Bevara ozonskiktet
Ozonskiktet i stratosfären skyddar biosfären från den skadliga UV-strålningen från solen. UV-strålningen ökar risken för hudcancer. Ljushyade personer är särskilt känsliga. Även risken för grå starr ökar. Den ökade strålningen leder också till att många växter och organismer växer sämre. På många håll i världen ser man påtagliga effekter i form av minskade skördar.
Över Antarktis har ozonskiktet de senaste åren minskat med ungefär 50 % under vårmånaderna. Även utanför polarområdena har ozonskiktet påverkats. I Nordeuropa minskade ozonskiktet vintertid med närmare 5 % under perioden 1969--1986. FN:s miljövårdsorgan -- UNEP -- har i en rapport visat att en procents minskning av ozonskiktet i genomsnitt orsakar 100 000 fall av blindhet i världen.
Ozon är en mycket reaktiv substans som lätt reagerar med andra ämnen samtidigt som det självt förstörs. Det reagerar häftigt bl a med klor. Vissa långlivade klor- och bromföreningar bryts inte ner i de lägre luftskikten utan når ozonskiktet och reagerar med ozonmolekylerna. Denna process tar tiotals år. Det betyder att de effekter vi nu ser på ozonskiktet är resultatet av utsläpp som gjordes för 10-- 20 år sedan. Det betyder också att även om vi nu fick ett omedelbart stopp för alla utsläpp av ozonnedbrytande ämnen så skulle det ta 50 år innan vi såg förbättringar i form av minskade klorhalter i atmosfären.
Ozonskiktet skadas mest och först över jordens polartrakter oavsett var utsläppen sker (på grund av vissa fysikaliska förlopp i atmosfären). Denna process utgör ett allvarligt hot mot hela ozonskiktet och dess skyddande funktion. De största problemen orsakas av CFC (fullständigt halogenerade klorfluorkarboner, t ex freon) och haloner (bromerade fluorkarboner). Även koltetraklorid, 1,1,1,-trikloretan och kväveoxider från flyg på hög höjd (t ex militärflyg) förstör ozonskiktet. Nya rön visar att även den stigande halten av vätgas (även den orsakad av mänskliga aktiviteter) skadar ozonskiktet. HCFC, som är ett ersättningsmedel för CFC bryter ner ozonskiktet fast i mindre omfattning.
CFC finns som köldmedel och isolering i kylar och frysar. Det används som tvättvätska, lösningsmedel och avfettningsmedel. Haloner används i huvudsak som brandsläckningsmedel. Koltetraklorid och 1,1,1,- trikloretan är lösningsmedel.
Vad kan Sverige göra?
Internationellt
Det är framför allt de utvecklade industriländerna som släpper ut stora mängder ozonnedbrytande ämnen. Därför måste dessa länder, även Sverige, ta ett stort ansvar för att lösa problemen.
Sverige bör kraftfullt agera för att teknik som inte ger upphov till utsläpp av ozonnedbrytande ämnen utvecklas och blir möjlig att tillämpa för länder i tredje världen. Särskilt akut är situationen när det gäller frysar och kylar, som svarar för de största utsläppen av CFC. Många länder i tredje världen står på tröskeln till en kraftigt utökad användning. Dessa länder har inte råd att satsa på CFC-fri teknik, som är dyr.
I Montrealprotokollet regleras de åtaganden som en lång rad länder gjort för att reducera utsläppen av ozonnedbrytande ämnen. Sedan förra året finns, som ett tillägg till protokollet, en överenskommelse om att etablera en fond för att finansiera utvecklingsländernas deltagande i avvecklandet. Flera industriländer, särskilt USA, har motverkat att en sådan fond byggs upp. Det är därför nu en angelägen uppgift för Sverige att driva på arbetet med fonden, så att den snabbt kommer i gång och har tillräckligt med medel till sitt förfogande.
Sverige bör utöver det internationella samarbetet också vidta bilaterala åtgärder. Så kan t ex ett direkt samarbete med Indien kring kyl- och frysteknik byggas upp.
Nationellt
Riksdagen beslutade 1988 om en avvecklingsplan för CFC. Naturvårdsverket beräknar dock att Sverige fortfarande (1990) släpper ut 2 700 ton CFC/år. Regeringen föreslår nu i propositionen att avvecklingsplanen i vissa avseenden skärps. Vi instämmer i förslagen, men anser dem otillräckliga. Med tanke på problemens allvarliga karaktär måste vi öka ansträngningarna.
1. Regeringen föreslår att kommunerna fr o m 1/1 1995 skall ombesörja att CFC från kylar och frysar tas om hand på ett miljöriktigt sätt. Vi menar att detta måste ske mycket snabbare. Det ska ingå i kommunernas ansvar från 1 januari 1992 att kylmöbler omhändertas på så sätt att ozonnedbrytande ämnen ej frisläpps. Flera kommuner kan samverka för att bygga en destruktionsanläggning. I avvaktan på att anläggningarna blir klara får kyl- och frysskåpen lagras.
2. För att finansiera nödvändiga investeringar och processer bör en avgift tas ut på produktion och import av kylmöbler. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag på sådan avgift.
3. Regeringen föreslår förbud för halon i fasta anläggningar från 1/1 1998. Vi anser att förbudet i stället bör gälla från 1/1 1995.
4. Användningen av HCFC, som ersätter CFC och har samma användningsområden, måste också på sikt avvecklas. Det skall användas mycket restriktivt. Vi anser därför att en miljöavgift på HCFC är nödvändig i enlighet med vad naturvårdsverket föreslagit. Användningen i köldmedier och för isoleringsändamål bör ej undantas, då det är de huvudsakliga användningsområdena. Risk finns annars att i Sverige utvecklade metoder med koldioxidteknik slås ut. Regeringen bör återkomma med ett sådant förslag.
Tillverkning, import och användning av koltetraklorid och 1,1,1-trikloretan bör förbjudas från 1/1 1993.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det internationella arbetet med att eliminera utsläpp av ozonnedbrytande ämnen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas skyldighet att på ett miljöriktigt sätt ta om hand CFC från kyl- och frysskåp från den 1 januari 1992,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till miljöavgift på produktion och import av kylar och frysar i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud av haloner i fasta anläggningar från den 1 januari 1995,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljöavgift på HCFC i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud av tillverkning, import och användning av koltetraklorid och 1,1,1,-trikloretan från den 1 januari 1993.
Stockholm den 11 mars 1991 Annika Åhnberg (v) Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v)