer utan för att få en livskraftig utveckling krävs totala lösningar som bygger på systemförändringar. Grundfelet i vår nuvarande resurshantering är att resurser hämtas på ett ställe, förädlas, används och sedan blir sopor på soptippen eller utsläpp i luft och vatten i ett linjärt system.
Nyckeln till ett uthålligt samhälle ligger i att skapa slutna kretslopp också inom industrisamhället. Målet måste vara att resursförbrukningen upphör. Att vi använder resurser utan att förbruka dem. Precis som sker i ett moget ekologiskt kretslopp.
Utvecklingen av samhället mot resursflöde i slutna kretslopp utan miljöbelastning är grundvalen för hälsa och välstånd. Ju effektivare produktionsmetoder vi lyckas införa, desto mindre råvaror behöver tillföras och desto lättare kommer det att bli att utveckla fungerande kretslopp. Allt avfall ska antingen återföras till naturens kretslopp eller till ny användning. Ett framgångsrikt utvecklingsarbete kommer att kunna mätas genom att avfall och utsläpp minskar. Detta måste avspeglas också i vårt sätt att mäta samhällets effektivitet som vi anser bör göras i en s k grön bruttonationalprodukt.
2. Hushållande samhällsstruktur
Samhällsplaneringen ska syfta till att skapa fullständiga lokala miljöer, fungerande lokalsamhällen, i såväl storstäder som andra tätorter och på landsbygd. Miljöhänsyn måste ingå i all planering. Produktion, boende och service kan då vävas samman till en lokal mångsidighet, som begränsar transporter och föroreningar. Decentralisering är därför ett medel för att skapa ett miljövänligt samhälle som är effektivt och samtidigt ger livskvalitet.
I ett decentraliserat samhälle utvecklas livsmönster som ger förutsättningar för en fullvärdig miljö. Det bygger på de enskilda människornas egna insatser och vilja att ta personligt ansvar i samverkan med andra. Miljöansvaret stimuleras när besluten decentraliseras och man ser samband mellan beslut och handlande.
3. Livsstil för överlevnad
För att klara miljöproblemen är det nödvändigt att utveckla en ny livsstil som tar hänsyn till sambandet natur- människasamhälle.
I vardagens konsumtion måste man göra en kostnad- nyttabedömning, inte bara med hänsyn till privatekonomin utan även till miljö och samhälle. Miljöavgifter, panter och individuellt försäkringsansvar och miljömärkning av produkter kan hjälpa den enskilde till bättre totalbedömning och möjligheter att ta ett eget personligt ansvar.
Livskvaliteten avgöres inte endast av materiell konsumtion, i varje fall inte av mängden producerade sopor, utan mer av på vilket sätt människans materiella och immateriella behov tillgodoses.
Det är de många människornas attityd till sin konsumtion som styr produktionen. Med ökad kunskap, ökat ansvar och med etiska regler för hänsynen till medmänniskor och miljö påverkas efterfrågan på ett för miljön positivt sätt. Människans syn på livskvalitet och livsstil påverkar därigenom också produktionen.
4. Ren produktion
All resursanvändning måste anpassas till ekologiskt grundade krav.
Ren produktion och resurssnål teknik följer principen om slutna kretslopp, där både avfall vid produktionen och varan efter användning återförs endera till ny användning eller till naturens kretslopp. Med en sådan teknik kan produktionen ökas utan att miljön påverkas. Därmed skapas verkliga möjligheter för såväl uthållig utveckling som uthållig tillväxt.
Ren produktion och resurssnål teknik är strategiska utvecklingsområden, med hela världen som möjlig marknad.
Vi anser att samhället måste förändra miljölagstiftningen så att den genomsyras av kretsloppstänkande. Regeringen har aviserat förslag om samordning av miljölagstiftningen i miljöpropositionen. Vi anser att regeringen måste ge miljölagutredningen tilläggsdirektiv att utforma miljölagstiftningen utifrån de principer som vi här redovisat.
Globalt miljöansvar
Miljöhoten är globala. Hotet om krig lägger en skugga över en uthållig utveckling. Kärnvapen hotar livets existens. Krig är det största hotet mot miljön.
Utsläpp i luft och vatten känner inga nationsgränser. Växthuseffekten som följer av ökade utsläpp av koldioxid och andra gaser till atmosfären riskerar, liksom angreppen på ozonskiktet, att bli allvarliga hot mot vår överlevnad. Internationellt samarbete och internationella lösningar krävs därför. Överstatliga bindande beslut kan bli nödvändiga på miljöområdet.
Ett alleuropeiskt samarbete, för att reducera de gränsöverskridande föroreningarna i luft och vatten, måste innefatta ekonomiska styrmedel och överföring av resurser för att möjliggöra och underlätta investeringar i ny teknologi och reningsteknik. Världen över behövs ett utbyte av information mellan länder om miljövänliga produktionsmetoder och regelverk för miljön.
Centralt i en långsiktig internationell strategi måste vara att samtidigt ge varje människa kunskap om miljöhot och möjliga åtgärder. Därför är folkbildning ett viktigt inslag i miljöarbetet.
I varje internationellt ekonomiskt samarbete behövs dessutom en samordning av ekologi och ekonomi. Det gäller inte minst i den europeiska integrationen.
I takt med allt fler miljöskador och katastrofer har miljöengagemanget ökat starkt. Insikten har vuxit om att vi lever i en värld med begränsade resurser. Härigenom ökar förutsättningarna för att ta det avgörande steget från miljöreparation i efterhand till en förebyggande miljöstrategi.
På så sätt formas en miljöpolitik som inte längre är inriktad på att bekämpa utsläpp, utan syftar till att skapa ett samhälle där miljöproblem inte uppstår.
Miljöstyrd ekonomi
Ekologi och ekonomi måste fungera i samspel. En i verklig mening framgångsrik ekonomisk politik möjliggör en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Kortsiktiga ekonomiska mål måste underordnas hänsynen till miljön.
Företagen bör själva engageras starkare i miljöarbetet. Oftast finns stora ekonomiska vinster att hämta i ren produktion.
Miljörevision inom företag och inom offentlig verksamhet, som granskar hela verksamheten ur miljösynpunkt, underlättar utveckling av miljövänligare produktionsprocesser samt minskar råvaru- och energiåtgången.
Ekonomiska styrmedel måste utvecklas så att miljökostnader och resursförbrukning också avspeglas i prissättningen. En produkt måste bära sina miljökostnader. Skatte- och avgiftssystemet ska användas för att uppnå ekologiskt grundade krav på ekonomin. Principen ska vara att naturresurser beskattas för att stimulera hushållning, återvinning och återanvändning samt övergång till användning av förnybara resurser.
Miljöavgifter i kombination med klart fastställda regler stimulerar till minskad miljöpåverkan i produktion och energianvändning. Avgifterna bör successivt höjas för att påskynda teknikutvecklingen i miljövänlig riktning och för att pressa ner utsläpp. Intäkterna av avgifterna skall återföras till miljöförbättrande åtgärder.
Såväl producenter som konsumenter måste ta sitt ansvar i miljöarbetet. System med utsläppskvoter fördelade inom en ''bubbla'' eller utsläppsrättigheter som säljs på en ''börs'' motverkar detta synsätt. En handel för utsläpp var tänkt för stora utsläppskällor. Sverige har lyckats begränsa utsläppen från de flesta stora anläggningar genom miljölagstiftningen. Dagens situation med en mängd sammansatta, diffusa utsläpp från t.ex. trafiken kan inte åtgärdas med försäljning av föroreningar. För att komma till rätta med dagens miljösituation krävs istället styrmedel som för in tillverkning, produkter och användning i ett kretslopp.
Bruttonationalprodukten är idag ekologiskt blind. En grön BNP, som vi beskriver i denna motion, skall ge en verklig bild av produktion och resursanvändning i samhället. Miljöstatistiken måste även förbättras.
Miljövänligt energisystem
Energisystemet måste baseras på förnybara och miljövänliga energikällor, ökad hushållning och effektiv energianvändning. Småskaliga och flexibla system ska vara grundläggande för omställningen av energisystemet. Det skapar en stabil grund för god miljö samt uthållig ekonomisk och social utveckling.
Kärnkraften innebär oacceptabla risker genom den miljöförstörande uranbrytningen, bränslehanteringen, det högaktiva avfallet, risker för haveri och genom sin koppling till kärnvapenspridning. All kärnkraft i Sverige ska avvecklas. Sverige ska också aktivt arbeta för internationell avveckling av kärnkraften.
Norrlandsälvarna Torne, Kalix, Råne, Pite och Vindelälven/Laisälven ska skyddas från utbyggnad genom att förklaras som nationalälvar.
Förbränning av fossila bränslen, som kol och olja, medför stora utsläpp av bl a koldioxid, vilket hotar jordens klimat. Användningen av dessa fossila bränslen för energiändamål skall på sikt upphöra.
För att ersätta kärnkraft och fossila bränslen behövs effektivisering av energianvändningen, massiv användning av förnybara energikällor som bioenergi, solenergi och vindkraft, samt effektivare användning av vattenkraften.
Förändringen skall ske genom styrning via skatter, miljöavgifter och andra ekonomiska styrmedel, intensiv teknisk utveckling och tidsgränser för när användningen av kärnkraft, kol, olja och naturgas skall upphöra.
Naturvård
Landskapsvård och naturskydd är viktiga delar av miljöpolitiken. Artrikedomen, den biologiska mångfalden av växter och djur och annat levande är omistliga delar av vår omgivning och jordens ekologiska system. Ängar, hagmarker, urskogar, fjällskogar, våtmarker och andra känsliga biotoper måste värnas. Nationalparkerna ska skyddas från ingrepp. Vi utvecklar vår syn på att bevara biologisk mångfald i en särskild motion.
Miljötraktat
I den deklaration som antogs vid FN-konferensen om den mänskliga miljön i Stockholm 1972 står i artikel 21 att det åligger varje land att tillse att verksamheten inom det egna landet inte åstadkommer skador på miljön i andra länder. Denna princip ingår också i konventionen om gränsöverskridande luftföroreningar (1979), som ligger till grund för internationella åtaganden om begränsning av svavel och kväveutsläpp. Sverige och andra industriländer bryter mot denna princip genom föroreningar i luften och vattnet. Det sker i strid med folkrätten.
Vi lever över vad naturen tål. De miljömål som ska styra en miljöanpassad samhällsutveckling måste utgå från människans och miljöns toleransgränser mot föroreningar och andra ingrepp i miljön. Vad naturen tål kan formuleras som kritisk belastning (critical load), där man utgår från en vetenskaplig värdering av sambandet mellan belastning och effekter. Under den nivån bedöms, med nuvarande kunskap, inga allvarliga miljöeffekter uppstå hos känsliga arter och ekosystem.
Vi lever på andras bekostnad. Dagens generation i i-länderna tar inte ansvar för sin konsumtion, utan tär på kommande generationers möjligheter att skapa välfärd. Vi konsumerar också mer resurser än vad som är förenligt med solidaritet med människor i andra länder.
De mål som sätts upp för miljöarbetet ska också förverkligas. Vi anser att miljömålen ska ges en särskild ställning i form av en miljötraktat. En miljötraktat ska innehålla klara mål, t ex:för hushållning med naturresurserför bevarande av livsviktiga ekosystem för miljön i mark, vatten och luftför bevarandet av arter, populationer och genetisk variationför bevarande av naturtyper, biotoper och kulturlandskapför bioteknikens möjligheter och begränsningar.
När riksdagen fattat beslut om dessa miljömål, ska ett åtgärdsprogram utarbetas på grundval av vetenskapliga bedömningar utifrån vad som behöver göras för att åstadkomma ett livskraftigt samhälle.
Gränslöst samarbete 1992 hålls FNs stora miljökonferens ECO 92 i Brasilien.
När beslutet om konferensen togs framhöll FNs generalförsamling att den pågående miljöförstöringen hotar jordens livsuppehållande system. Tillåts miljöförstöringen att fortsätta kan det leda till en ekologisk katastrof. I beslutet lyftes följande områden fram som särskilt borde uppmärksammas:Skydd av atmosfären genom insatser mot klimatförändringar, mot uttunning av ozonskiktet och mot gränsöverskridande luftföroreningarSkydd av kvalitet och tillgång på färskvattenresurserSkydd av den marina miljön och kustområdenaSkydd av markresurser bl.a. genom bekämpning av ökenspridning, torka och avskogningBevarande av den biologiska mångfalden och miljöriktigt utnyttjande av bioteknikHantering av avfallsproblem, särskilt miljöfarligt avfall, och giftiga kemikalierFattiga människors livs- och arbetsmiljö, skydd av hälsa och livskvalitet.
Inom Sverige finns en förberedande kommitté som ska leda det svenska förberedelsearbetet. Vi anser att Sverige måste vara pådrivande i det internationella miljöarbetet. Det är synnerligen viktigt inför FNs miljökonferens i Brasilien 1992. Konferensen måste fokusera sitt arbete på de förebyggande insatser som vi tidigare har beskrivit.
Överföring av ekonomiska resurser kommer att ha stor betydelse för att inte tredje världens länder skall överta den dåliga teknik som vi i industriländerna tidigare använt. I- länderna har stort ansvar för att kunna avvärja miljöhoten i tredje världen. Vi föreslår därför att en global miljöfond inrättas. Den ska finansieras genom att industriländerna avsätter en andel av sin bruttonationalinkomst varje år. Detta bidrag bör inledningsvis sättas till 0,1 % av BNI för att successivt byggas upp till 0,5 % inom en femårsperiod. Det skulle innebära att fonden första året tillföres ca 100 miljarder kr och när den är fullt utbyggd ca 500 miljarder kr per år. Fonden bör administreras av FNs miljövårdsprogram, UNEP. Medlen bör användas till de av FN prioriterade områdena. Arbetet med att få till stånd denna globala miljösatsning bör ha högsta prioritet i det svenska agerandet inför FN-konferensen i Brasilien.
Erfarenheterna från internationella konferenser visar på hur viktigt det är att engagera forskare och miljöorganisationer. Vid Bergenkonferensen 1990, där ECE-länderna träffades, fick de icke-statliga organisationerna, Non Goverment Organisations (NGO), delta i överläggningarna. Det bidrog till en vidareutveckling av miljöarbetet. Ministerdeklarationen utgör en grund för det fortsatta arbetet inför 1992 och en brygga mellan Världskommission för miljö och utveckling (Brundtlandkommmissionen) och ECO 92. Till Brasilien- konferensen förbereds nu en parallell NGO-konferens. Det är viktigt att organisationerna får ekonomiska resurser som möjliggör ett gott resultat. Såväl freds- som miljöorganisationer samarbetar kring dessa viktiga överlevnadsfrågor. Vi föreslår att 2 milj kr ska anslås för förberedelsearbetet för de icke statliga organisationerna. Anslaget inom UD för information om nedrustningsfrågor bör dessutom kunna användas för att bidra till finansiering av miljö- och fredsorganisationernas förberedelser inför miljökonferensen 1992.
I samband med regeringens miljöproposition kommer vi att ytterligare utveckla centerns syn på de internationella miljöfrågorna, men vill här särskilt peka på behovet av insatser kring Östersjön.
Östersjösamarbetet
Miljöfrågorna är centrala för Östersjösamarbetet. Miljöförstöringen har också varit en pådrivande faktor i frigörelseprocessen i Baltikum. Det som fick människor att organisera sig politiskt -- när detta var möjligt -- var en rad missförhållanden på miljöområdet.
I Litauen oroades människorna bl.a. över kärnkraftverket i Ignalina, där en reaktor råkade i brand 1988. En ny var redan projekterad. Den var av samma typ som de i Tjernobyl. Folkfronterna i de baltiska staterna lyckades förhindra genomförandet av vissa miljöförstörande projekt som var på gång. En första framgång för miljöarbetet var uppnådd. Det maktövergrepp som den sovjetiska armén och kommunistmakten nu gjort mot det litauiska folket, riskerar att leda till att miljöfrågorna åter får stå tillbaka för andra intressen.
Miljösituationen i Östersjön är mycket allvarlig. Målet att återställa Östersjöns ekologi måste ha högsta prioritet i Sveriges internationella miljöarbete. Möjligheterna att genomföra kraftfulla insatser är naturligtvis beroende av den politiska utvecklingen.
Omfattande åtgärder krävs inte minst i Leningradområdet, Baltikum och Polen. Ett omfattande multilateralt stöd kommer att bli nödvändigt. Men att det i huvudsak är i de östeuropeiska länderna som insatserna behövs är inte korrekt. Det finns fler värdefulla naturområden bevarade i öst än i väst. Kraftfulla åtgärder behöver vidtas i alla Östersjöländerna om de hittillsvarande negativa trenderna skall kunna vändas och ett havsområde i ekologisk balans återskapas.
Samtliga nordiska länder har anslagit medel för stöd till den ekonomiska rekonstruktionen av länderna i Östeuropa. I samtliga fall har det sagts att insatser på miljöområdet skall prioriteras.
Det svenska bidraget till det nordiska miljöfinansieringsbolaget uppgår till ll0 miljoner kr under sex år. För svenskt vidkommande gäller vidare att 45 miljoner kr under en treårsperiod skall satsas på bilateralt miljöbistånd. Dessa resurser har tagits ur det svenska biståndsanslaget. Det är felaktigt. Centern har kraftigt kritiserat att de fattigaste människorna på så sätt ska finansiera insatser i Östeuropa. Vi anser att miljöavgiftsmedel istället ska utnyttjas för en kraftfull satsning på miljösamarbete kring Östersjön.
Vi anser att verkligt breda resurser måste mobiliseras, genom ett väl förankrat bilateralt faddersystem på olika nivåer. Det måste bli ett kunskapsutbyte mellan enskilda, organisationer, forskare och kommuner. Genom att i inledningsskedet satsa på samarbetsprojekt mellan svenska företag och företag i öst kan normala handelsrelationer successivt skapas.
Förnyelsen av industri, energi och transportsystem måste ske på ett sådant sätt att det ger varaktiga miljövinster. Det kretsloppstänkande som vi tidigare i motionen har beskrivit principerna för, måste vara grunden för de svenska insatserna. Detta krav måste drivas dels av regeringarna i öst dels av regeringarna i väst, vars länder annars på lång sikt kommer att få fortsätta att ta emot stora mängder föroreningar via luft och vatten från öst.
När det gäller oljeutvinning i Östersjön bedömer vi riskerna så allvarliga att det normalt ej kan förenas med god miljöomsorg. Denna linje bör Sverige fullfölja i internationella förhandlingar om Östersjöns miljö. Däremot kan prospektering tillåtas för att kartlägga möjlig oljeutvinning.
En åtgärdsstrategi för Östersjön läggs fram i en särskild motion till riksdagen.
Ren produktion
I prövningen av tillståndspliktiga anläggningar hos Koncessionsnämnden och länsstyrelserna ska krav utifrån principen ''ren produktion'' ställas. ''Ren produktion'' innebär ekologiskt anpassade tillverkningsprocesser, som undviker att miljöfarligt avfall uppstår och som minimerar användningen av råmateriel, vatten och energi. De varor som tillverkas ska vara utformade för minsta möjliga miljöbelastning vidval av råvaror och råvaruförädling tillverkninganvändning inom industri och hushåll hantering som avfall.
Detta sätt att utveckla näringslivet tillämpas i flera företag världen över. I Sverige är kanske Landskrona- projektet det mest kända. Dessa tankegångar finns också med i flera av miljödelegationernas förslag. Det är en unik möjlighet som samhället måste ta tillvara.
Den socialdemokratiska industriministern har uttalat att ''Vi kan inte gå längre med miljökraven i Sverige än vad man gör i utlandet.'' Uttalandet från industriministern tyder på en felsyn -- att miljöhänsyn hämmar svensk industriutveckling. Industriförbundet har å sin sida gjort bedömningen att, med hänvisning till konjunkturutvecklingen, så kommer industrins miljöinvesteringar att minska.
Vi anser att en sådan förändring av miljölagstiftningen, som vi ovan föreslagit, ger utmärkta möjligheter till en omdaning av produktionen. När företagens investeringsfonder och investeringsreserver nu släpps fria, vilket centern tidigare föreslagit, finns möjlighet till satsningar på långsiktig miljövänlig produktion. Samhället måste då ge rätt signaler.
I det amerikanska naturvårdsverket, EPA, finns en särskild avdelning för att stimulera övergång till ''ren produktion''. Vi anser att det svenska naturvårdsverket måste ges en central roll i det förebyggande arbetet. Vi har tidigare föreslagit att en parlamentarisk översyn av naturvårdsverket ska göras. Nyligen har en enmansutredning tillsatts. Det är beklagligt att regeringen inte har velat ge utredningen en bred förankring, med möjlighet att se över helheten i miljövårdens organisation. Vi föreslår nu att utredningen får tilläggsdirektiv för att komma med förslag om hur miljövårdens organisation ska anpassas för miljöarbetet med bl.a. införande av principen ''ren produktion''.
Utveckla miljösamhället
Dagens samhälle är helt beroende av förbrukning av ändliga resurser. Framtidens samhälle måste istället bygga på användning av de biologiska kretsloppen. Vi måste styra in samhällets resursanvändning i slutna kretslopp. Resurserna ska användas i den takt naturen förmår att producera nya.
Jordbruket, skogsbruket och fisket är framtidsnäringar. Det är dessa näringar som kan producera de nya industri- och energiråvarorna. Principen ''ren produktion'' måste naturligtvis gälla även dessa näringar, så att miljöbelastningen minimeras. Globalt kommer havets resurser att spela en betydande roll för att kunna möta behoven av mat och råvaror. För att kunna tillgodogöra sig de rikedomar som havet kan ge, är det nödvändigt att i internationellt samarbete begränsa utsläppen till mark, vatten och luft.
I andra delar av Europa och i USA görs satsningar för att utveckla industriråvaror med biologiskt ursprung. På vissa håll är icke-nedbrytbara produkter förbjudna om miljövänliga alternativ finns.
Stärkelse och socker från potatis, sockerbetor och spannmål bedöms ha många användningsområden som: ytlimning och bestrykning inom massa- och pappersindustrinförpackningar, plastmateriel vattenreningetanoltillverkning
Vegetabiliska oljor har fått ny aktualitet som ersättning för fossila smörj- och drivmedel. Utvecklandet av hydrauloljor och oljor för motorsågar har bl a skett av arbetsmiljöskäl. Det samma gäller vegetabilisk tryckfärg och rengöringsvätskor i den grafiska industrin. På fibersidan finns t ex lin, som naturligtvis mest används inom textilindustrin, men också som armering av plaster och finpapper.
Jordbruket kan på många sätt bli en kraft i miljöarbetet. All odling innebär att luftens koldioxid binds i växterna. Denna funktion kan i framtiden bli en av jordbrukets viktigaste uppgifter för att på så sätt minska koldioxidhalten. Att direkt odla för att lösa miljöproblem har aktualiserats internationellt under beteckningen ''global environment facility''.
Industrisamhällets bakgård
Den nuvarande avfallspolitiken är i grunden fel. I industrisamhället hamnar det som konsumeras på olika slutstationer istället för att bli ny råvara. Naturresurser blir till avfallsproblem.
Uppmaning att källsortera hushållsavfallet har mött stort gensvar hos många människor. Det läggs ner stora ekonomiska resurser på att dela upp avfallsströmmar också på sopstationerna. Men man kan inte kalla detta miljövård i egentlig mening förrän återvinningsmaterialet används på nytt. Det finns ingen fungerande marknad.
Volymmässigt utgör papperet en stor andel av avfallet. Samtidigt finns ett stort intresse bland människor för källsortering och inte minst pappersinsamling. En återvinning av papperet innebär också möjligheter till stora energibesparingar. För varje kilo returpapper som används för att göra tidningspapper sparar man 1,5 kWh el. Returpapper som råvara är 4--5 gånger energisnålare än motsvarande mängd papper från ved. Men återigen står vi inför situationen att pappersbruken inte tar emot allt returpapper som samlas in. Papperet läggs på soptippen. Ett sådant förfarande gör att människor tappar tilltron till nyttan av miljöinsatser.
Tidningsföretagen måste ta sitt ansvar för en bättre återvinning. I syd- och mellansverige trycks praktiskt taget alla tidningar på papper med returinblandning. I Norrland finns för närvarande inget pappersbruk som tar emot returpapper. Regeringen måste uppta överläggningar med tidningsbranschen för att väsentligt öka användningen av returpapper. Om inte det ger resultat bör, i likhet med i USA, beslut fattas att minst 25 % inblandning av returpapper ska finnas i tidningspapperet.
Glas i form av krossglas är en råvaruresurs. Den möjliga besparingen av råvaror har av naturvårdsverket uppskattats till ca 60 kr/ton producerad glasmassa. Besparingen ur energisynpunkt uppskattades till ca 70 kr/ton. När de samhällsekonomiska värdena läggs på glasåtervinning blir nyttan av och motiven för det ännu större. Glaset i avfallshanteringen medför stora kostnader, i runda tal 125 miljoner kr. PLM har aviserat nedläggning av Hammars krossglasbruk. Kvar finns då bara Limmared. Avsikten är att det övriga krossglaset istället ska exporteras till Norge, men en stor del kommer att hamna på tipparna.
Ansvaret för avfallshanteringen har lagts över på kommunerna. För att det ska lyckas måste det skapas fungerande marknader för återvunna produkter. Ekonomiska styrmedel måste förändra prisrelationerna så att återvinningsmaterial gynnas framför nya råvaror. Miljöavgifter på avfall bör införas och kraftfulla resurser satsas på utveckling av återvinningsteknik. Det är också viktigt att ta tillvara energiinnehållet i avfallet i form av bl.a. metangas. Vi återkommer med förslag om detta i samband med miljöpropositionen.
Bättre miljöstatistik
Dagens miljöstatistik är baserad på utsläpp från punktkällor. Framförallt är det svavel, fosfor, kväve tungmetaller, syreförbrukade ämnen som mäts. Det innebär att beslutsfattare har ett ofullständigt underlag. De stora utsläppen sker nämligen genom utspridning via produkterna. Vid Berol Kemi i Stenungsund tillverkas tensiden nonylfenolextolat. Ämnet är svårnedbrytbart och leder till skador på bl.a. fisk. Företaget får släppa ut max 500 kg/år samtidigt som de säljer 10.000 ton som sprids genom produkterna.
När det gäller utsläpp via produkterna är kontrollen, mätningarna och statistiken näst intill obefintlig. Ett annat problem med dagens miljöstatistik är att de flesta siffror har brutits ur sitt sammanhang. Denna fragmentering av verkligheten innebär att beslutsunderlaget är spritt på ett flertal statliga verk och institutioner.
Vi anser mot bakgrund av ovanstående att riksdagen hos regeringen måste begära förslag till en förbättrad miljöstatistik, som åskådliggör omfattningen av utsläppen via produkterna och miljösituationen i sin helhet.
Gröna räkenskaper
Centern har i riksdagen sedan 1968 drivit kravet på naturresursräkenskaper. Vi har därefter utvecklat vår syn på gröna räkenskaper i ett flertal motioner. År 1990 tillsatte regeringen en utredning om grön BNP.
Internationellt har arbetet med att sammanföra miljö och ekonomi främst utgått från kostnader för miljöpåverkan. Det har gjorts många försök att sätta pris på miljöskadorna: Hur mycket kostar försurningen av ett ton svavel? Indirekt har man försökt mäta det genom att sätta pris på råvaror som genererar utsläpp genom miljöavgifter och skatter. Andra alternativ har varit att försöka sätta pris på naturvärden och naturupplevelser i form av förväntade intäkter, ex turistintäkter. Svagheten med dessa beräkningar är att de utgår från skador som redan uppstått och att bedömningarna av kostnaderna är subjektiva. På sådana grunder är det svårt att skapa ett användbart och trovärdigt grönt BNP-begrepp. Det visar de internationella erfarenheterna.
Vi anser att en grön BNP ska ge underlag för att mäta en uthållig utveckling, där resurshushållning och kretsloppstänkande är viktiga delar. En möjlighet att tydliggöra detta skulle vara att basera räkenskaperna på det kvantitativa materialflödet i samhället. Med dagens situation, ett linjärt, resursslösande flöde minskar kraftigt ett grönt BNP, medan ett samhälle baserat på resurshushållning och återbruk ger ett högre BNP. Ett sådant värde skulle kunna åstadkommas genom att BNP per capita divideras med avfallsproduktion per capita.
Ett grönt BNP bör uppfylla följande kriterier:
1 Begreppet ska vara absolut 2 Det ska syfta till uthållig samhällsutveckling 3 Det ska vara enhetligt och innehålla så få undantag som möjligt.
Vi föreslår att utredningen om grön BNP ges tilläggsdirektiv av denna innebörd.
Trafik och miljö
Trafikpolitiken har en central roll när det gäller om man ska lyckas komma till rätta med miljöproblemen. Trafiken påverkar miljön kraftigt. Bilavgaserna står för en stor andel av utsläppen av koldioxid, kolväten och kväveoxider. De försämrar miljön i såväl stad som på landsbygd. Bilavgaserna ger skador på både miljö och hälsa. De är en viktig orsak till städernas miljöproblem. Storstäder som Stockholm och Göteborg kan inte bygga sina trafiksystem på bilismen utan att allvarliga miljö- och hälsoproblem uppstår.
Flyg- och vägtrafiken fortsätter båda att öka. Samtidigt ökar hastigheterna. Jämsides med detta blir bilolyckorna svårare och miljöproblemen värre och investeringarna i spårbunden trafik minskar. Det är en oacceptabel utveckling.
Trafikpolitiken missköts av den socialdemokratiska regeringen. En ny trafikpolitik måste syfta till en radikal minskning av trafikens miljöskador, till minskade olyckor och bättre resurshushållning.
Rena transporter
Transportsystemet måste utformas utifrån ekologiska och samhällsekonomiska principer. Långväga godstrafik ska i stor utsträckning överföras från väg till järnvägstransporter och sjöfart.
För att göra järnvägen till ett attraktivt alternativ för både gods- och persontransporter krävs omfattande investeringar i järnvägsnätet och nya fordon. Ett omfattande investeringsprogram för upprustning och utbyggnad av järnvägar måste genomföras under 90-talet. Sammanlagt måste minst 40 miljarder kr satsas och hela Sverige får del av investeringarna. Finansieringen bör bl a ske genom emittering av järnvägsobligationer.
Persontransporter på järnväg ska stimuleras, framför allt genom konkurrenskraftiga priser, snabba transporter och god komfort för att minska behovet av bil- och flygtransporter.
För att ge alternativ till tätorternas arbetsresor med privatbil behövs effektiva och moderna kollektiva trafiksystem. Spårtrafik och trådbussar och andra miljövänliga alternativ bör utgöra stommen i de större städernas trafikförsörjning. Bilismen i de större tätorterna måste kraftigt begränsas. Momsen på kollektiva persontransporter ska avskaffas.
Ekonomiska styrmedel ska utnyttjas för att minimera utsläppen. Eftersom det idag i stor utsträckning saknas alternativ för dem som bor i glesbygden har centern inte medverkat till bensinprishöjningar i annat fall än i form av koldioxidavgift. För att stimulera utvecklande av miljövänliga fordon har centern i miljöavgiftsutredningen föreslagit att personbilar bör miljöklassas, med lägre skatt för bilar med mindre utsläpp. Vi återkommer med förslag om detta i samband med miljöpropositionen.
Det krävs en kraftfull satsning på utvecklande av miljövänliga motorer och drivmedel. Klara tidsgränser ska fastställas för när olika miljökrav ska vara uppfyllda, liknande det man gjort i Kalifornien för att minimera utsläppen.
Med de höga miljökrav som måste fastställas kommer de fossila bränslena att tvingas ersättas med exempelvis biobaserade motoralkoholer, vegetabiliska oljor, el eller biogas. Redan nu skulle en inblandning av etanol med ca 5 % kunna göras i bensin. Det finns också möjlighet att driva fordon med ren etanol, rapsolja eller av el. Centern har länge verkat för åtgärder för att stödja introduktionen av dessa miljövänliga bränslen.
I samband med det livsmedelspolitiska beslutet har centern bl.a. fått riksdagens gehör för att samhället ska stödja omställning av jordbruksmark till odling av energigrödor och byggande av etanolfabriker. Staten bör stimulera forskning och utveckling för att dels söka höja verkningsgraden, dels utveckla metoder för tillverkning, hantering, lagring och distribution.
Miljöproblemen i innerstäderna är ett särskilt allvarligt problem inte minst för människors hälsa. Centern har i riksdagen tidigare föreslagit att gränsvärden ska fastställas för utsläpp i gatutrafik, i enlighet med WHOs normer. Vi anser att infartsbegränsningar bör införas i de större tätorterna, så att hälso- och miljöproblemen kan bemästras. Beslut om detta bör fattas av de berörda kommunerna.
När det gäller flygtrafiken bidrar den till skador på miljön i långt högre grad än vad som hittills uppmärksammats. Flygtransporter har sin främsta betydelse på längre sträckor. Genom snabbtåg kommer järnvägen att bli konkurrenskraftig på många av dagens flyglinjer. Flygtrafiken ska underställas stränga miljökrav för att begränsa ingreppen i naturen och genom utveckling av motorer och drivmedel minska utsläpp och bullernivåer. Centern anser att flygbolagen och tillverkarna i likhet med andra transportgrenar måste utveckla nya bränslen och bränslesnåla flygplan. Sverige måste verka för att miljöavgifter på flygtrafiken också införs internationellt.
Sjöfarten måste också stasa miljövänliga motorer och och drivmedel så att utsläppen minskar.
Centern anser att åtgärder måste vidtas för att skapa alternativ genom bl.a.utbyggnad av kollektivtrafiken med kraftig satsning på järnvägstrafikenutveckling av kombitrafikenbyggande av ett nordiskt snabbtågnät utveckling av sjöfarten
Vi vill samtidigt vidta åtgärder som begränsar utsläppen genom bl.a.utveckling av miljövänliga motorerutnyttjande av miljövänliga drivmedel utnyttjande av reningsteknik och införande av strängare miljökraveffektivare kontrollbilfria stadskärnor hastighetssänkning till 100 km/tim respektive 80km/tim för att snabbt minska utsläppen tills andra åtgärder leder tillatt utsläppen minimeras.
Utformandet av en miljövänlig trafikpolitik är en av de viktigaste uppgifterna såväl nationellt som internationellt. Det måste därför också ges hög prioritet i förbedelserna för 1992 års FN-konferens om miljön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöpolitikens utgångspunkter och inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att fastlagda miljömål ges formen av en miljötraktat,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett inrättande av en global miljöfond med uppgifter och finansiering enligt de riktlinjer som förordas i motionen,1]
[att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av föreslagen anvisning av medel till Information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m. för budgetåret 1991/92,1]
[att riksdagen genom omfördelning av föreslagen anvisning till informationsinsatser m.m. (prop. 1990/91:100, bil. 4, litttera F 3) anslår 2 000 000 kr. till icke-statliga organisationer (NGO) i enlighet med vad i motionen anförts,1]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljölagstiftningens utformning,
4. att riksdagen hos regeringen begär att utredningen om naturvårdsverkets organisation får tilläggsdirektiv att lägga förslag om förändringar i miljövårdens organisation i syfte att stimulera utveckling av slutna kretslopp inom industrin enligt de riktlinjer som anförts i motionen,
[att riksdagen hos regeringen begär att miljöräkenskapsutredningen får tilläggsdirektiv om en analys av effekterna av en grön BNP i enlighet med vad i motionen anförts,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en förbättrad miljöstatistik,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformning av och åtgärder för ett mer miljövänligt transportsystem.3]
Stockholm den 22 januari 1991 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)
1 1990/91:U220 2 1990/91:Fi211 3 1990/91:T219