Vårt lands och norra Europas finaste fågelsjö Tåkern kom till av en slump. Den drastiska sjösänkningen på 1800- talet reducerade vattendjupet till knappt en meter och skapade förutsättningarna för ett rikt fågelliv. I dag är Tåkerns särställning som Sverige förnämsta fågelsjö väl dokumenterad.
Avsikten med sjösänkningprojektet i mitten av 1800- talet var inte att skapa en fågelsjö utan en landvinning på ca 2 000 hektar för Tåkerns 236 strandägare.
Vid Tåkern har 249 fågelarter med säkerhet observerats. Ytterligare förekommer ett 10-tal arter med något bristfälligare dokumentation. 100 arter häckar regelbundet och ytterligare 25 har häckat enstaka år.
Till Tåkernbygden kommer numera två tredjedelar av världens skogssädesgäss vilket ger Sverige och Östergötland ett stort ansvar för arten. Sädesgåsen i Sverige är utrotningshotad som häckfågel.
De 45 000--50 000 gäss som kommer till Tåkern skapar irritation hos traktens markägare genom den stora aptit de har på den växande grödan. Det bästa sättet hittills, för att begränsa gässens ätande av den kommersiella grödan, har varit anläggande av speciella gåsåkrar. Denna försöksverksamhet har bedrivits med framgång genom hopsamlade medel.
Det statliga anslaget för att vårda naturreservat har inte räckt till för att vårda Tåkern. Länsstyrelsen i Östergötland har tillsammans med världsnaturfonden instiftat Tåkernfonden WWF i syfte att hålla den löpande informationen på acceptabel nivå. Många enskilda företag och institutioner i Östergötland har bidragit.
Det är glädjande att konstatera att pengar från Tåkernfonden har börjat göra nytta. Ett strandparti vid Väversunda har restaurerats till ett attraktivt och spännande fågelområde. Strax i närheten har röjningar skapat utrymme för en våtslåttermad som var vanlig vid Tåkern förr. Stöd till djurhållning på strandängarna har setts som högst angeläget. Förhoppningen är att kunna förstärka de ekonomiska bidragen ytterligare.
Det som fortfarande saknas är en informationsanläggning i Tåkern--Ombergsområdet, en samlande punkt för hundratusentals årliga besökare i bygden, inte minst turister. Det finns få, om ens något, områden i vårt land som har en så spännande sammansmältning av natur, kultur och historia som detta hörn av västra Östergötland. Här finns Sveriges främsta fågelsjö, blomsterberget Omberg, pålbyggnaden vid Dags mosse, ett centrum för den tidigaste bosättningen i vårt landskap. Här restes den mäktiga Rökstenen, här anlades Sveriges första kloster, Alvastra. En informationsanläggning och utställningslokal ser vi som ett verkligt dragplåster och en framtidssatsning för västra Östergötland.
För att kunna etablera en informationsanläggning vid Tåkern fordras emellertid ytterligare resurser. Besöksanläggningen vid Hornborgasjön har kostat 10,5 milj.kr., varav staten bidragit med 75 %. En liknande statlig insats vid Tåkern förefaller rimlig. Som vi ser det kan det inte vara enbart en angelägenhet för de boende och verksamma i Ötergötland att vårda en riksintressant turistattraktion som fågelsjön Tåkern med omgivning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en informationsanläggning vid Tåkern.
Stockholm den 22 januari 1991 Sture Thun (s) Sonia Karlsson (s) Torsten Karlsson (s)